Jednostavna pojačala s lateralcima

Jednostavna pojačala s lateralcima

PostPostao/la grunf » Pet kol 16, 2019 2:12 am

Vidim da vi slabo napredujete s svojim lateralcima pa sam odlučio da vas malo poguram.
U pet dana sam složio dva pojačala s dva para 2SK1058/SJ162.Riječ je o Mosquito i Grand Mos , oba nastala od strane francuza Jean-Marc Plantefève kojeg vole nazivati i francuskim Passom.Mosquito sam složio prvi put prije nekih 7 godina ali s jednim parom izlaznih i svirao je dobro što me je i ponukalo da opet probam.
Jedina razlika između ova dva pojačala je u pobudi ,Mosquito koristi bipolarce ,a Grand Mos MOSFET-e.
Prvi je nastao Mosquito, za pobudu sam koristio 2SC2911/A1209 ,mali bipolarci KSC1845/KSA992 a ostalo po shemi.
Pojačalo je u početku sviralo tvrdo i mutno te se tek nakon 20-tak sati rada počelo otkrivati,pojavili su se detalji ,visoki, bas područje je dobilo mekoće,usviralo se ali s drastičnom razlikom nakon prvog paljenja.
Moram priznati s obzirom na broj djelova i jednostavnost pojačalo odlično svira, iskreno ne može se mjeriti s JLH69 koji je za mene trenutno referenca ali ima tu jednu čar koja te drži na fotelji i tira da poslušaš još jednu pismu.
Sljedeći je bio Grand Mos koji mi je i bio cilj jer za pobudu kortisti hitachijeve mosfete 2SK216/J79 koji su zamišljeni za gonjenje većih lateralaca ili bipolaraca.
Shemu nisam mijenjao osim što sam opet koristio KSC1845/KSA992 umjesto BC550/560.
Kako je upaljen tek danas još nemem neku predođbu kako će zvučati nakon usviravanja ali već sad se osjeti razlika između Mosquita, zvuk je dosta otvoreniji i ugodan što obećava. Mosfet bolje u ovom slučaju odrađuje posao bar ovako na prvu.
Struje mirovanja u oba slučaja su oko 300mA(150mA po paru) šta s naponom od +/-50V daje 30W disipacije po kanalu, šta i nije baš malo tako da im treba osigurati dobro hlađenje, namještanje ofseta treba napraviti kad se ugije jer pojačalo ima određeni temepraturni drift u desetak mV.Nažalost jedina mana ovih pojačala je ulazni par 2SK170/J74 koje danas nije lako pronaći.
Vidjeti ću kakav će Grand Mos biti na kraju i odlučiti da li napraviti verziju s boljom štampom i dijelovima. i dati mu šansu da koji put zasvira umjesto JLH69.
Nadam se da će i vaši lateralci brzo na svjetlo dana ,a kod mene avantura tek počinje jer ima još ideja za jednostavna pojačala s lateralcima.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 2446
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik

Re: Jednostavna pojačala s lateralcima

PostPostao/la Bepone » Pet kol 16, 2019 3:16 am

onaj zeleni je iskra MF! i onaj plavkasti beyshlag! otpornici sviraju!
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: Jednostavna pojačala s lateralcima

PostPostao/la tom_hifi » Pet kol 16, 2019 6:03 am

Super, brz si. :)

Kod mene to ide puno sporije, bit će, nije žurba nikakva.

Prilično jednostavne sheme. Hoće takva pojačala ponekad ugodno iznenaditi.
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 5300
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Jednostavna pojačala s lateralcima

PostPostao/la Bepone » Pet kol 16, 2019 11:37 pm

kako ja gledan uvijek JE i MORA BIT guzva!
imas jos 25-30 godina dok odapnes, jedan projekat godisnje je samo 30 projekata! jedan projekat u 2 godine je samo 15 projekata?? ne bas puno??! :lol:
bolje se bavit kosenjem trave imas bar 3x godisnje za uzivat, a to ti je skoro 100x do kad odapnes!
za plakat je to kad malo racunas :shock:
i zato--gasss! vrijeme je uvijek ograniceno :lol: :lol:
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: Jednostavna pojačala s lateralcima

PostPostao/la grunf » Pon ruj 02, 2019 1:41 am

Prošlo je poprilično vremena od kad je Grand Mos sastavljen pa je vrijeme da nešto kažem o njemu.
Hmm nažalost neće biti sastavljen za stalnu postavu ,možda sam previsoko digao ljestvicu ali ako obe verzije usporedim s JLH69 obe lošije sviraju.
Mosfeti 2SK216/J79 su se usvirali tek nakon par dana slušanja, trebalo im je puno više nego bipolarcima i mogu reći da s njima pojačalo bolje zvuči, zvuk je ugodan, detaljan ,vuče na zvuk lampaša ali mu fali prostora i dubine pozornice koje JLH ima na pretek, zvuk je možda najbliži pasovom Aleph3.Poigrao sam se malo i s strujama kroz pobudu ,te sam je podigao na 18mA , nešto se i dogodilo s zvukom ,dobio je malo prostora ali nedovoljno za mene.
Inače toopla preporuka za pojačalo , sigurno će nadsvirati popriličan broj pojačala srednje klase ,a mogao bi slobodno u boj i s višom klasom.

Jučer sam opet prebacio pojačalo na bipolarnu pobudu ali ovaj put s 2SC4793/A1837 , struja kroz njih je dignuta na 20mA i svira bolje nego prva verzija s bipolarcima .Zvuk obe verzije ima isti karakter , zvuk je malo agresivniji i ne toliko ugodan kao s mosfetima u pobudi, povećanje struje je dalo još malo prostora i detalja.

Razlike između Grand Mos-a i Mosquito su vrlo male i sve je stvar ukusa ,nekome će možda odgovarati zvuk s bipolarcima a nekome s mosfetima ali bez obzira na sve oba pojačala zaslužuju visoku ocjenu i isplati ih se napraviti ako vam u škafetinu leže 2sk170/j74 i kakvi laterlni izlazni par ( i niste fan A klase :D )
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 2446
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik


Vrati se na: Tranzistorska tehnika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju