FM odašiljač

Re: FM odašiljač

PostPostao/la tubeman » Pet stu 02, 2018 10:20 pm

@Membrana.

Ajd'' me prosvijetli što ti se ne sviđa u toj rečenici :)
Kako to funkcionira frekventna modulacija i zašto je C klasa praktički idealna za FM?
Bez kopanja po Wikipediji molim :) :)
U svojim postovima dao si naslutiti da si završio elektrotehniku pa ti to neće biti teško.
Ja nisam, ali imam četrdesetpet godina vrlo aktivnog iskustva u NF i VF tehnici, a u ovom području više desetaka vlastitih konstrukcija linearnih pojačala od 50W do 5 KW, od srednjeg vala do 1 GHz ( u raznim klasama :evil: ).
Možda štogod novo naučim.....
Eto, oni koji znaju više od mene se ne javljaju pa je na meni ostalo da se sramotim :) :)

Nivo cijelog posta nije visokorazinski pa je i moj komentar bio prilagođen tomu.
Da je potreban kvalitetan ispravljač - potreban je. I što bi sad trebao napisati ? Da treba potok, vodena para, levitacijski generator ???

Javljam se isključivo radi ostatka Tvojeg odgovora koji je totalno neprimjeren.
Razumijem da nismo ovdje da nekog educiramo o poštenju i pridržavanju pravila i zakona, ali ovaj tvoj tekst "podrške" nije baš nešto.
Objašnjenje "tako svi rade" i "ko ih hebe, svi kradu i varaju" (barem meni) nisu dovoljno dobri. Cilj ipak ne bi baš svaki put smio opravdavati sredstvo.
Nekako smo usvojili ideju da bi najveća pomoć trebala biti neki od nivoa edukacije i pomoći oko kakve gradnje a ne ohrabrivanje na stvari koje ne bi trebalo raditi. Tako ovaj forum i funkcionira. Barem do sad.
Zato nam u cijelom društvu i je tako kako je.
Osobno smatram da je besmisleno raditi i podržavati stvari koje se ne razumiju, tek tako da se pokuša "zadiviti" nekog koji još manje zna, a takvih je nažalost sve više i više.
Ovo nema veze s ovim našim simpatičnim teenagerom jer je još premlad da bi to shvatio, ali ohrabrivati ga da postane upravo takav je baš ono što ne treba.

Moj tekst NIJE bio obeshrabrivanje već pokušaj ukazivanja na stvari koje se vrlo olako shvaćaju.
Na kraju je ispalo da bi bilo pametnije da poput ostalih jednostavno ignoriram cijelu temu.
Da se pokazao pravi interes mogao sam ( a siguran sam da bi to napravili i drugi) dosta pomoći (moralno i materijalno :) ), ali vidim da se tu radi o gomili "projekata" koji imaju neki sasvim neočekivani cilj :(
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3118
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska

Re: FM odašiljač

PostPostao/la membrana » Sub stu 03, 2018 10:34 am

Ne pada mi napamet da se tu s tobom svađam, i ne znam što si se tako uvrijedio...

Nek dečko radi šta ga volja, emitiranje na FM-u nije za smrtni grijeh, malo proba i vidi da ga nitko ne sluša, taj hir traje par dana i popusti, a ako ga uhvate tata će platit kaznu a ne ja ni ti, tako da :whistle:

A evo neću više spamat temu, idem učit kako radi C klasa pa ti javim :clap:
membrana
 
Postovi: 52
Pridružen: Sub vel 01, 2014 11:16 am

Re: FM odašiljač

PostPostao/la Bepone » Sub stu 03, 2018 11:21 am

DrFireBottle napisao:Ovo pitanje će dovesti mene u sumnju nekim članovima, ali pitam iz znatiželje kako te narodna milicija nađe kada imaš odašiljač, moj profesor je spominjao triangulaciju ali kako to oni rade ako netko zna?! U

uzme se spektralni analizator koji recimo radi na baterije i mjerse se signali kao i obicno nor
recimo ovakav Anritsu https://www.anritsu.com/en-US/test-meas ... ts/ms2720t
uzme se usmjerena antena i kad se nadje neki novi "peak" . tvoj, izmeri se na geografske 3 tocke u terenu, i nacrta se njihov presjek na karti i evo tvoje tocke od kud odasiljes :mrgreen:
Bepone
 
Postovi: 5148
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: FM odašiljač

PostPostao/la Dorian » Sub stu 03, 2018 2:24 pm

Malo je vjerojatno da bi bilo tko od uhljeba kod nas trckarao okolo sa prijenosnim scanerom,jedna od nasih uhljebskih agencija poznatih po mercedes terencima stalno skenira eter sa fiksnih lokacija i to u cijelom spektru na cijelom prostoru,znaci 24/7/365 se skenira cijeli spektar i biljeze anomalije,no nitko ne istrcava za svaku pojavu neke kratkotrajne nepoznate emisije.
Uostalom svako malo i doma kod sebe nadem neki nepoznati signal i u fm i u tv podrucju,nista spektakularno.
Spor oko rada C klase je stvarno nepotreban,toga bar na netu ima objasnjeno u detalje,no sumnjati da kolega tubeman ne zna je vec rang šale,ok izostavio je jednu rijec uz prisutvo (pobudnog) signala,no to se podrazumjeva.
Što se tiće same izrade pojacala sa sheme koju je mladi kolega gore objavio,bez imalo sumnje da ima volje i zelje,ne treba se brinuti za zakonske okvire,to je jednostavno nemoguce napraviti u amaterskim kucnim ili skolskim uvjetima iz puno razloga,sve ce prije drugo napraviti nego 150w upotrebljivog fm-a,dvije su najblize opcije pokusaja izrade tako necega ili sirokopojasni ometac i generator svih mogucih harmonika ili skuren tranzistor.
Dorian
 
Postovi: 210
Pridružen: Pon stu 10, 2014 3:40 pm

Re: FM odašiljač

PostPostao/la DrFireBottle » Sub stu 03, 2018 6:02 pm

tubeman napisao:Ovo nema veze s ovim našim simpatičnim teenagerom jer je još premlad da bi to shvatio, ali ohrabrivati ga da postane upravo takav je baš ono što ne treba.


Aaa, nisam uhljeb ne spajam blagdane niti mi pada napamet to biti ali sam par puta za kamere sarkastično odgovorio na "i što želiš biti kada odrasteš?" "A pa možda naći dobar posao u poreznoj upravi, možda čak i HŽ imaju dobre veze ili na Elektri tamo se sve spaja i tako..." Pa me voditeljica čudno gleda a ja samo kažem ma nee mora biti i voljnih za rad :D (BEZ uvrede onima koji rade u tim institucijama a da su na forumu).
Jedino sam se uozbiljio tri puta kad me HRT kontaktirao za intervju o natjecanjima i upisima zato jer s njima nema šale, a gospođica koja me je nazvala me zastrašila ozbiljnošću.
A dok sam u Poreču bio svakakve sam "gluposti" izvalio za lokalne postaje ali me profesor podržao u tome da želim pokazati narodu "radnu inicijativu" ma da sam komentarima bliži Sabornoj stolici :D što god mi ljudi rekli, stojim iza svoje riječi i utvrdio sam korijen balkanskog problema, kojeg nastojim liječiti "kopanjem kukolja", a stvarno ne bih volio da započnem nekakvu svađu ili prepirku jer se osjećam kao da mi je ovaj forum također dom u kojemu obitavam i trebam biti prema njemu odgovoran,
a što se tiče kompleksnosti mojih tekstova za one koji ne vjeruju DA prava sam osoba DA imam 15 let DA idem u školu i "najnormalniji sam klinac" kojem je jedan od hobija osim cura ;) i elektronika i čudni pokusi koji nekad zadive a u isto vrijeme razbjesne moje roditelje, nemogu samo cure, popile bi mi mozak a što se škole tiče nisam najbolji đak, naginjem u vrlo kreativnom i umjetničkom smjeru i tako znanost promatram, kreativno!
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: FM odašiljač

PostPostao/la rigmo » Ned lip 09, 2019 12:06 am

mozes doboti odgovor na bilo koje pitanje samo pitaj.

sto se tice mjernih stanica mogu te proanci vrlo brzo jer konkretno rijeka ima mjernu stanicu s aktivnom posadom. u Britaniji ima mnogo radio pirata ali stalno mjenjali lokaciju i po nekim statistimaka uglavom sibaju 150W sto je za nekih 10km kruga osim ako nije jako elektromagnetka smetnjia itd... dobra visoka pozicija ide i 20 30km krug...

http://www.k19radio.com"

nemoj kupovati svakavo smece... bacas pare.. pitaj. ima dobra stranica i radi profi sve.. www.pcs-elecronics.com
swicerka napajanaj 48W ima kina... dobro rade, imam i ja jedno od 1000W...
rigmo
 
Postovi: 10
Pridružen: Sub lip 08, 2019 11:58 pm

Re: FM odašiljač

PostPostao/la rigmo » Ned lip 09, 2019 12:19 am

Bepone napisao:
DrFireBottle napisao:Ovo pitanje će dovesti mene u sumnju nekim članovima, ali pitam iz znatiželje kako te narodna milicija nađe kada imaš odašiljač, moj profesor je spominjao triangulaciju ali kako to oni rade ako netko zna?! U

uzme se spektralni analizator koji recimo radi na baterije i mjerse se signali kao i obicno nor
recimo ovakav Anritsu https://www.anritsu.com/en-US/test-meas ... ts/ms2720t" target="_blank
uzme se usmjerena antena i kad se nadje neki novi "peak" . tvoj, izmeri se na geografske 3 tocke u terenu, i nacrta se njihov presjek na karti i evo tvoje tocke od kud odasiljes :mrgreen:


Ovaj specrum analayser je preskup...

ima i boljih za manje para.. npr

https://www.aliexpress.com/item/3280884 ... st=ae803_5

ili

https://www.ebay.com/itm/Portable-RF-sp ... 58R8kTQ4GQ

s njima mozes kalibirati antenu... za te snage do 200W RG213 ali ne duzi od 10m... jer ceti biti veliki gubitak i snaga se pretvara u grijanje...

bilo bi dobro da imas neki SWR metar... dimond sx200 ili vece... DIAWA CN901HP
rigmo
 
Postovi: 10
Pridružen: Sub lip 08, 2019 11:58 pm

Re: FM odašiljač

PostPostao/la rigmo » Ned lip 09, 2019 12:23 am

najbolji kanal na youtube na tu temu je ovdje.. ikad
https://www.youtube.com/channel/UCdlnbK ... 6Yw/videos

antene kupi ne isplati se raditi jer za 50e imas jako dobre stvari Dipol zatvoreni tip ili s gama ujadnejcenjem... link sam vec ostavio PCS-ELECTRONICS.com
rigmo
 
Postovi: 10
Pridružen: Sub lip 08, 2019 11:58 pm

Re: FM odašiljač

PostPostao/la DrFireBottle » Čet lip 13, 2019 9:47 am

Hvala, ovo je fakat super, pogotovo ovi na facebooku!
:D
Ali... žalosna priča je to što sam ja školarac i jedva imam vremena za bend i gitarske lampaše a za odašiljače će se moooožda sad prek ljeta nać vremena pa možda nešto bude, al me zanima jel imate koji projektić za neki tube transmitter, može i AM i FM, nešto sa jednom PL36 u izlazu ili ECL86 i da se iskoriste lampe tipa ECF80, EF89 i tonu ECH, mislim da bi to u radio primjeni vrlo fino sjelo...
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: FM odašiljač

PostPostao/la ilimzn » Čet lip 13, 2019 12:08 pm

DrFireBottle napisao:Hvala, ovo je fakat super, pogotovo ovi na facebooku!
:D
Ali... žalosna priča je to što sam ja školarac i jedva imam vremena za bend i gitarske lampaše a za odašiljače će se moooožda sad prek ljeta nać vremena pa možda nešto bude, al me zanima jel imate koji projektić za neki tube transmitter, može i AM i FM, nešto sa jednom PL36 u izlazu ili ECL86 i da se iskoriste lampe tipa ECF80, EF89 i tonu ECH, mislim da bi to u radio primjeni vrlo fino sjelo...


Sve od toga osim ECH (iako i one ali uz nesto komplikacije) su itekako iskoristive za gitarska pojacala.
ilimzn
 
Postovi: 1194
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Prethodni

Vrati se na: VF i slični uređaji

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron