Sansui AU-919

Re: Sansui AU-919

PostPostao/la Kale021 » Uto svi 24, 2016 10:18 am

ilimzn napisao:I na kraju, novi izlazni tranzistori. Zapravo potomci originala , specificirani za gotovo 50% veci maksimalni radni napon i 50% vecu maksimalnu struju. Zasto? Originali su tzv. RET/LAPT brzi tranzistori prve generacije, za 120V i 10A. Iako je strujna specifikacija na prvi pogled izdasna, problem je u maksimalnom naponu koji je na samom rubu. Poznavatelji problematike sjetit ce se da radi pojave zvane sekundarni proboj, visok napon i velika struja ne idu zalejdno kod izlaznih bipolaraca, makar im unozak, tj. snaga disipacije bila ispod dozvoljenog maksimuma - dozvoljene vrijednosti su limitirane tzv. SOA grafom. Ovdje se taj problem narocito izaziva kod uporabe 4 ohmskih zvucnika, sto zna dovesti do havarije izlaza cak i kod kompletno refreshanog pojacala. Ipak treba reci da su LAPT generalno jako dobri kad se tice SOA specifikacije, ali na zalost ovdje su ih stvarno dovodili do ruba - specifikacije su tada znacile i mjesto na trzistu, a na raspolaganju je tek bio taj jedan par - ti su tranzistori DOSLOVNO bili 'vrh tehnologije' u tom trenu. No, danas koristimo njihove pojacana potomke, koji uspjesno rijesavaju problem 4 ohma - SOA je kod njih PUNO bolji. O adaptaciji TO-3P kucista na ovo hladilo je bilo receno drugdje, pa ada to necu ponavljati. Nije jednostavno, ali ako se ikada vlasnik odluci na povratak na originale, to moze napraviti za cca pola sata posla.
919_27.jpg

Eh... kako mi je ovo promaklo... Ilimzn nema se sto drugo kazati nego po cijeli dan bih citao tvoje stivo! Jos samo da usavrsis malo kvalitetu fotografija... uf... no i ovako... kapa dolje!!!

No nesto bih kazao u vezi izlaznih tranzistora.... Jesi li probao sa TO3 Sanken kombinaciju 2SA1116 / 2SC2607, ili cak bolje 2SA1117 / 2SC2608?
Sansui je naveo kombinaciju 2SA1116 / 2SC2607 kao zamjenu za ove NMA - NMC tranzistore, pa bih iz toga zakljucio da su ovi NMA/NMC tranzistori specijalna izvedenica serijske proizvodnje 2SA1116/2SC2607....

No ima jos jedna zanimljivost u vezi tih Sanken izlaznih tranzistora. Naime kako dosta njuskam po netu u potrazi za poluvodicima iz tog vremena, a sve u svrhu sto bolje logistike za ove top modele Sansuia, naletio sam i na ovo:

Slika

Radi se o opet nekoj specijalnoj seriji Sanken tranzistora LN200 / LP200 koja je radjena po narudzbi. Moram odmah kazati da cim sam ih vidio, odmah su mi oci iskocile i iskesao sam se lijepe novce za njih, jer ovakve stvari su toliko rijetke da se mora brzo reagirati. Prodavac je pouzdan (nije kinez, jer nakon iskustva sa onim Polidom, nema vise niti najmanje sanse da ista kupim u kineza!!!), ali sto je znakovito dobio sam sa njima i test sheet sa datumom 24.01.1980!!!
No ajmo redom... po cemu su ovi tranzistori zasluzili da mi iskolace oci cim sam ih ugledao... pa po tome sto je Sanken kombinaciju 2SA1216 - 2SC2922 prebacio u TO3 metalno kuciste! Inace 2SA1216 - 2SC2922 su MT-200 kucista koje je nemoguce adaptirati na TO3 socket, a ti tranzistori su LAPT tranzistori 180V - 17A - 200W - 40/50MHz!!!

A evo kako izgledaju:

Slika

Slika

A ovako izgleda test sheet kod uparivanja tranzistora:

Slika

papir je dosta krh, tako da sam uvjerenja da je zaista dosta star i originalan, no na njemu je natko sa kemijskom olovkom isao podebljavati ispisane podatke jer su originalno napisani poceli blijediti... isto tako i stiropol pakiranje je dosta staro sa osusenim selotejpom, sve ukazuje da je u pitanju zaista rijetka podserija Sanken izlaznih tranzistora...

Slika

Slika

Jesi li ti ilimzn sto cuo o njima? Naime, pisao sam Sankenu, ali evo do danas nista, cak sam i naveo ovu osobu koja je obavila testiranje (prepostavljam da je uposlenik Sankena iz tog vremena) g. N.Nagashima... no kazem, nista jos od Sankena.

No kako sam ipak se dobro "zaigrao" sa kupovinom (citaj: platio pozamasnu svotu), moram ih teska srca porodati nekoliko, da bi bar dio ulozenih novaca vratio. Naime prodavac je nudio ili sve ili nista (sto je donekle i razumljivo jer su tranzistori numerirani radi podataka iz test sheeta), tako da i nisam imao neki izbor....
Kale021

Re: Sansui AU-919

PostPostao/la davidbraco » Uto svi 24, 2016 2:51 pm

Svojevremeno se pričalo da je kila procesora(doba pentiuma 1996-1997) skuplja od kile zlata.
Jeli to tako i s ovim tranzistorima?
davidbraco

Prethodni

Vrati se na: Refresh starih uređaja