Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la tom_hifi » Sub ožu 12, 2016 12:45 am

davorin napisao:Neki će se obradovati! :D

A gdi je bio problem? :)
tom_hifi

PostPostao/la SaWa » Ned ožu 13, 2016 2:32 pm

Radim si 13DR7 predpojačalo,koje će biti napajano iz stabiliziranog ispravljača.
ovaj..

Slika

Iz trafoa imam izvode 210V i 2x6,3V,tako da sam mislio grijanje izvesti sa 4700uF+0,1uF-7812 i dvije diode na masu.
Sad me muče dvije stvari:
1.Potencijal grijanja spajam sa + grane ispravljača grijanja ili sa centralnog izvoda grijanja na transformatoru... :?:
2.Kako i gdje da grupiram mase na ispravljaču.Kod ispravljačkih kondenzatora ili na izlazu iz stabilizatora. :?:
SaWa

PostPostao/la ilimzn » Ned ožu 13, 2016 4:00 pm

UStedi si posla i preskoci ovaj 'regulator'. Kolicina gresaka u njemu (ukljucujuci konceptualne) je naprosto fantasticna. I inace mi nikako nije jasno otkud popularnost tog 'Salas' regulatora.
Shema s slike, kakva vec je ima u najmanju ruku tri zener diode viska - toliko o 'jednostavnosti'. Q1 ima izmedju G i S (preko R2) spojenu referencu od 3 LED, cca 6V, koja nikako ne moze preci tu vrijednost, ali je autor svejedno jos preko iste dionice stavio ni manje ni vise nego dvije zener diode antiserijski, za VECU vrijednost. U prijevodu ajmo imitirat napon GS i to za oba polariteta, iako je vec limitiran samim spojem. I pri tom to primijeniti na CCS izveden na taj nacin s MOSFET-om, koji ima tolranciju najvise ovisnu o MOSFETu, i onda jos idemo odabrat MOSFET koji ne trpi ukupni ulazni napon tako da ako nedajboze dodamo prevelik kapacitet na izlaz, isti ode u dim. Zato radije stavimo jos jednu zener diodu preko njega (valjda ih ima puno u ladici). Bedastocu s dvosmjernim limitom Ugs je ponovno primijenio na D7 i D8. Zasto je potrebno limitirati negativni napon GS na neku vrijednost dodatnim zenerom kad ce ionako jedan zener limitirati istu na -0.6V, s obzirom da tamo napon ionaki nikad u radu ne moze biti negativan, niti treba ici ispod -0.6V? Da bi dodatno dreku dali pljusku, to stavimo MOSFET za puni napon, ali zato s najvecim mogucim kapacitetom koji mozemo naci, tako da sklop cim losije radi u VF podrucju.
Nadalje, sva je sreca da se vise 2SK170 ne proizvode, pa se preostale svjetske rezerve moraju ugradjivati u ovakve sklepane sklopove, umjesto u neke kojima treba niskosumnost i malo izoblicenje. U ovakvom spoju neki drugo JFET ce i tesko raditi s obzirom da mu je radno podrucje cijeli Ube tranzistora MJE350 - oko 0.6V. A da je gospodin Salas pogledao koje su zapravo karakteristike JFETa 2SK170 sa Uds manje od 0.6V, vidio bi da je vise otpor nego strujni izvor. Sva je sreca da ovdje, gdje cesto imamo desetke volti za 'spaliti' u regulatoru moramo jako paziti na minimalan pad napona preko istog (a zasto se ina to nije pazilo u CCS-u ispred??). E zato tamo gdje bi zener dioda jako dobro dosla, nije je stavio. Referenca sklopa je slozena tako da Q4 bude strujni izvor koji salje konstantnu struju u R4, cime razvija konstantni referenctni napon na njemu. TO bi tako i bilo da je Q4 zaista i dobar strujni izvor. Q2 glumi pojacalo greske, koje aktivira MOSFET cim napon izlaza predje referencu za Ube od Q2. Koji je temperaturno ovisan, pa nam badava precizna referenca. A srecom nije jer 'CCS' radi s tim Ube s kraja na kraj. Ne daj boze da se u seiju s emiterom spoji recimo zener dioda od 5.6V. Taman takva kojoj se temperaturni koeficijent ponistava s istim od Ube tranzistora Q2. To bi dalo citavih 6.3V za rad JFET-a pa bi se mogao staviti skoro bilo koji uz korekciju iznosa trimera R8. Al onda ne bi mogli reci da imamo niskosumnu referencu jer to ne bi bio 2SK170. A i zenerica shumi. Iako manje ako joj se u paralelu doda nekakav kondenzator velike vrijednosti. A i pomogao bi MOSFET s manjim ulaznim kapacitetom, recimo IRF810, 820...
I tako to...
A ovu crvenu strelicu u source-u MOSFET-a Q3 koj iizgleda proizvodi sam od sebe negativnu struju, necu dalje spominjati.
ilimzn

PostPostao/la SaWa » Ned ožu 13, 2016 10:36 pm

Eto....preskočio. :lol:
Napravio sam klasični ispravljač CLCRCR. :D
SaWa

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned ožu 13, 2016 11:46 pm

Mogao si možda pogledati u susjednu temu(Grunf DAC) di imaš takoeđer jedan shunt regulator za kojeg Ilimzn i Dado nisu imali baš previše zamjerke. Nacrtan je i PCB pa ti mogu dati fajlove.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pon ožu 14, 2016 1:50 am

Khadgar2007 napisao:Mogao si možda pogledati u susjednu temu(Grunf DAC) di imaš takoeđer jedan shunt regulator za kojeg Ilimzn i Dado nisu imali baš previše zamjerke. Nacrtan je i PCB pa ti mogu dati fajlove.

to je verzija 2. , prva je problematičnija , proizvodi više bijelog dima, dokazano :D

ima još zanimljivih, u simulatoru s nekim izmjenjenim vrijednostima dobio sam do 280V na izlazu, nažalost nije još zalemljeno

http://next-tube.com/articles/hvr2/hvr2.pdf

Slika

ima još

http://next-tube.com/articles/hvs/hvrEn.pdf
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la SaWa » Pon ožu 14, 2016 7:49 am

Khadgar2007 napisao:Mogao si možda pogledati u susjednu temu(Grunf DAC) di imaš takoeđer jedan shunt regulator za kojeg Ilimzn i Dado nisu imali baš previše zamjerke. Nacrtan je i PCB pa ti mogu dati fajlove.

Vidio sam temu,možda i probam. :handgestures-thumbupleft:
Onaj nesretni slasov sam mislio napraviti,samo zato što imam sve dijelove za njega....ali preskočit ću. :D
SaWa

PostPostao/la grunf » Pon ožu 14, 2016 8:55 pm

SaWa napisao:

Vidio sam temu,možda i probam. :handgestures-thumbupleft:
Onaj nesretni slasov sam mislio napraviti,samo zato što imam sve dijelove za njega....ali preskočit ću. :D

prva verzija je malo problematična ako se koriste irf mosfeti iz naših dućana koji su meni samo stvarali bijeli dim, prelaskom na SK mosfete problemi s bijelim dimom su nestali i isti regulator radi već tri godine u mom hibridnom pojačalu s ulaznim naponom od skoro 350V i izlaznim od 290V , za dac sam složia verziju 2 na koju upućuje Khadgar koja opet ima svojih problema ali se daju riješiti.

uz sve ove probleme regulator radi na slušni test dobro i u tome je kvaka njegove popularnosti na velikom diyaudio ,mada dosta komentara u onoj kobasici od teme dolazi baš od problema koje je spomenia ilimzn
grunf

PostPostao/la SaWa » Pon ožu 14, 2016 9:26 pm

Ma napravio sam ja već jedan i uglavio u 6N6P predpojačalo.
ovdje...

viewtopic.php?f=6&t=1957" target="_blank

Sad sam mislio uvaliti jedan i u 13DR7 predpojačalo jer što sam imao problema sa klasičnim ispravljačem zbog fluktacija napona,pa mi zaštita na izlaznom pojačalu izbacivala svako malo.
Sad ionako mislim 13DR7 koristiti u paru sa cijevnim izlazom,pa tih problema neće biti.
SaWa

PostPostao/la grunf » Pon ožu 14, 2016 10:56 pm

SaWa napisao:Ma napravio sam ja već jedan i uglavio u 6N6P predpojačalo.
ovdje...

viewtopic.php?f=6&t=1957" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Sad sam mislio uvaliti jedan i u 13DR7 predpojačalo jer što sam imao problema sa klasičnim ispravljačem zbog fluktacija napona,pa mi zaštita na izlaznom pojačalu izbacivala svako malo.
Sad ionako mislim 13DR7 koristiti u paru sa cijevnim izlazom,pa tih problema neće biti.

ja bi volia za test složiti serijski regulator koji san spomenia par postova prije ,a zadnjih dana san bacia oko na sheme HV regulatora koje je koristio Audio Research u svojim poznatim modelima pretpojačala

Slika
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica