Dečki ne znam kako ste od teme krađe intelektualnog vlasništva došli na temu potrošačkog društva i morala u istom.
Krađa je krađa, bez obzira da li je pokraden nezaštićeni pojedinac ili "zla" korporacija.
S jedne strane se tu na forumu sveudilj zgražamo nad "kinezima" koji fejkaju sve i svašta, a onda kada se to dešava pred našim nosom tražimo opravdanja. Problem je valjda jedino što kod nas država počne provodit zakone kad ju netko pritisne (očito).
Moja poanta je da te nitko neće proganjat ako si doma nacrtaš Mikija na torti ili ako skineš film sa Torrenta i pogledaš ga.
Ali ako skidaš filmove pa napraviš kino i naplaćuješ ulaznice onda trebaš platiti i nekog vraga vlasniku filma.
Ovim našim slastičarima nije nitko kriv što su i sami "pomogli" modu stavljanja svega i svačega na torte pa je sada problem kada vlasnicima prava treba platit pinku. U organiziranom društvu bi neko njihovo udruženje već uzelo dobrog odvjetnika (tome bi takva udruženje trebala i služiti, a ne samo za uhljebljenje poslušnika) i onda ishodila i platila prava na stavljanje likova na torte. Naravno da bi oni onda to ugradili u cijenu torte pa bi mi roditelji sve to u konačnici platili, ali tako stoje stvari nažalost. Kad smo mi kao klinci slavili rođendane nije bilo ničega na tortama osim svjećica pa smo živi. Nije jednostavno biti roditelj i djetetu objasniti da mu neke stvari ne možeš ili ne želiš priuštiti i da baš ne može dobiti sve što poželi. Bilo da se radi o torti, igrački ili mobitelu. A možda je još i teže objasniti djetetu da se ljudi ne cijene prema tome koliko imaju novaca i kakvu im odjeću roditelji mogu priuštiti.
U cijeloj toj priči oko intelektualnog vlasništva je po meni puno veći apsurd što moraš platiti pinku famoznom ZAMP-u kada na primjer puštaš glazbu u kafiću, bez obzira što plaćaš pretplatu za radio ili si legalno kupio CD. Kafić još tu zarađuje neke novce pa hajde, ali to što mi plaćamo ZAMP na Triode festu je totalna dubioza.

)... a evo, prosle godine se pojavile i konkuretne djecije torte... em su "sponge cake" - znaci vise tijesto i secer, malo aroma i nista fila - em je dovoljno pogledati sliku za zakljucak
Narodna je i dalje sasvim slično ako ne i jače odsutna...
- drago mi je cuti da se trud oko micanja grizodušja radi ne-udovoljavanja vlastitom djetetu na kraju ipak "isplati" - odn. da odluka da im se ne moze sve servirati (i jos gundjaju) radi prema prvotnoj namjeni.... cheers