Ajde da budem precizniji vezano uz taj FR 10 HM drajver, to je klasičan autozvučnik pa je malo nezgodan za stavljanje u kutiju. Dosta sam eksperimentirao s njime, danas ga koristim kao kuhinjski sistem u Kc, u onim cilindričnim TL kao omnidirekcioni zvučnik:
viewtopic.php?f=38&t=2163 , i to radi dobro, i radi po cijeli dan. Znači da nije naporan za slušanje, što je dobro. Isprobavao sam ga u BIB kutiji, bio je u Sisku, ako je tko obratio pažnju tamo pored cuge i klope. Mo'š mislit! Poslije sam ga dosta slušao doma u sobi montiranim na zidu i uspostavilo se da BIB kutije s tim drajverom izdižu bas u pristojne glasnoće, ali imaju rupu negdje oko 150-250 Hz (onako, na uho) pa dolzi do stanovitog disbalansa između basa i sredine. Za gornji dio/visokotonski i nemam neke posebne zamjerke. Ipak ta BIB kutija nije rađena za njega, moram to malo redizajnirati pa ću u proljeće napraviti BIB za baš te drajvere, imaju potencijala. Zajeb je u tome što sam u BIB stavio Fostex (on je gotovo idealan za tu kutiju) i razlika je nebio i zemlja, poslije njega ništa nije dobro. Mora se uzeti u obzir da je Fostex FE103eN jedan od najboljih širokopojasnih drajvera u svojoj klasi uopće (4"), vrlo linearan odziv po cijelom spektru, nigdje ne fali niti ne strši. S njime se nemože mjeriti Visaton FR10HM. Problem je što ne trpi jaka pojačala/glasnoće, lako počne distorzirati ako se sluša preglasno. No u F.A.S.T. sustavu je odličan,kao srednjetonac/visokotonac.
No, da se vratim na Visaton, ima potencijala ali zbog prvotne namjene (auto zvučnik) vrlo vjerojatno traži popriličan volumen iza sebe (za tu veličinu drajvera) da se izvuče pristojan bas iz njega isprobat ću ga u BIB kutiji projektiranoj baš za njega (kad pribavim još Kapa ploča, malo sam kratak) i u kutiji za montažu u kut sobe. Mislim da će se tu pokazati u punom potencijalu. Zapravo u ovoj BIB kutiji je sklon bumijanju.