Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la davorin » Sub stu 07, 2015 2:04 pm

Master of disaster napisao:Zanimljivo je vidjeti "inegrirce" u pojačalu sa tolikom snagom, čini me se da je to prilično jednostavan i srazmjerno jeftin način (ako ze zanemari napajanje :lol: , iako sa nekim switcherskim napajanjem...) da se dobije pojačalo velike snage i pristojnog zvuka.

Uz današnja digitalna i/ili procesorski upravljana pojačala nema smisla sebi komplicirati život sa starom linearnom i analognom tehnikom ukoliko postoji potreba za velikim izlaznim snagama. Mala, jeftina, sa minimalnim zagrijavanjem, nova procesorski upravljana pojačala imaju jako niska izobličenja, malu masu i volumen, zaštićena su od kratkog spoja, pregrijavanja, prevelikih napona i struja, ne smetaju im razna reaktivna opterećenja, a sa neusporedivo nižom cijenom su u domeni velikih snada (ozvučavanja) potpuno zastarjelim ostavila bilo kakva analogna.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub stu 07, 2015 3:15 pm

Naravno. Nisam govorio o profesionalnoj upotrebi. Recimo da netko želi složiti pojačalo sa 500-800 vati za pogon suba, Mislim da je takvo pojačalo jednostavnije u ovakvoj izvedbi nego klasično.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la pamook » Ned stu 08, 2015 9:26 pm

... ja krenuo malo pocistit Yamahu, dok cekam da nabavim daljinac.... ima(la) je vizualnu diskoloraciju na mrezici koja se cinila kao da je prljavo ili u najmanju ruku prasnjavo-blatno, pa sam htio to pocistiti da ne privlaci paznju... i eto, nije prasnjavo :lol: :lol:

slijedi tvrda četka, pa smirgl pa sloj boje preko cijele mrezice... nadam se ovih dana :P
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la pamook » Uto stu 10, 2015 6:54 pm

... danas hepiend ove price....

pripremio i ofarbao mrezicu, suši se... nabavio daljinski preko njuskala, i to cak u lokalnoj zupaniji... dostavilo mi ga na vrata :D .... mikrofon stigao postom iz ZD, puno hvala :D ... osim sto ce biti spremljen za eventualne izlete u nepoznato (mjerenja?), odradio je funkciju kalibracije Yamahe samo tako, bez štucanja :P
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pamook

PostPostao/la Master of disaster » Uto stu 10, 2015 7:35 pm

I? Kako svirki to? :violin:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la deleted user » Uto stu 10, 2015 8:01 pm

Digitalno.... Dok god ne napravi(s) Analog Sound Processor (all DHT naravno) nece(s) dozivjeti pravi ubavi cevni saund. :whistle:

PostPostao/la pamook » Uto stu 10, 2015 10:02 pm

nista spektakularno, ali puuuno bolje od zvucnika ugradjenih u sam TV... pa ce shodno tome biti sastavljeno i ugradjeno ispod teveta, kao ispomoc za filmove i slicno... puno "modova", puno mogucnosti podesavanja, i materijala za igranje, pa cemo vidit... kad bude vremena... uglavnom, imat ce svoju funkciju, definitivno, i nije mi zao sto sam dovukao jos jedan komad necega u "drustvene prostorije" :lol: ... zanima me kako ce se ponasat visekanalno kodirani film ili koncert preko njega, ali o tom kad bude doslo na red, odn. kad bude bilo prilike za kakvu-takvu evaluaciju...

probao sam malo pustit radio sa maxtv-a, sasvim pristojno je to svirkilo u stereo modu :P

navodno ovaj (a i drugi yamaha modeli soundbar-a) imaju problematican kond u napajanju, pa cu vjerojatno dok je ovako ogoljen otkopat jos 20ak sarafa da zamijenim i taj (znajuci Murphy-a)... a samo do ovog stanja sam valjda skinuo 40ak sarafa :shock:
pamook

PostPostao/la pamook » Čet stu 12, 2015 5:05 pm

...evo sto ste uspjeli napravit od covjeka koji je jos do prije koju godinu uzivao u svom neznanju, sto se pokidalo uglavnom rastavio da vidi kako izgleda i uglavnom proslijedio na smetliste :evil: :lol: :lol:

danas se opustajuci malo "bavio".... zamijenio par polu-napuhanaca i sumnjivaca, te jedan problematicni kond proglasen serijskom greskom u ovim uredjajima... moram uskoro do Yisk-a po jastuk :mrgreen: :lol: , pa da mogu sve sklopit nazad do posljednjeg sarafa... a sarafa ima za popeezdit :shock:
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 12, 2015 5:46 pm

Da se ipak malo pokaže na čemu se radilo za svoj gušt(a bome i za potrebu) u zadnje vrijeme, šeme su preuzete iz datasheetova ili service manuala i neki drugi su ih provlačili kroz LTspice i praksu a ja sam po dobrom starom običaju sjedio za kompom i crtao PCBe.
Za sada samo šeme.

Znači regulator sa LM10 čipcem,na mjesto 2n3055(koji je tamo samo radi simulacije) ide NJL3281D
LM10-labpsu-RS.png

Temperaturna zaštita glavnog serijskog tranzistora koji će biti NJL3281D u LM10 regulatoru, povezano tako da kada zaštitna dioda u tranzistoru kaže da joj je vruće regulator se gasi.
LM10-temp-sw.png

Predregulator sa SG3525, besramno pokraden od jednog Agilentovog ispravljača. On će držati napon na glavnom tranzistoru u LM10 regulatoru okvirno od 3-5V u svrhu smanjenja disipacije.
Agilent SG3525.jpg

Preklapanje sekundara će također biti napravljeno po uzoru na Agilenta sa tiristorima/optocouplerima kao diodama u "grecu". Trebam još samo dodati komparator koji će na određenom izlaznom naponu aktivirati tiristore i prebaciti sekundar sa nižeg napona na viši.

P.S.
Tracer naravno nije zaboravljen ali kako se na jednom drugom forumu malo počelo raditi na ovom ispravljaču,a nekakav ispravljač hoću da imam u kući rekoh da uhvatim tog posla i napravim ovu spravicu za koju mi sada samo trebaju dijelovi jer je u teoriji sve napravljeno.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Sub stu 14, 2015 8:01 pm

...markirano, ubušeno, utiplano, ispsovano, pola kuće pretraženo poradi dva šarafa, ponovo ispsovano, i konacno smjesteno i spojeno... sad mogu navecer gledat filmove sa tiho-ali-razumljivo nivoom glasnoce :D

draga je, naravno, ekstatična :lol: :lol:
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica