Izrada induktiviteta

Izrada induktiviteta

PostPostao/la micro » Sub ruj 05, 2026 6:20 pm

Stavio sam u ovu temu jer su u pitanju prigusnice iz nekih cijevnih uredjaja , radio ili TV nisam siguran.

Relativno su malih dimenzija , 28x56x66 velicina limova , vanjski gabariti , u odnosu na standardne trafoe imaju puno tanje limove ,EI limovi su razdvojeni , ovako bez mjerenja ne bih rekao da su deblji od 0,15mm, usporedjuci sa standardnim 0,5mm.

Mjerenjem crne i zute zice na izlazu , instrument pokazuje 270mH , a ESR 0,14kohma na 1kHz , ima jos vrijednosti Q=11,86 , D=0,084 i theta=85,2 , ima jos jedna zica crvena ali ona sa svakom pokazuje 400pF , nije spojena ni sa jednom.
Ako je to uopce prigusnica.

Zanima me koliki bi ti trafo limovi imali koeficijent magnetne permeabilnosti u H/mm, treba mi za proracin prigusnice za skretnicu za zvucnike.

Na netu sam nasao da se koristi 1,25 x 10 na -6 H/mm

Po tome ispada da treba oko 80 namotaja zice sa 0,1mm razmakom izmedju E i I limova , za 6,8mH prigusnicu.
micro

Re: Izrada induktiviteta

PostPostao/la micro » Sub ruj 05, 2026 9:57 pm

Nasao sam u medjuvremenu knjizicu koju sam kupio na buvljaku Transformatori i prigusnice iz 1960 godine , pa vidim da mi AI nije izbacio kompletni proracun prigusnice :) .

U knjizi je diagram dinamicke permeabilnosti ali opet ne pomaze puno kad ne znam od koje legure su limovi.

Namotati 100 tinak namota pa izmjeriti kao i one prazne spule sa limenim jezgrama sa aliexpressa.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned ruj 06, 2026 1:09 am

Ja mislim da ti preostaje jedino da namotaš nešto namotaja izmjeriš i izračunaš permeabilnost,kao što si i sam zaključio. Ja mislim da je davno bilo govora o tome kada su se radili izlazni trafoi na nepoznatim jezgrama.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 06, 2026 6:37 am

namotas 50 i 100 zavoja rucno, tankom zcom i vidis kako se mijenja induktivitet, pojednostavnis formulu kao L= k x N2, iz ovog gore nadjes k otprilike.. i ostane ti samo kvadrat broja zavoja N
Bepone

PostPostao/la micro » Ned ruj 06, 2026 4:05 pm

Namotao sam na ove spule sa alliexpresa , ova zadnja najduza , dobije se sa njihovim limovima, bolje uzimati krace a sire.

https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 1802zuKZpB" target="_blank

namotano 1,65mm debljine lak zice mjereno zica sa lakom , oko 120 namota, namotano , dva sloja.

U zraku je 55uH
Sa limovima sa alliexpresa izmjeri 660uH

A sa limovima od klasicnog trafoa, sirine 12mm ,rupa u spuli je 16x12mm , gurnuti unutra sa jedne i druge strane spule , prakticno 2 limica ostala od trafoa
instrument pokazuje 980uH

Limovi sa alliexpresa su deblji i izgledaju kao obicno mekano zeljezo , nemaju boju kao klasicni trafo limovi, manje Si.
micro

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 06, 2026 6:12 pm

ekola, ovi sa vecim induktivitetom imaju vecu permeabilnost, uzu petlju histereze, manje gubitke i time su ti bolji za zvucnik
Bepone

PostPostao/la davorin » Ned ruj 06, 2026 6:31 pm

"Limovi sa alliexpresa su deblji i izgledaju kao obicno mekano zeljezo , nemaju boju kao klasicni trafo limovi, manje Si."

Ne mora značiti da je postotak silicija u trafo limu manji, već je često slučaj da je izolacija površine lima slaba pa su magnetni gubitci zbog vrtložnih struja (Vrtložne struje ili Fukoove/Foucault-ove struje) veći u odnosu na deblje i lošije trafo-limove kojima je izolacija između limova dobra. Izolacija između pojedinih limova se nekada dobijala pomoću premaza lakom, ili čak i lijepljenjem tankog papira na jednu stranu lima, ali danas se izolacija postiže na obje strane elektro-kemijskom pasivizacijom površine lima.
davorin

PostPostao/la vilim » Pon ruj 07, 2026 9:52 pm

micro, najprije točno reci za što ti trebaju induktiviteti i koje vrijednosti. Krenuo si od EI trafo limova pa sve do induktiviteta sa AliExpressa. Moraš točno navesti što ti treba pa će i ljudima sa foruma biti lakše da ti daju pravi odgovor . Ja sam najprije pomislio da ti treba preračunati tu prigušnicu koju imaš jer si spomenuo kako si nabavio knjigu Transformatori i prigušnice od Jelakovića koju inače imaš i na našem forumu u rubrici Digitalna knjižnica. Specificiraj točno svoje želje !!..
vilim

PostPostao/la micro » Pon ruj 07, 2026 11:53 pm

Trebaju mi za zvucniku skretnicu i to niskotonsko (bas) podrucje , rez oko 300-500Hz. Lak zica za izradu od 1-1,25mm debljine.

A nasao sam nekoliko prigusnica , EI limovi su EI66 , kad izmjerim dimenzije i sta kaze literatura.

Kad sam jednu poceo razmotavati , sto je problem , kod motanja je nanosen lak i vrlo tesko je to odmotati a i plasticna spula je popucala jer su je upresali.

Pitanje je da li se na te EI66 trafo limove moze uopste namotati 1,25mm lak zice prigusnicu od 7mH.
Srednji stup trafoa je 22mm x 28mm.
micro

Vrati se na: Cijevna tehnika