Gramofon mkII

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la ilimzn » Pon sij 23, 2017 1:56 pm

Krešica napisao:I ?
Nitko ne zna nacrtati shemu? Pričam o onome što sam pitao, a to ovdje, čini mi se, rijetki čitaju.
:lol:


Evo, ja znam nacrtati shemu. Znao sam i s 15 godina nac podatke i probti nesto sam kad nije bilo neta. I sad?

Nakon ovog, moja ti je preporuka da se maknes s ovog foruma. Sto bi ovo trebalo biti? Nekakav 'izazov' tastini ljudi koji znaju kako rijesiti tvoj 'problem'?? Ne sudi druge po sebi!

A evo ti i direktan odgovor:

Emotivni: JA da ti crtam? Da trosim sat-dva vremena na crtanje i objasnjavanje nekom tko nije sposoban upisat u google 'driving stepper motors', da ne velim 'stepper motors' gdje ces dobiti i teksta i slika koliko hoces? Dakle, objasni: zasto bi ja na tebe trosio dva sata kad ti nisi sposoban na SEBE potrositi 5 minuta? Izvoli ovjde napisati barem jedan razlog (bit cu fer i zanemariti dosadasni 'stav'), ili se pokrij usima i nestani odavde.

Konkretni: Evo ti i sheme rijecima: uzmes jedan AVR procesor, spojis na njega kvarc kao sto pise u njegovoj dokumentaciji, i na 4 izlazna porta spojis stepper driver chip, na ulazni port prekidac 33/45, dodas napajanje i napises software. Evo. Shema s 2 kutije i 10 vodova nekakvih. Dovoljno jednostavno? Koliko sati posla sam naveo za nekog tko do u detalja zna kako sve ovo napraviti? Najlakse je onima koji one znaju tvrditi kako je to sto ne znaju nekom jednostavno i brzo. Ponovno: daj mi JEDAN razlog da netko ovdje ili uostalom bilo gdje ovo napravi za tebe, ili se pokrij usima i nestani odavde.
ilimzn
 
Postovi: 1070
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la ziki » Pon sij 23, 2017 11:24 pm

Vjerujem da će većini biti zanimljivo .

http://tooloud.co/najava-analog-workshop-franc-kuzma/
ziki
 
Postovi: 418
Pridružen: Čet svi 16, 2013 9:59 pm

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la spider » Pon vel 13, 2017 2:57 am

Pozdrav,

Želio bih podijeliti vlastito iskustvo korištenja floppy drive motora kao pogona gramofona (audioorigami).

Takav pogon koristim već 10-ak godina.Pouzdan je ,ne zahtijeva česta podmazivanja jer je ležaj jednak umanjenoj varijanti konvencionalnog neinvertiranog ležaja gramofona I što je najvažnije ,nije uljnnopropustan.
Materijal čašice ležaja je napravjlen od bronce dok je osovina od vrlo čvrstog čelika I kroz sve ove godine korištenja nije došlo do povećanja zračnosti ;ležaj je vrlo stabilan.

Motor je u radu nečujan ,gramofonski tanjur postiže nominalnu brzinu u trenu I vrlo je teško smanjiti broj okretaja (video) jer kontroler unutar flopija munjevito nadoknađuje deficit smanjenja okretaja rotora što nije bio slučaj kod Linn Sondeka , Heybrooka ili bilo kojeg gramofona kojeg sam koristio u prošlom ,manje diy životu :)

Doduše ,nabrojani gramofoni koristili su gumene remene pa je možda nepravedno uspoređivati koncept gumenog i krutog remena kakvog sada koristim.

Točnije ,radi se o dynema niti koje se između ostalog koristi u ribolovu.
Karakterizira je imunost na istezanje tako da pri udarima najzahtjevnije dinamike iz brazde ne dolazi do efekta ''pada'' I uljenjivanja zvučne slike.
Reklo bi se ,otporna na udarce :)

Proklizavanje niti riješeno je navlačenjem prsta s lateks rukavice preko pogonske remenice jer mi je trajno gumiranje same remenice , nemoguća misija.

Poanta ovog posta nije ta da uspoređujem ac I dc motore jer nemam dovoljno znanja u poznavanju materije već da prenesem svoje iskustvo upotrebom takvog konkretnog motora koji u velikom broju leže u svakom računalnom servisu I čekaju zatrpavanje na deponiji :(

Napajanje flopija odrađuje lm338k I izlazni pin spojen je direktno na pin konektora uređaja jer na taj način motor puno brže reagira na kočenje sistema ,zvuk je brži I autoritativniji.

Negativna strana flopi motora je ta da je za 45 okretaja potrebno zamijeniti remenicu za 33 ,većom.

Moguće je frekvencijom mijenjati brzinu okretaja ali za tim nisam imao potrebe niti entuzijazma jer 45-ice imam samo dvije ,a muzika s tih ploča nije mi više zanimljiva.

Drugi problem je kućište.
Iskustvo pri konstruiranju kućišta ,točnije poklopca iznad rotora motora kod jednog klijenta ,govori da čelični pokrov kao rješenje ne dolazi u obzir.Dakle plexi ili aluminij ili što slično ,nemagnetično.
Čelik je ,pretpostavljam ''pojeo'' dio fluxa I motor nije mogao pouzdano startati svaki put.

Još jedna zgodna stvar je da flopi motor može startati I zaustavljati se (ili samo pauzirati trećim tasterom kao kod Technicsa 1200) spajanjem tastera na optičke senzore I prekidače na ploči kontrolera bez uvođenja dodatne elektronike za on/off funkciju ili se jednostavno ugradi polužni prekidač nakon stabilizatora.

Pokušao sam upogoniti motor spajanjem na baterijski izvor iz mobilnog telefona kako je prikazano na audioorigami stranici ali ta varijanta nije upalila tako da sam najbolji rezultat postigao izvorom stabiliziranoog napona od 6V dobivenog sa transformatora 200-ak VA.I manja upotrijebljena snaga trafa daje dobar rezultat ali dinamika je ipak okrnjena sa 30-ak VA izvora.

Nakon slušanja ispravljača izbor je pao je na MDA-970 ,Motorolin most ,spojen na 10000μF prije 338-ce.
FR I Schottky nisu bile u stanju popratiti zahtjeve za dinamikom I timingom modulacije.
Dakle sklop dobro reagira na raznolike komponente ispravljača ,što jako volimo ,nije tube rolling ali blizu ;)


Konstrukcija motora smještena je na blok aluminija spašenog iz automehaničarske radione (nekakav ABS servo blok mase oko kilograma) te je ovješen na dva kuglična ležaja s laganim težištem rotora motora unatrag te se na taj način postiže samozategnutost neelastične nanofil niti prema obodu tanjura.

Tanjur I ležaj gramofona došao je od Lenca l75 I sa svojih 4kg mase nije pretežak partner za motor.

Nadam se da je moje skromno iskustvo potaknulo još nekoga na reciklažu ovakve spravice.
Vrlo je zanimljiva I brzo upogonjiva solucija.
Testiranjem s napajanjem i korištenjem materijala koji svi čuvamo po ladicama ,može se postići dobar rezultat.

Bio sam skeptičan prema projektu nakon pronalaženja ideje na netu ali pošto nije bilo iskustava osim autorovih (niti sam ih ikada pronašao) ,upustio sam se u projekt I iznenadio se.

Jedini pogon koji je sličnih I u nekim segmentima moguće boljih osobina od ovakvog remenskog ,po mom doživljaju je tarni ,sa naravno nekim svojim nedostacima ali ništa kod gramofona ne može biti savršeno I u tome možda leži dio čari ,kako je netko u ovoj temi napisao ''Svaki svira drugačije'' ;)


https://drive.google.com/file/d/0B8kj-_ ... dJek0/view
spider
 
Postovi: 17
Pridružen: Sub svi 09, 2015 6:12 pm

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la Zmajz » Pon vel 13, 2017 8:32 am

Mene u toj priči interesira na koji način si odredio broj obrtaja motora, da bi mogao napraviti odgovarajuću remenicu? Na isti način kao i original na Audio origami?
Imam u pričuvi dva motorića ali se razlikuju u izvedbi od onog primijenjenog u originalu (drugi proizvođač) pa je i pločica s elektronikom drugačija. Bilo bi dobro ako možeš uslikati sami motorni ansambl da se vidi konstrukcijsko rješenje. Veseli me da mu Lencov nije pretežak, tu sam najskeptičniji....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 2129
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la spider » Pon vel 13, 2017 7:38 pm

Zmajz,

I ja sam bio u nevjerici po pitanju mase tanjura ali pokazalo se da to motor vrlo dobro povlači.

Promjer remenice sam jednostavno ''tražio'' pomoću motanja / postepenog povećavanja promjera početnog promjera remenice nanošenjem slojeva izolir trake ,mjereći brzinu rotacije gramofonskog tanjura stroboskopom nakon svakog dodanog sloja.

Fotke su u mapi na prvom linku...

Nakon pronalaženja promjera ,napravio sam malo manju remenicu od potrebne ,koristeći dvije Kerrock pločice debljine 8mm ljepljene u blok od 16mm te sam nakon busenja perforacije od 4mm koja nasjeda na vrh rotora s gornje strane ,cijeli blok s unutarnje povezao vijkom od 3mm da izbjegnem ljepljenje Kerrocka za rotor te da dobijem čvstu mehaničku integraciju prilikom tokarenja u stupnoj bušilici.

Manji promjer od potrebnog bio je nužan da bih mogao rukavicom ''gumirati'' remenicu.

U mapi fotografija prikazan je rotor s mesinganim adapterom zalijepljenim za pipak osovine koji izlazi nekoliko milimetara iznad klobuka rotora da bih jednostavnije skidao i vraćao remenicu s novim slojevima trake ,a kasnije i mediapan šablonu s trakom za nikada istokarenu remenicu za 45 okretaja.

33 okretaja izveden je od integriranog Kerroka za rotor/klobuk gore opisanom metodom.

Na posljednoj fotki prikazan je način kako sam tokario remenicu.Zamisli Kerrock blok umjesto mediapana koji je fiksno pričvršćen vijkom s unutrašnje strane klobuka.

Tim vijkom dobija se solidna lateralna stabilnost u odnosu na osovinu rotora i nakon obrade na nedovoljno preciznoj bušilici ,fino trimanje ekscentra obavljeno je na samom flopi motoru u rotaciji , oštricom novog skalpela postavljenog u bravarskom škripcu ,postepeno ga pomičući do potpune eliminacije ekscentričnosti.

Nemam tokarski stoj pa je improvizacija jedini način za dobijanje zadovoljavajuće preciznosti.

Finalno fino štimanje brzine motora izvodim navlačenjem potrebnih slojeva lateksa preko remenice i sva je stabilno oko 6 mjeseci do godinu dana ,ovisno o vlažnosti u prostoriji pa ide obnova sa svježim lateksom.

Dobra solucija za remen je i traka kompakt kasete.Zvuk je malo ''mekši '' jer je traka lagano istezljiva ali stvar spašava njena širina tako da kompromis nije neslušljiv i zvuk je zadovoljavajuće brz i transparentan.

VHS traka proizvodi previše trenja i zvuk osim autoriteta dobiva i određenu tromost što moje uho nije naviklo tolerirati iako je to tipična karakteristika većine gramofona s preteškim tanjurom koji su istokareni u formi valjka bez unutarnje obrade u formu posude ,a kojom se postiže efekt zamašnjaka tako da je za moju osobnu slušnu percepciju ,4kg korektno izvedenog tanjura (primjer Lenco) efikasnije iskorišteno od pretjerano težeg tanjura bez izrađenog zamajca po obodu.
Stvar ukusa....

Zlatna sredina što se tiče remena , postignuta je nanofilom.

Ako misliš koristiti Lencov tanjur izmjeriti ću promjer svoje remenice da preskočiš fazu s trakom ako se odlučiš za takvu metodu.
Alternativa traci je dodavanje slojeva termobužira ali sam odustao od toga zbog mogućeg ''disanja'' materijala baze uslijed feniranja bužira.Traka se pokazala dovoljno precizna za proračun.

Fotke:

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Video:

https://drive.google.com/file/d/0B8kj-_ ... sp=sharing" target="_blank" target="_blank" target="_blank
spider
 
Postovi: 17
Pridružen: Sub svi 09, 2015 6:12 pm

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la Edison » Pon vel 13, 2017 10:29 pm

Spider, DIY u punom smislu te kratice. Bravo! :clap:

Nego, je li tko probao motor iz 5,25" floppyja? Taj bi trebo biti nesto veci i robusniji... valjda...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 4743
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la pinco » Pon vel 13, 2017 10:43 pm

spider napisao:Pokušao sam upogoniti motor spajanjem na baterijski izvor iz mobilnog telefona kako je prikazano na audioorigami stranici ali ta varijanta nije upalila tako da sam najbolji rezultat postigao izvorom stabiliziranoog napona od 6V dobivenog sa transformatora 200-ak VA.I manja upotrijebljena snaga trafa daje dobar rezultat ali dinamika je ipak okrnjena sa 30-ak VA izvora.

Nakon slušanja ispravljača izbor je pao je na MDA-970 ,Motorolin most ,spojen na 10000μF prije 338-ce.
FR I Schottky nisu bile u stanju popratiti zahtjeve za dinamikom I timingom modulacije.


Pozdrav kolega, čestitke na samogradnji.
Šta ovo znaći, timing modulacije?
Kako misliš da schottky i fast recovery diode nisu bile u stanju popratit zahtjeve za dinamikon, šta ih je koćilo u tome, kolko san svatija ode se radi o stabiliziranome dc naponu.
Avatar korisnika
pinco
 
Postovi: 339
Pridružen: Sri tra 10, 2013 7:35 pm

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la ilimzn » Pon vel 13, 2017 10:53 pm

Zmajz napisao:Mene u toj priči interesira na koji način si odredio broj obrtaja motora, da bi mogao napraviti odgovarajuću remenicu? Na isti način kao i original na Audio origami?
Imam u pričuvi dva motorića ali se razlikuju u izvedbi od onog primijenjenog u originalu (drugi proizvođač) pa je i pločica s elektronikom drugačija. Bilo bi dobro ako možeš uslikati sami motorni ansambl da se vidi konstrukcijsko rješenje. Veseli me da mu Lencov nije pretežak, tu sam najskeptičniji....


Nisam bas ocekivao ovakvo pitanje od tebe, vec obicnom logikom dobijes pola odgovora. Floppy je standardna tehnologija, sto znaci da je standardiziran broj okretaja. Konkretno 300 ili 360 okretaja/min (360 se koristio samo na 5.25" IBM standard HD 1.2M floppy - svi drugi su koristili 300 okretaja i kapacitat 1.44M za HD).
Deseci proizvodjaca su razvijali svaki svoje motore. Ovdje moram odmah reci da ovo NIJE idealni motor za gramofon bez prilicnih prepravki, ali ako se bas mora, neke se stvari mogu pametnim odabirom odabrati bolje.
Za pocetak, bilo bi dobro potraziti tzv QD (2.88M) ili 'tri-mode' floppy. Radi povecanja gustoce zapisa, specifikacija 'jittera' tj. trzavosti pri okretanju je znatno postrozena. Problem je sto su svi ti floppyji 3/5" sto komplicira izradu remenice.
ilimzn
 
Postovi: 1070
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la Zmajz » Uto vel 14, 2017 12:12 am

Nisam niti postavio pitanje kako treba. Naime, interesira me kako se fino podešava broj obrtaja motora, ima štos sa zamjenom jednog određenog otpora (SMD) na pločici trimerom pa se na taj način vrši regulacija. To su BLDC motori (kod 3,5" drajvova) i prilično zeznuti sa pogon, iako su puno efikasniji od ostalih DC ili AC motora slične veličine. Zato su interesantni. A finom elektronskom regulacijom se mogu ispraviti nesavršenosti i nepreciznosti izrade remenica i tanjura gramofona, pa čak i promjena brzine vrtnje tanjura (33,3 i 45 o/min) ako je to kome interesantno.
Inače imam par motora za grem, od starih idler pogona, pa AC sinkroni jednofazni od Sugden Connoisseur BD2, Berger Lahr 2 fazni sinkroni za 220V itd. Imam i par BLDC motora iz printera, ali su i oni 3 fazni i izrada kontrolera za njih je zeznuta. Može se sve, ali ...
U zadnje vrijeme sam se navukao na tu tematiku pa me sve interesira, naročito ti BLDC motori, koji standardno bivaju pogonjeni trofaznim trapeznim naponom s kašnjenjem/pomakom od 120 stupnjeva, ali ako se primjeni sinusni signal smanji se značajno štucanje motora.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 2129
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la spider » Uto vel 14, 2017 1:05 am

Hvala Edison i pinco :)

Ovo ''modulacija'' potkrala se u rečenici ,a s obzirom da nemam edit funkciju ispravljam se sada.

Jednostavno ,dinamika i tajming sa tim diodama zvučali su ''krivo'' tj. nisu me dovoljno uvlačili u muziku pa sam iz tog razloga ostao pri MDA970.

Kao što je ilimzn lijepo napisao ,takav motor nije idealan odabir za gramofon pa valja pokušati izvući optimum pravim potezima.

U slučaju moje gramofonske konfiguracije , testiranjem i odabirom korektne kombinacije napajanja izvukao sam za moje uho najbolji rezultat na taj način.

Zašto brze diode u mom slučaju ne sviraju isto ili bolje samo nagađam ali nema smisla iznositi takve pretpostavke jer nisam dovoljno potkovan i odgovor se možda nalazi u datasheetu.
spider
 
Postovi: 17
Pridružen: Sub svi 09, 2015 6:12 pm

Prethodni

Vrati se na: Analogni izvori zvuka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost