kojeg?

Re: kojeg?

PostPostao/la Edison » Uto ožu 25, 2025 3:13 pm

Fantocci,

ovaj shield oko kabela zvucnice nemoj uzemljiti na oba kraja. Spoji na masu samo kraj koji ide prema konektoru.
Edison

PostPostao/la Fantocci » Uto ožu 25, 2025 4:31 pm

Kod kojeg konektora? Onog na gramu
essential-3-junction-box.jpg

ili onog na pretpojačalu? (slika nije od moga ali svejedno)
Vzorec ohišja REGA 2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Edison » Uto ožu 25, 2025 7:52 pm

Kod onog na gramofonu, samo nemoj na kraju gdje je zvucnica.
Ako mozes vuci i do vijka na phono pretpojacalu probaj i tamo i vidi kad ti manje shumi...
Bitno je to spojiti samo na jednom kraju i na jednom mjestu, i to ne onom gdje je zvucnica.
Edison

PostPostao/la Fantocci » Čet ožu 27, 2025 4:33 pm

Možda još nekome bude interesantno - IKEA Kallax regali, ploće pašu u njih:
https://www.ikea.com/si/sl/p/kallax-reg ... -20275814/

a-tonvis-table-lamp-and-a-record-player-on-a-white-kallax.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 27, 2025 5:43 pm

Slagao sam nekoliko tih Kalaxa. Ne znam,meni je to doslovce ljepljeni karton koji nije vidio niti najlošijeg otpada od drveta kojeg sprešaju u ivericu. Policu pristojne veličine možeš dignuti sa malim prstom. Možda te pregrade unutar same ploče pridonose krutosti,ali meni je sve to previše nesigurno da bi stavio ploče koje su bome teške.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Čet ožu 27, 2025 8:43 pm

Nosi taj Kallax ploce bez problema.

Prijatelj ga je imao polozenog horizontalno, u njemu je bilo preko 300 LP-a, a na gornjoj ploci pojacalo, gramofon i tuner.

Lagan je, ali je konstrukcija prilicno kruta. Da se to malo i pojacati kod sastavljanja. U rupe gdje ulaze drvene tiple treba staviti malo ljepila za drvo. Mogu se staviti i ledja od lesonita pricvrscena vijcima za lesonit. Onda nosivost bude dvostruka u odnosu na sastavljanje prema uputstvu... ;)
Edison

PostPostao/la Fantocci » Pet ožu 28, 2025 9:44 am

Znam da je IKEA pokučstvo napola od kartona, video sam to kod stola. I moj plan je, da stavim ledja od 3mm ako bude klimavo. A meni ne treba više od jednog elementa sa četiri prozora.
Da ideš sam to raditi, za te pare ne možeš ni ivericu kupiti.
Fantocci

PostPostao/la Phil » Sub ožu 29, 2025 8:11 am

Možda i taj Kallax nosi to sve, ali ti spojevi nisu namjenjeni za te težine. I onda slučajno trkneš bočno i popusti jedan i sve ode... To govorim iz stručnog gledišta...
Ako kupujete Kallax, obavezno do nekog stolara ili u neki centar da izrezu lesionit i od iza prišarafiti sa puno šarafa... Da nebi ispalo ovako:

Slika

Skuplje je, ali daleko kvalitetnije rješenje da neki stolar napravi kako se spada...
Ovo sam sebi napravio, 3cm bukva:

Slika
Phil

PostPostao/la Fantocci » Sub ožu 29, 2025 3:01 pm

Da, Kallaxu fali zavetrovanje, kako bi rekli statici u Slo (ne znam kako to vaši zovu), što se dobro vidi iz te horror fotke :) Ledja od lesonita će to srediti.
Fantocci

PostPostao/la Fantocci » Uto tra 08, 2025 9:29 am

Kad promjeniti iglu?
Problem trošenja igle je u tome, jer se to događa sasvim sporo, pa se uho usput privikava na polagano sve lošiji zvuk i zapravo ne znaš točno, kad da je promijeniš (ako je baš ne slomiš).
Tvornica daje neku smjernicu u broju radnih sati, ali i to može biti prilično varljivo (ne znaš kad si to dostigao). Vidim, da si neki pomažu mehaničkim brojačima (ono kao štoperica, pritišću gumb) kojim broje preslušane LP ploće.
Pošto telefon ionako imamo uvijek kraj sebe, instalirao sam aplikaciju - brojač.
Mislim da sam stavio ovu (ima ih puno sličnih, neki vode i opširnu statistiku, ali mi to ne treba, tražim samo jednostavnost): https://play.google.com/store/apps/deta ... nn.counter
Fantocci

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka