Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 23, 2024 9:33 pm

Lijepa vagica, duplo skuplja ali zato praktična po pitanju AAA baterija, a njih ima, ali što je tu je, ova će morat poslužit, a nakon mjerenja će ionako samo stajat pa se baterije mogu izvadit da se ne troše nepotrebno. Ima i njih na AE pa ću ih sutra naručit, paket od 10. komada pa dok traju, traju. :)

• 1.5V Lithium Cell Ag12 - 10pcs - 2,25€
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la pinco » Čet svi 23, 2024 10:34 pm

Ne triba komplicirat, ja iman istu vagu sa alija, neman ni pojma odakle mi baterije, iz onoga seta svih dimenzija u tedija, pepca neman pojma.
Vaga je precizna, žena mi je na poslu testirala sa umjerenin utezima, a i onaj uteg je provjerila na njihovu profi vagu i sve je odlično.
Baterije su dostupne svugdi, kolko traju neman pojma, neću se zamarat s time, kad se potrošu idu nove, nisu skupe.
pinco

PostPostao/la norrinraddhr » Pet svi 24, 2024 9:05 am

Upeco se sinoć na Khadovu udicu, stornirao narudžbu pa išao u potragu za drugom vagom koja vozi na AAA baterije, našao nekoliko primjeraka ali sve lila, nisam bio siguran pa naletio na nešto jeftiniju Neoteck nego što je Khad stavio. Pošto skupljam novčiće na dnevnoj bazi na kraju me ispalo sa dostavom 14,13€, pa rekoh neka ga voda nosi, neću propast za 4€, ali zato ne trebam brinut za baterije. Pikirao sam za tu razliku uzet PVC protraktor, našao jedan za 3,33€ pa ću si onda ipak isprintat one što je Khad stavio i vozi. Ugodno me AliExpress iznenadio i vratio 7,67€ na račun taman dok sam tražio i platio ovu drugu vagu, rekoh super, najbrži povrat ikad.

• Turntable Digital LCD Scale - Neoteck - (14,41€)

Turntable Digital LCD Scale - Neoteck NTK158

Description:
For MM/MC/MI and piezoelectric acoustical pickup, nonmagnetic, no magnetic field adhesivity, reading reliable.
High precision and accurate stylus gauge for accurate stylus force adjustment.
Accurate stylus force is important for ensuring the playback result and life of your valuable records and cartidge.
Too high stylus force results in shortened record/stylus life while too low stylus force result in easy mistracking and both of the cases with come into poor audio performance.
Automatic turn-off after one minute inactivity(adjustable)
There are 7 units and the less-used units can be hidden by setting.

Specification:
Capacity : 0-100g
Graduation : 0.005g highly sensitive
Dimensions : 95 X 45 X 13 mm
Color: Silver gray
Weight Unit options: g, oz, ct, ozt, dwt, gn,TL
Backlight: orange backlight
Automatic low battery alarm

Packing included: (Without battery)
1* Digital Cartridge Stylus Tracking Force Scale Gauge
1* Extra tray
1* 20g weight
1* User manual
1* box

01_Turntable Digital LCD Scale_Neoteck.jpg

03_Turntable Digital LCD Scale_Neoteck.jpg

05_Turntable Digital LCD Scale_Neoteck.jpg

07_Turntable Digital LCD Scale_Neoteck.jpg

15_Turntable Digital LCD Scale_Neoteck.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la daluka » Pet svi 24, 2024 9:57 am

Jedno pitanjce, kolika je stvarna gazna sila igle na gramofonsku ploču u odnosu na izmjerenu s obzirom na različite kuteve položaja ručke pri mjerenju i reprodukciji? Te sve vage imaju neku visinu, samim tim je i kut ručke različit, s različitim kutem mijenja se i sila pritiska kao i težina.
daluka

PostPostao/la Zmajz » Pet svi 24, 2024 10:04 am

Netočno. Kut ne utječe na gaznu silu, gravitaija uvijek djeluje u jednom smjeru, radi se o običnoj poluzi.
Ako želiš biti skroz siguran onda moraš priaviti ručku sa dinamičkim balansiranjem - Thorens TP16, Linn i FR itd. I sve Dual ručke starije generacije
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la daluka » Pet svi 24, 2024 12:20 pm

Zmajz napisao:Netočno. Kut ne utječe na gaznu silu, gravitaija uvijek djeluje u jednom smjeru, radi se o običnoj poluzi.

Pokušaj stavit polugu u istoj točki ovjesa na nulu (u ravnotežu, na vagu) pri različitim kutevima sa istim položajem i masom utega na drugoj strani. To je moguće u samo jednoj poziciji i tu mjerna vaga mora pokazat nula.
daluka

PostPostao/la Zmajz » Pet svi 24, 2024 2:04 pm

Onda stavi vagu u rvninu s površinom ploče.
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pet svi 24, 2024 2:35 pm

BTW, poluga je uvijek u ravnoteži sila bez obzira na položaj, a ako se mijenja obzirom na kut u odnosu na ravninu/horizont onda je to neka nova fizika o kojoj ja nemam pojma.
Zmajz

PostPostao/la Edison » Pet svi 24, 2024 5:49 pm

daluka napisao:Jedno pitanjce, kolika je stvarna gazna sila igle na gramofonsku ploču u odnosu na izmjerenu s obzirom na različite kuteve položaja ručke pri mjerenju i reprodukciji? Te sve vage imaju neku visinu, samim tim je i kut ručke različit, s različitim kutem mijenja se i sila pritiska kao i težina.

Pa nema neke znacajne razlike kuta rucke pri mjerenju i reprodukciji. Vagice koje koristim (jedna je Ortofonova klackalica, a druga digitalna kineska) mjere gaznu silu na visini 2-2,5mm, a to je i prosjecna debljina LP ploce. Jos nisam sreo plocu debljine 1mm, obicno krecu od 1,5mm. Najdeblje ploce su do 3mm. Zbog razlika u debljini, nije moguce postaviti pravilnu horizontalnost rucke (VTA) za sve ploce, pa se postavi za neku srednju debljinu ploce.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la phobon » Sub svi 25, 2024 9:44 am

daluka napisao:Jedno pitanjce, kolika je stvarna gazna sila igle na gramofonsku ploču u odnosu na izmjerenu s obzirom na različite kuteve položaja ručke pri mjerenju i reprodukciji? Te sve vage imaju neku visinu, samim tim je i kut ručke različit, s različitim kutem mijenja se i sila pritiska kao i težina.

Ako imaš tu vagu koja ima preciznost od 0,1 gram probaj ovo,
izmjeri debljinu čeljusti vage (onaj dio koji se podvlači pod iglu)
i za toliko podmetni pod zadnje noge gramofona, pa onda ponovo izvaži.
Tako bi tako ručka pri vaganju bila idelano vodoravna, baš kao i kad stoji na ploči.
Ja nisam baš audiofil, ali mislim da gazna sila nije toliko kritična,
jer na svakoj zvučnici u uputama stavljaju područje u kojem treba biti gazna sila,
recimo 1,8 - 2.2 a onda navedu preporučeno 2g.
Mislim da nije toliko kritično i vjerojatno i zato nije bitna debljina vage i ta razlika koja nastane
ovisno pod kojim kutem mjeriš.

Gledao sam na tubeu nekoliko tih videa - turntable setup for dummies (očito sam u toj kategoriji)
fora mi je bila video kad podešava ručku u vagu.
Prvo podmetne pod zadnje noge krpu ili nešto i dobije gramofon na koso,
i onda poštelava uteg da je u početnoj vagi.
Na taj način nema one probleme da će mu igla zapeti za nešto, ili da mora nečim blokirati mehanizam
za spuštanje. Koliko puta sam to radio i nikad mi nije palo na pamet tako nešto.
phobon

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka