Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la phobon » Čet svi 16, 2024 7:56 am

Jučer sam bio u tom kvartu gdje je Sonusart
pa sam pokupio tu zvučnicu.
ispalo je da je bila zadnja na lageru.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

PostPostao/la dredder » Pet svi 17, 2024 12:04 am

Super.
dredder

PostPostao/la phobon » Pet svi 17, 2024 9:01 am

Onako na prvu što primjećujem :
- poprilično dobro paše što se tiče visine, mada bi se o tome dalo pričati jer nemam pomagala za poštelavanje toga pa da se idealna horizontalnost ručke može točno utvrditi
(oko je čudna zvjerka i sklono je prevari)
- headshell na ovom gramofonu uopće nema proreze, već izbušene rupe koje niti ne dozvoljavaju nekakvo pomicanje zvučnice,
tako da sam i htio izvlačiti mak na konac, morao bih skinuti headshell i odnijeti nekom tko ima mini tokarski stroj ili glodalicu da mi izvuče
uzdužne proreze kako treba, u tom slučaju još bi trebalo nečime vratiti masu onoga što je izglodano (čitaj- trebalo bi ipak imati vagu mada sam ju odavno htio naručiti sa alija)
- skinuo sam ove protractore koje je khad stavio na forum, čisto da vidim kako stoji
začuđujuće je dobro poravnanje barem ovo koje se s time može vidjeti u dvije točke.
- AT je nešto lakša od MF101 (gotovo 1g) i piše da je preporučena gazna sila 2g.
obzirom da je MF101 teška 7g, zbog lakše AT uteg treba ušarafiti skoro skroz do ručke.
Možda kad bih imao onih podložnih limića za zvučnicu, dalo bi se iskombinirati bolje taj odnos gdje stoji uteg, ali može se i bez toga podesiti.
- očekivao sam da će zvučna razlika biti nebo i zemlja, međutim ne primjećujem toliko veliku razliku.
vjerojatno bi za to trebalo neki puno, puno bolji gramofon, i netko tko nema godina kako ja (čitaj - ima bolje očuvano uho)
Moj zaključak :
- ne treba očekivati razliku MontEverest - razina mora
- ako imate oštećenu originalnu MFzvučnicu ili istrošenu - isplati se
- ako je originalna zvučnica i igla neistrošena - razmislite

Edit-
- moje neko razmišljanje je da bi kod ovog gramofona ugradnja kvalitetnijeg motora
puno značajnije podigla ukupni dojam, od same zamjene zvučnice.
-
phobon

PostPostao/la daluka » Pet svi 17, 2024 10:23 am

phobon napisao:Onako na prvu što primjećujem :
- poprilično dobro paše što se tiče visine, mada bi se o tome dalo pričati jer nemam pomagala za poštelavanje toga pa da se idealna horizontalnost ručke može točno utvrditi
(oko je čudna zvjerka i sklono je prevari)
- headshell na ovom gramofonu uopće nema proreze, već izbušene rupe koje niti ne dozvoljavaju nekakvo pomicanje zvučnice,
tako da sam i htio izvlačiti mak na konac, morao bih skinuti headshell i odnijeti nekom tko ima mini tokarski stroj ili glodalicu da mi izvuče
uzdužne proreze kako treba, u tom slučaju još bi trebalo nečime vratiti masu onoga što je izglodano (čitaj- trebalo bi ipak imati vagu mada sam ju odavno htio naručiti sa alija)
- skinuo sam ove protractore koje je khad stavio na forum, čisto da vidim kako stoji
začuđujuće je dobro poravnanje barem ovo koje se s time može vidjeti u dvije točke.
- AT je nešto lakša od MF101 (gotovo 1g) i piše da je preporučena gazna sila 2g.
obzirom da je MF101 teška 7g, zbog lakše AT uteg treba ušarafiti skoro skroz do ručke.
Možda kad bih imao onih podložnih limića za zvučnicu, dalo bi se iskombinirati bolje taj odnos gdje stoji uteg, ali može se i bez toga podesiti.
- očekivao sam da će zvučna razlika biti nebo i zemlja, međutim ne primjećujem toliko veliku razliku.
vjerojatno bi za to trebalo neki puno, puno bolji gramofon, i netko tko nema godina kako ja (čitaj - ima bolje očuvano uho)
Moj zaključak :
- ne treba očekivati razliku MontEverest - razina mora
- ako imate oštećenu originalnu MFzvučnicu ili istrošenu - isplati se
- ako je originalna zvučnica i igla neistrošena - razmislite
-

Dobrodošao u realni svijet.

phobon napisao:Edit-
- moje neko razmišljanje je da bi kod ovog gramofona ugradnja kvalitetnijeg motora
puno značajnije podigla ukupni dojam, od same zamjene zvučnice.
-

Jedina funkcija mu je da da odgovarajući broj okretaja. U kom smjeru ide razmišljanje, što misliš da bi dobio zamjenom motora?
Poravnanje ručke najlakše na svjetlo (oko), staviš ručku na ploču, na drugi kraj nešto približne visine ručke i pogledaš dali su paralelno. Raspitaj se kod stolara.
daluka

PostPostao/la Edison » Sub svi 18, 2024 12:17 am

daluka napisao:Poravnanje ručke najlakše na svjetlo (oko), staviš ručku na ploču, na drugi kraj nešto približne visine ručke i pogledaš dali su paralelno. Raspitaj se kod stolara.

Rega rucke imaju cijev rucke u konus. Veci je promjer cijevi kod lezaja, a manji kod nosaca zvucnice. Tu nema paralelnosti s tanjurom gramofona. A nije ni bitno, jer Rega idiotski rijesava VTA podesavanje (s podloznim plocicama)... :roll:

Ovi RIZ gramofoni nemaju takve rucke, ali Regine se dosta koriste na drugim gramofonima.
Edison

PostPostao/la norrinraddhr » Sri svi 22, 2024 6:20 pm

Da li bi ista zvučnica AT-VW95E bolje zvučala na nekom drugom gramofonu tipa Technics ili bi rez manje više bio isti?

Našao sam zanimljiv YT gdje se čovjek dosta potrudi da usporedi razlike između ove dvije zvučnice, tako da ova AT-3600L i nije tako loša ako se pogleda da je 5 puta jeftinija, jedino je konusna pa ne znam da li to šteti pločama više od eliptične ili je sve tu negdje.

Comparison and detailed measurements of Audio-Technica AT3600L and AT95E phono cartridges.
Watch on youtube.com
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la Edison » Sri svi 22, 2024 8:52 pm

norrinraddhr napisao:Da li bi ista zvučnica AT-VW95E bolje zvučala na nekom drugom gramofonu tipa Technics ili bi rez manje više bio isti?

Na drugom gramofonu bi sigurno malo drugacije svirala. Ne ovisi toliko o gramofonu kao o rucki. Zvucnica i rucka su tandem koji treba uskladiti.

norrinraddhr napisao:Našao sam zanimljiv YT gdje se čovjek dosta potrudi da usporedi razlike između ove dvije zvučnice, tako da ova AT-3600L i nije tako loša ako se pogleda da je 5 puta jeftinija, jedino je konusna pa ne znam da li to šteti pločama više od eliptične ili je sve tu negdje.

Nacin brusenja igle (konus, elipsa, microline/fine line, Shibata) ne utjece znacajno na trosenje ploce. Ali znacajno utjece na zvuk koji mozemo dobiti s ploce. Da bi smanjili trosenje i ostecivanje ploca trebamo gramofon sto bolje podesiti. Tu su jako bitni gazna sila, antiskateing, VTA (visina rucke), okomitost igle u brazdi. Pozeljno je da su ploce ciste i da je igla dobra. Treba voditi racuna da se igla, ili cijela zvucnica, treba mijenjati nakon 500 do 1.000 sati rada. Taj podatak navodi proizvodjac. Koristenje izraubane igle ce ostetiti ploce. Ostecene ploce lose sviraju, a vise trose novu iglu...

Kad kupite novu zvucnicu, racunajte da cete za godinu do dvije trebati kupiti novu (zavisno koliko slusate gramofon). A nova treba biti bar onakva kakvu smo vec "potrosili". Sve jeftinije i slabije od toga nece vas zadovoljiti, samo ce vas iznervirati... Ne ide se s konja na magarca... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Bepone » Sri svi 22, 2024 9:01 pm

ova zelena pcelica je najjeftinija zvucnica..entry level..s najdebljom iglom pa ima i najmanje detalja..znaci ona ja sama svojom konstrukcijom ulazni filter za mikrodetalje koje odreze..

dobra je za zivcane ploce jer zamuti nesto visokih pa se kompenzira :lol:
Bepone

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 23, 2024 9:11 pm

phobon napisao:... (čitaj- trebalo bi ipak imati vagu mada sam ju odavno htio naručiti sa alija)

Sjetih se danas tebe i naručio ju, imao neku omanju narudžbu pa rekoh da vidim kako se kreću cijene i naletim na jednu sa besplatnom dostavom za 7,67€. Gledam dalje te iste i naiđem na još jednu, bila nešto skuplja i sve ostalo ide preko 9,46€ jer je onda dostava besplatna, cijene variraju čak i do 14€ pa rekoh idem ju uzeti neka se nađe. Kad dođe budem napravio test i provjerio kako radi. Sad vidim da trebam i baterije uzet, 2 x 1.5V Lithium Cell Ag12 (Not included), sjajno.

AliExpress
• LCD Digital Turntable Stylus Force Scale - 7,67€

01_Turntable Digital Force Scale.jpg

02_Turntable Digital Force Scale.jpg

04_Turntable Digital Force Scale.jpg

11_Turntable Digital Force Scale.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 23, 2024 9:19 pm

Ja sam prije nekih mjesec dana napokon kupio jednu vagicu https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 1802zT5yNU" target="_blank" target="_blank na preporuku prijatelja iz Siska. On je imao te sa "gumb baterijama" i kaže da se baterije brzo isprazne, pa onda treba negdje kupiti takve a njih nema na svakom ćošku. Zato mi je preporučio da nađem neku sa AAA/AA baterijom, ne mogu se brzo potrošiti i ima ih za kupiti na svakom ćošku.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka