Upravo napravio jedan kratki snimak i stavio ga na YT, mikrofon je vanjski i stavljen na sam gramofon da što bolje pokupi zvuk motora, skromna oprema ali što imam, s tim radim, da sam snimao sa ugrađenim mikrofonom od mobitela ništa se ne bi čulo, ili upola manje. Uglavnom, motor je dosta tih, čuje se kad si baš iznad njega, kada se udaljiš 1M zvuk je tiši, na 2M se trebaš dobro koncentrirati na zvuk da bi iole nešto čuo, veća mi je izvanjska buka, a ne živim u nekom središtu grada, tako da je to po meni normalan zvuk zdravog DC motora. Na udaljenosti od 2M legao na kauč i bacio kontemplaciju na zvuk, ništa nisam čuo, niti me je nešto iritiralo, a nisam ni poklopac gramofona spustio, tako da je to neki moj rez čujnosti i buke DC motora na ovom gramofonu.
Imam još jedan RIZ Turandot 41, njega nisam upalio jako dugo da ga poslušam kako on zvuči ali ionako je ovo test za ovaj gram, pa nema smisla da njega sada u pogon stavljam. Inače unazad nekoliko godina sređujem kazetofone od C64 Datasete, za sebe i ponekog kolegu, naslušao se raznih DC motorića pa mislim da je ovo normalan zvuk, iako sam imao jednog koji je bio stvarno bučan, podmazivao osovinu sa finim uljem i sve što sam mogao ali ništa, pa mislim da je sam DC motor dobio i tu mu nisam mogao baš puno pomoći. Da smanjim buku umotao sam ga u 5mm izolaciju i tako ga stišao, to je bilo jedino rješenje, s time da taj kazić samo očita igricu od cca. 5 minuta sa kazete i dalje je u stanju mirovanja, nema duže vrtnje kao kod normalnih kazića kad se sluša glazba, pa nema ni štete od zagrijavanja, to je inače moj kazić i taj mi je najdraži.
• Commodore DatasetteRIZ GM-5010 Turntable - (Testing DC Motor Noise)