OK, vidjet ću još što ću s tim masama i uzemljenjima… moram to još dobro isprobati.
Sad sam složio pretpojačalo (sve elemente sam premjerio, otpore i kondenzatore upario po istim mjestima na shemi) i polagano ga testiram. U njemu su TL072.
1.JPG
Kad je sve proradilo, Išao sam provjeriti i sukladnost RIAA karakteristike. Napravio sam to na svoj način, poluautomatski:
Najprije sam usnimio prijelaznu karakteristiku uz pomoć Homeimpulsa i dobio ovo:
2 HolmImpulse.jpg
Oba kanala su identična i pokrivaju se u desetinu dB.
Onda sam na netu potražio tabelu odaziva RIAA karakteristike:
https://www.tanker.se/lidstrom/riaa.htmi njezine vrijednosti dodao u taj graf (to su te zelene točkice). Onda sam te točkice rukom povezao u krivu da sam dobio sve u istom grafu. Raspodjela po vertikali je na 1dB:
3 HolmImpulse in RIAA.jpg
Vidi se da je u osrednjem dijelu (koji je najvažniji) točnost potpuna. Na basovima do 60Hz ima za oko 0.8dB preveliko pojačanje, a na visokim iznad 3kHz malo premalo (odstupanje od -0.5 do -2dB kod 20kHz).
Audiofili bi vjerojatno rekli, da zvuči tamno…
Ali većina zvučnica ima iznad 10kHz povišen output, moja OM-10 recimo ovakav:
4.png
… pa se to lijepo pokompenzira. Iako, ruku na srce, ja iznad 15kHz ne čujem više ništa a i mislim, da tamo nema puno šta da se čuje.
Kad sam za probu umjesto TL072 stavio NE5532 stvari su se promijenile ovako:
- Pojačanje na visokim se je sasvim poklopilo sa RIAA (na niskim nije bilo promjene)
- Malo se je povećao šum, za nekih 4dB
Onda se to malo još isprobavalo na gramofonu. One čudne žice su od mase i uzemljenja, o čemu smo prije pričali.
5.jpg
Meni se čini da OK svira. Sigurno je bolje od većine tih pretpojačala ranga do 100€ koja sva izgledaju isto, bez obzira što na njima piše (i vjerojatno se prave u istoj tvornici). Ako ne zbog drugoga onda zbog toga, jer ima linearno 15-0-15 simetrično napajanje a ne neki svičer, koji od sebe daje 12V pa onda od toga moraju stvarati neko napajanje za operaciona pojačala.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.