Čišćenje gramofonskih ploča - (vinila)

Čišćenje gramofonskih ploča - (vinila)

PostPostao/la norrinraddhr » Uto svi 14, 2024 5:30 pm

Unazad mjesec dana pomalo čitam sve što mogu naći o pravilnom skladištenju i čišćenju gramofonskih ploča. Imam omanju kolekciju LP i singlica, desna strana je naslijeđe od oca, ploče su kupljene u Njemačkoj sredinom 60-tih do kraja 70-tih godina, lijeva strana je moja i to su novo kupljene ploče, svirane ponekad, a neke nisam nikada niti isprobao. Ploče su kako vidite u zatvorenom Hi-Fi ormariću u dnevnom boravku, nemaju direktno kontakt sa suncem, skladištene kako su na slici, možda ne najbolje ali tako ih imam godinama.

Pročitao sam sve i svašta, usput dosta toga i vidio, od pranja običnom vodom u sudoperu, domaćim napravljenim sredstvima kombinacijom IPA-e, demineralizirane vode i par kapi sredstva za pranje suđa, do stavljanja ljepila za drvo na ploču i tako skidanja prljavštine, uglavnom, što više čitam to manje vidim šumu od drveta. Najbolje je kada sam pročitao da kupci koji kupuju pitaju da li je ploča ičim tretirana, ako je, onda ne kupuju pa sam odustao od bilo kakvog tretiranja. Do sada sam ih samo čistio karbonskom četkicom i pokupio prašinu, druge tretmane nisam radio.

E sada, na ovim mojim novima pločama sam uočio neke fleke na njima, skoro kao neka plijesan, pokušao sa mikrofibrom ali ne ide lagano dolje pa nisam silio, samo očistim prašinu. Ova druga kolekcija od oca je teža kategorija, jesu u omotu ali dosta izgrebane, a tu je i treća kategorija koje sam dobio bez omota i sa puno ogrebotina koja može biti za neki test.

Trebao bih savjet od kolega koji se malo više bave ovom tematikom oko čišćenjem gramofonskih ploča do skladištenja istih, pa evo, ako netko ima neki savjet iz prakse kako ove nove srediti i što sa ovim koji su u lošijem stanju, žao mi je ove ploče od Stonesa, nju bih volio barem izvuć da ju mogu stavit na iglu. :)

• Analogni zvuk - Čistoća je pola zdravlja
• Proper Care and Handling of Audio Visual Materials

Cleaning Vinyl Records with Wood Glue Let’s do this
Watch on youtube.com

01_IMAG4373_1.jpg

02_IMAG4375_1.jpg

03_IMAG4354_1.jpg

04_IMAG4333_1.jpg

05_IMAG4379_1.jpg

06_IMAG4386_1.jpg

07_IMAG4393_1.jpg

08_IMAG4394_1.jpg

09_IMAG4403_1.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

Re: Čišćenje gramofonskih ploča - (vinila)

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto svi 14, 2024 8:41 pm

Najbolje je kada sam pročitao da kupci koji kupuju pitaju da li je ploča ičim tretirana, ako je, onda ne kupuju pa sam odustao od bilo kakvog tretiranja.

Ovu bedastoću još nisam čuo... Iako ima ljudi koji ploče peru kao što kažeš i u sudoperu sa običnom vodom pa onda donekle mogu razumijeti tu izjavu.

Ja bi ti preporučio onu mješavinu IPA,destilirane vode i par kapi deterženta za suđe(posvuda je hvale i imam dva prijatelja koji to koriste),točan omjer nikako da zapamtim jer nisam do sada nikada prao ploče. Što se tiče načina pranja to je sada malo zeznuto jer nemaš puno ploča pa ne znam koliko ti se isplati kupovati nekakvu ultrazvučnu kadu za tako nešto. Možda ti je najjeftinije riješenje vakuumski nastavak za usisavač za čišćenje ploče. Progooglaj "vacuum vinyl record cleaner".
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » Sri svi 15, 2024 8:29 am

Fizička oštećenja i sitne ogrebotine (kao na ovoj tvojoj zadnjoj slici) zaboravi da ćeš ićim riješit.

Ja imam ultrasonični perač ploča i to je odlično, jako jako dobro opere ploče (ali prljavštinu). Sve ploče koje su bile imalo ogrebane sam poklonio manje više.
tom_hifi

PostPostao/la Phil » Sri svi 15, 2024 9:13 am

Ovo nije preskupo, a ljudi pišu da radi ok.

https://humminguru.com/
Phil

PostPostao/la pamook » Sri svi 15, 2024 12:05 pm

...ako je vec ultrazvucni cistac, ne vidim zasto bi trebao kostati toliko... vjerojatno jer je "bas za vinil LP-je" pa je dedicated uredjaj :lol: :lol:

evo jedan koji je mene golicao ali ne dovoljno da bi ga uzeo (jos)....

https://eur.vevor.com/ultrasonic-cleane ... 0939630493
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tom_hifi » Čet svi 16, 2024 5:47 am

pamook napisao:...ako je vec ultrazvucni cistac, ne vidim zasto bi trebao kostati toliko... vjerojatno jer je "bas za vinil LP-je" pa je dedicated uredjaj :lol: :lol:

evo jedan koji je mene golicao ali ne dovoljno da bi ga uzeo (jos)....

https://eur.vevor.com/ultrasonic-cleane ... 0939630493" target="_blank

Ja imam takvog :D OK je i jako dobro čisti, ali je GLASAN brutalno. :) :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la dredder » Pet svi 17, 2024 12:36 am

Ako se želi očistiti ploča od vidljive prljavštine onda malo čarlija i tekuće vode lijepo očisti. Prstima slobodno. Dobro je imati zaštitu za naljepnicu doduše. Isprati destiliranom vodom tako da se umoči na 5 sekundi u posudu sa destiliranom vodom i ostavi sušiti na zraku 20minuta. Nova košuljica za ploču ili bar oprati staru alkoholom. To je neki baš osnovni higijenski postupak. Zvučno se ne dobije puno tu trebaju puno jače bolje skuplje sofisticirane metode. Ljepilo ne, puno troška mali učinak.
dredder

PostPostao/la norrinraddhr » Sri svi 22, 2024 6:05 pm

Gledao sam malo cijene tih ultrazvučnih kadica i običnih ali cijene se kreću od 90-120€, pa do utrazvučnih 170€ što je za moju malu kolekciju ploča previše. Ako nađem neku prikladnu plastiku u obliku tih kadica napravio bih nešto slično sam, ali kupovina istih mi je malo too much. Jedino ovaj "Vacuum Vinyl Record Cleaner" mi je interesantan pa ako ga nađem za neku pristojnu cijenu pao bi izbor na njega.

Ovu poznatu mješavinu što je kolega Khad preporučio budem ju namješao pa neka se nađe, sa više strana sam za nju čuo pa bih za prvu bih uzeo ovaj manji koncentrat 3:1 u korist destilirane vode i stavio u 100ml bočicu sa pumpicom, mješavina bi onda po meni trebala ovako u praksi izgledat.

* 30ml destilirana voda + 10ml IPA + 1 kap Čarlija
* 60ml destilirana voda + 20m IPA + 1 do 2 kapi Čarlija

Malo čitam i jedan kemičar na Forum.hr piše da bi Etanol bio prikladniji za vinil od IPA-e jer je ona otapalo, što i zapravo je.

ChemLab, 09.05.2008., 21:56
"Izopropilni alkohol će bar malo otopiti polivinil. Bolje je zbog toga koristiti običan alkohol iz apoteke (etanol), npr. 70%-tni. Ne ih riskirao sa 96%-tnim. Dodaj par kapi deterdženta i to je to."

Ove nove ploče koje sam osobno kupovao i koje imaju te neke fleke sam mislio samo sa krpicom za naočale i malo destlirane vode na nju i tako prebrisati samo mrlje, nema potreba za nešto većim, dok ove tatine bih mogao ići na ovo što je kolega dredder preporučio oprati sa deterdžentom, prstima i rukavicama i isprat destiliranom i dobro osušiti, mislim da bi ta metoda bila za mene.

Jedino ne znam kako zaštit nalju, ima li neka DIY metoda da ne kompliciram sa kupovinom?

Hvala svima na prijedlozima, nešto će biti od toga kada se nađe vremena.
Zadnja izmjena: norrinraddhr; Čet svi 23, 2024 10:22 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la Edison » Sri svi 22, 2024 8:28 pm

norrinraddhr napisao:Ovu poznatu mješavinu što je kolega Khad preporučio budem ju namješao pa neka se nađe, sa više strana sam za nju čuo pa bih za prvu bih uzeo ovaj manji koncentrat 3:1 u korist destilirane vode i stavio u 100ml bočicu sa pumpicom, mješavina bi onda po meni trebala ovako u praksi izgledat.

* 30ml IPA + 10ml destilirane vode + 1 kap Čarlija
* 60ml IPA + 20ml destilirane vode + 1 do 2 kapi Čarlija

U tvojoj recepturi je alkohol:voda = 3:1, a vode treba biti najvise. Nema svrhe dodavati alkohola vise od 15-20% u odnosu na kolicinu vode. 2 kapi "Carlija" je previse, puno ce ti pjeniti. Dovoljna je 1 kap na litru tekucine za pranje. To sluzi da smanji povrsinsku napetost vode. Bolje je koristiti specijalizirane otopine za razvijanje filmova, ili fotopapira, Proizvode ih Ilford, Agfa, Fuji, Kodak, ako jos uvijek postoje. Jedna mala bocica je dovoljna za cijeli zivot. Treba pitati fotografe, oni su to koristili kod razvijanja fotopapira. Ako nema, moze i neki tekuci deterdzent za sudje, ali samo kap.

Danas je tesko naci destiliranu vodu. Ono sto prodaju u trgovinama i na pumpama je demineralizirana voda. Dobra je i ta, ali to nije isto. Destilirana voda bi bila bolja.

norrinraddhr napisao:Malo čitam i jedan kemičar na Forum.hr piše da bi Etanol bio prikladniji za vinil od IPA-e jer je ona otapalo, što i zapravo je.

ChemLab, 09.05.2008., 21:56
"Izopropilni alkohol će bar malo otopiti polivinil. Bolje je zbog toga koristiti običan alkohol iz apoteke (etanol), npr. 70%-tni. Ne ih riskirao sa 96%-tnim. Dodaj par kapi deterdženta i to je to.

Nisam kemicar i nisam siguran da izopropanol topi PVC, ne znam. Ali izopropanol se cesto navodi u formulama za tekucine za pranje ploca. Zbog cega bi stavljao etanol koji ima 20-30%vode u sebi, pa vodu i tako dodajes sam. Pitanje je i kakva je voda u etanolu, da li je cista (destilirana)? Voda sa svojim necistocama i mineralima (uglavnom kalcijev karbonat) ostavlja fleke, kamenac, kad se osusi, a to ne zelimo na plocama. Zato se i koristi destilirana ili demineralizirana voda.

Znaci: 4 dijela vode, 1 dio alkohola i 1 kap sredstva za uklanjanje povrsinske napetosti vode.

Prije pranja potrebno je s ploce skinuti mehanicke necistoce, uglavnom se navuku statickim elektricitetom. To se da ocistiti krpom od microfibre. Oprati, osusiti plocu, i staviti je u novu navlaku za ploce. Navlake bi trebale biti polietilenske, a ne polivinilne ili papirnate.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la dredder » Čet svi 23, 2024 1:16 am

Uzmi photoflow imaš ga u nas negdje sam ga vidio izguglaj. Ja koristim triton x-100 to su razbijači površinske napetosti (surface tension buster) vode, bez njih sredstvo za čišćenje ne ulazi u brazde. Ovu mješavinu IPA + voda + deterdžent koristim i ja omjer ti je na litru 200ml IPA i 800ml destilirane.
dredder

Sljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka