Pročitao sam sve i svašta, usput dosta toga i vidio, od pranja običnom vodom u sudoperu, domaćim napravljenim sredstvima kombinacijom IPA-e, demineralizirane vode i par kapi sredstva za pranje suđa, do stavljanja ljepila za drvo na ploču i tako skidanja prljavštine, uglavnom, što više čitam to manje vidim šumu od drveta. Najbolje je kada sam pročitao da kupci koji kupuju pitaju da li je ploča ičim tretirana, ako je, onda ne kupuju pa sam odustao od bilo kakvog tretiranja. Do sada sam ih samo čistio karbonskom četkicom i pokupio prašinu, druge tretmane nisam radio.
E sada, na ovim mojim novima pločama sam uočio neke fleke na njima, skoro kao neka plijesan, pokušao sa mikrofibrom ali ne ide lagano dolje pa nisam silio, samo očistim prašinu. Ova druga kolekcija od oca je teža kategorija, jesu u omotu ali dosta izgrebane, a tu je i treća kategorija koje sam dobio bez omota i sa puno ogrebotina koja može biti za neki test.
Trebao bih savjet od kolega koji se malo više bave ovom tematikom oko čišćenjem gramofonskih ploča do skladištenja istih, pa evo, ako netko ima neki savjet iz prakse kako ove nove srediti i što sa ovim koji su u lošijem stanju, žao mi je ove ploče od Stonesa, nju bih volio barem izvuć da ju mogu stavit na iglu.

• Analogni zvuk - Čistoća je pola zdravlja
• Proper Care and Handling of Audio Visual Materials
Cleaning Vinyl Records with Wood Glue Let’s do this