Mini Aleph

Re: Mini Aleph

PostPostao/la SasaKC83 » Čet stu 19, 2020 12:47 pm

Eto vidiš, nisam ja jedini kaj ne zna pločicu dizajnirat... :whistle:

Malo je premala da, pogotovo za velike Passove, ali budeš ti to prebrikao...
SasaKC83

PostPostao/la Edison » Čet stu 19, 2020 11:42 pm

Bepone napisao:ojal edison, a gdje su razlike? meni su bitni samo visoki, koji ima mekse, bolji je. ni ne slusam ispod 1 kHz nis. :mrgreen: tako da ustvari i laptop mi ima odlican saund :lol: :lol: .

A gdje su razlike, u zvuku, tesko je opisati. Jednostavno, Aleph 3 je za jednu klasu iznad. A za viskoe, sto ja znam, ja slusam kompletno, a viskoih koliko usi uhvate... kako starimo, sve manje... :lol:

Bepone napisao:jesi probavao ca mijenjat ili samo tako pustis amp kako se napravi? elementi, drugi tranzistori? to ja vidin kao jako tvikabilan amp..

Pa mijenjao sam mu napon napajanja, dotjerao DC-offset na nulu. Drugo nisam mijenjao. Tranzistori IRFP240 su OK. Pa samo su dva... ;)

Samo ti to slozi, dobro je to pojacalce... :dance:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Bepone » Pet stu 20, 2020 11:51 am

ok cu, nasao u tevetronu hitachi 2SJ79 koji ako su orig. bi mogli uskocit umjesto IRF9610 uz male modifike pa mozda ugradim njih
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto pro 08, 2020 12:45 am

malo pomalo svaki dan navecer, lepo stivo..procitao dosta stranica o ulaznim fetovima.. ukratko treba odmah zamijenit za bolje a ni meni se ne svidjaju ti jeftinjak..IRF9610.. Edison mores promijenit pa da vidimo ca ce tvoje uho rec! :P tu se mogu veliki pomaci ocekivat.
evo ca predlaze pass,
https://www.diyaudio.com/forums/pass-la ... ost4184920

a evo i ostalih
https://www.diyaudio.com/forums/pass-la ... h-2-a.html

a evo i kod brace na susjednom forumu
https://www.diyaudio.rs/topic/7136-alep ... /#comments

necega ima kod nas, nadam se da ce biti ok kupovina jer nece biti bas jeftino :think:
Bepone

PostPostao/la Edison » Uto pro 08, 2020 12:51 am

Bepone napisao:Edison mores promijenit pa da vidimo ca ce tvoje uho rec! :P tu se mogu veliki pomaci ocekivat.
evo ca predlaze pass,
https://www.diyaudio.com/forums/pass-la ... ost4184920" target="_blank" target="_blank

a evo i ostalih
https://www.diyaudio.com/forums/pass-la ... h-2-a.html" target="_blank" target="_blank

a evo i kod brace na susjednom forumu
https://www.diyaudio.rs/topic/7136-alep ... /#comments" target="_blank" target="_blank

necega ima kod nas, nadam se da ce biti ok kupovina jer nece biti bas jeftino :think:

Ma gdje da nadjem 2SJ313? Originalne i dobre?
A tek 2SJ74. To je nenabavijum...
Aj ti nadji pa mi posalji par komada... ;)
Edison

PostPostao/la Bepone » Uto pro 08, 2020 1:00 am

nesto sam razmisljao kako to izvest sa modernim SMD varijantama i to N kanalnima , zasto moramo P koristit, pa je veci izbor.. P su vec izumrli, pogotovo ovi "audio"..ali do tog koraka bi ipak probao sa dustupnim P, a u tevetronu imaju ove duple sa 7 pinova pa valjda njih je teze kopirat ->2SJ109.. sa jednim se napravi diferencijal! i jos jedan hitachi P tip koji nam upada.. pa zasto ne.. a ako ovo iz tevetrona ne bude po krivuljama kao orig.. onda povecavan ulog i narucujen sa neta orig.. ali skupo ce biti pa se nadam da necu morat :lol:
Edison napisao:A tek 2SJ74. To je nenabavijum...
Aj ti nadji pa mi posalji par komada... ;)

umjesto njega mislim SMMBFJ177LT1G P kanalni iz mousera, nema lose krivulje, to sam bio uzeo za probu ;)

ako to sve propade ide rastavljanje seme i prebacivanje na N kanalni JFET ulaz. znaci biti ce dugogodisnje zabave ! :P
Bepone

PostPostao/la Edison » Uto pro 08, 2020 1:34 am

Bepone napisao:umjesto njega mislim SMMBFJ177LT1G P kanalni iz mousera, nema lose krivulje, to sam bio uzeo za probu ;)

Ma ne mogu vjerovati da bi netko tako nazvao tranzistor? :lol:

Bepone napisao:ako to sve propade ide rastavljanje seme i prebacivanje na N kanalni JFET ulaz. znaci biti ce dugogodisnje zabave ! :P

Samo naprijed. Buducnost je pred tobom. :clap:

Hajde samo da napomenem: imam Aleph 3 monoblokove. Oni mi sviraju najbolje od svih mojih Alepha. A oni u diferencijalu imaju IRF9610. Imam i Aleph J. Tamo je diferencijal s magicnim i nedostupnim J74. I taj J mi ne svira bolje od trojke. Nije sve samo u tim tranzistorima. Kod A-klase je najvaznije napajanje. Ako razmislis, u biti svira napajanje, a pojacalo ga samo modulira. Treba puno uloziti i u napajanje. A e.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la grunf » Uto pro 08, 2020 2:24 am

slažem se s Edisonom , ja sam imao Aleph3 isto s IRF9610 u dif. paru ,imao sam i sve varijacije Zen-a gdje je ulazni mosfet mislim bio ZVP3310 ili tako nekako ,tad nisam radio nikakve modifikacije ulaznih stupnjeva jer nisam imao potrebe
Aleph3 je svirao bolje od Zen-a i meni je to tad bilo najbolje pojačalo što sam imao, nije Zen puno zaostajao ,ali Aleph3 je bio favorit, ako se ne varam Aleph3 je progalašen pojačalom 20 stoljeća u nekom hi-fi časopisu
šta se tiče napajanja ono mora biti zbilja vrhunski odrađeno i istina je da definira zvuk kod A klase, ja sam bar tu dugo u potrazi za svetim gralom :D jer već godinama koristim samo A klasu i gledam kako je učiniti šta boljom
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la SasaKC83 » Uto pro 08, 2020 9:34 am

Uvijek u svim temam o Passu mora bit dio di se raspravlja o ulaznim tranzistorima....Ali ja ni kod jednog nisam čuo da ima probleme baš zbog toga, a čuo sam i nekoliko. Veći problem bi mi bio mekani bas kod manjih verzija... Ko želi to izbjeći nek ide na Aleph 2 - taj nema probleme s ničim i tjera konje ako treba... I trebalo bi se pozabaviti modulacijom gornjih izlaznih tranzistora i namjestiti si zvuk kak kome odgovara reguliranjem izlazne struje iznad razine biasa....jer to ni u tvorničkim pojačalima nije svugdje isto namješteno...a i Pass je s vremenom mijenjao...zato neki imaju puno više snage na 4 ohma, a neki ne...A mijenja se i karakter izobličenja usput...

Za beponea koji ima znanje i prateću aparaturu ovo uopće ni bi bio problem malo pošarafati u najboljem smjeru....

:violin:
SasaKC83

PostPostao/la pinco » Uto pro 08, 2020 9:42 am

Ja san na svome pojacalu koristija 9610 za kaskode, nisu mi se bas svidili rezultati izoblicenja.
Na savjet ilimzna stavija san bjt, posto se bjt TO220 moze stavit bez kemijanja po pcb i rezultati su bili odlicni.
Nevezano za ovu pricu, jer je pozicija sasvin druga.
Al pita san i Nelsona Passa za savjet, i evo dio odgovora:

The IR (vishay) version of the 9610 has a known problem with nonlinearity,
but the Harris 9XXX versions do not, as well as many other P channel mosfets.

Ispada da ovi najcesci od IR / Vishay nisu bas dobri za audio namjene.....
Bilo bi lipo nac nesto sta ih minja, ako se i moze ista nac...
pinco

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika