Petica

Re: Petica

PostPostao/la Edison » Pon ruj 15, 2014 1:06 pm

Khadgar2007 napisao:Evo i ja se slažem sa svima odozgora,SaWa. Da radiš malo manje snage nešto tipa 2x20-30W možda bi prošlo ali premalo prostora a previše topline će biti u ovoj kutiji za Aleph5.

Ma nije problem sa snagom. Hladnjaci u Alephima se skoro uvijek griju na oko 60°C. Za nizu temperaturu trebaju jako veliki hladnjaci, a ako ima takve, samograditelj gradi jace pojacalo... pa smo opet na oko 60 stupnjeva... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la SaWa » Pon ruj 15, 2014 2:07 pm

Novejbek... :D
Tu sam gdje sam.Kad završim sa izradom,pa ćemo vidjeti koliko se to grije.
Svakako ne namjeravam ovo pojačalo koristiti preko ljeta.Ako bude potrebe ubacit ću ventilator,da malo smiri situaciju.
Iako ja sam nekog uvjerenja da bi ovo moglo šljakati na ne više od 55°C.Hladnjaci su visine 20cm i ukupne težine oko 8kg po monobloku,s tim da još moram kupiti prednju ploču,isto aluminijsku(20x22x(5-10mm)).
SaWa

PostPostao/la davorin » Pon ruj 15, 2014 2:22 pm

SaWa napisao:Novejbek... :D
Tu sam gdje sam.Kad završim sa izradom,pa ćemo vidjeti koliko se to grije.
Svakako ne namjeravam ovo pojačalo koristiti preko ljeta.Ako bude potrebe ubacit ću ventilator,da malo smiri situaciju.
Iako ja sam nekog uvjerenja da bi ovo moglo šljakati na ne više od 55°C.Hladnjaci su visine 20cm i ukupne težine oko 8kg po monobloku,s tim da još moram kupiti prednju ploču,isto aluminijsku(20x22x(5-10mm)).

Moja iskustva su tu vrlo pesimistična! (na žalost!)
Uopće nije važno koliko kg ima hladnjak (barem u razumnim mjerama!) jer će nakon izvjesnog vremena (1-2-6-12-24Hh!?) njegova temperatura rasti dok ne dosegne ravnotežu između mase/površine/pozicije/tipa hladnjska i vanjske temperature s jedne strane, te ukupne trajne disipacije s druge strane!
Bez ventilatora (a nisam još uvijek čuo onoga koji je tako tih da bude tiši od šuma audio sistema!) i/ili nekog drugog oblika aktivnog hlađenja (vodeno!?, peltierovi elementi!?, vakumske toplinske pumpe!?; freon!?) se ne može temperatura pojačala u A-klasi držeti dovoljno niskom da rapidno ne smanjuje radni vijek elektrolita u filteru, a koji su smješteni između samih hladnjaka!
Dakle slobodan protok zraka ("kaminski" efekt!) je sve što im preostaje da ne stradaju u naizgled normalnom radu!
Ta teorija da se pojačala ne slušaju ljeti se može "objesiti mačku o rep"! :lol:
davorin

PostPostao/la SaWa » Pon ruj 15, 2014 3:09 pm

davorin napisao:Moja iskustva su tu vrlo pesimistična! (na žalost!)
Uopće nije važno koliko kg ima hladnjak (barem u razumnim mjerama!) jer će nakon izvjesnog vremena (1-2-6-12-24Hh!?) njegova temperatura rasti dok ne dosegne ravnotežu između mase/površine/pozicije/tipa hladnjska i vanjske temperature s jedne strane, te ukupne trajne disipacije s druge strane!
Bez ventilatora (a nisam još uvijek čuo onoga koji je tako tih da bude tiši od šuma audio sistema!) i/ili nekog drugog oblika aktivnog hlađenja (vodeno!?, peltierovi elementi!?, vakumske toplinske pumpe!?; freon!?) se ne može temperatura pojačala u A-klasi držeti dovoljno niskom da rapidno ne smanjuje radni vijek elektrolita u filteru, a koji su smješteni između samih hladnjaka!
Dakle slobodan protok zraka ("kaminski" efekt!) je sve što im preostaje da ne stradaju u naizgled normalnom radu!
Ta teorija da se pojačala ne slušaju ljeti se može "objesiti mačku o rep"! :lol:

Mislim da sa ovim hladnjacima imam i masu i oblik(usko i visoko) da dobijem taj "kaminski" efekt.
Pojačali nema dna...odnosno trafo je na dnu,a svuda okolo njega mogu se prsti zagurati koliko ima mjesta za dovod zraka.
Gore će vjerovatno ići mrežica,tako da dobijem što više ispuha zraka.
I da....definitivno to čude neće kod mene raditi po ljetu....nema šanse. :naughty:
SaWa

PostPostao/la deleted user » Pon ruj 15, 2014 3:29 pm

SaWa napisao:Slika

Inace, ovaj IXYS modul izmedju kondova je dupla dioda ako sam dobro uspio vidjeti. Ti trebas dva gretza u svakom monobloku, sto znaci da trebas ovakva 4 komada po monobloku. Ako su ti viska, ili ih nemas dovoljno, ja ti ih zamijenim za gretzove... :mrgreen:

PostPostao/la SaWa » Pon ruj 15, 2014 3:52 pm

Ofo imam...http://ixapps.ixys.com/DataSheet/VBO40-08NO6.pdf" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

a vidi cijene..http://uk.farnell.com/ixys-semiconducto ... dp/1080116" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank :D

nisam razdvajao izvode na trafoima i mislio sam ići samo sa jednim gretzom(pošto su ovo monoblokovi)...ali imam 4 komada,pa ću da ubacim ako je bolje.
SaWa

PostPostao/la Klokan » Uto ruj 16, 2014 7:27 pm

A da se trafo s kondenzatorima stavi u posebno kuciste koje ce biti napajanje a sami monoblokovi se naprave u ovim kutijicama. Time bi se kondenzatori i trafo odmaknuli od izvora topline a unutar samog kucista monobloka bi bilo vise mjesta za cirkulaciju zraka i hladjenje samog pojacala.
Klokan

PostPostao/la yoke » Uto ruj 16, 2014 7:50 pm

Klokan napisao:A da se trafo s kondenzatorima stavi u posebno kuciste koje ce biti napajanje a sami monoblokovi se naprave u ovim kutijicama. Time bi se kondenzatori i trafo odmaknuli od izvora topline a unutar samog kucista monobloka bi bilo vise mjesta za cirkulaciju zraka i hladjenje samog pojacala.

ok solucija, s tim da je nekakvo pravilo da pola kapacoteta ipak bude unutar kucista pojacala...
zasto? Nemam pojma :mrgreen: tako je meni savjetovano pred desetak godina..mozda i sam Pass...ali ne sjecam se...

Ali opet ima dva konda koja su unutar kucista, ali bar nece biti tako blizu samim hladilima, dobit ce par centimetara :mrgreen:
yoke

PostPostao/la SaWa » Uto ruj 16, 2014 11:13 pm

yoke napisao:
Klokan napisao:A da se trafo s kondenzatorima stavi u posebno kuciste koje ce biti napajanje a sami monoblokovi se naprave u ovim kutijicama. Time bi se kondenzatori i trafo odmaknuli od izvora topline a unutar samog kucista monobloka bi bilo vise mjesta za cirkulaciju zraka i hladjenje samog pojacala.

ok solucija, s tim da je nekakvo pravilo da pola kapacoteta ipak bude unutar kucista pojacala...
zasto? Nemam pojma :mrgreen: tako je meni savjetovano pred desetak godina..mozda i sam Pass...ali ne sjecam se...

Ali opet ima dva konda koja su unutar kucista, ali bar nece biti tako blizu samim hladilima, dobit ce par centimetara :mrgreen:

Praksa će odrediti smjer daljnjeg skutijavanja i raskutijavanja.Znači,kad stignu svi djelovi sve sklopim i pustim da radi(svakako ću probati složiti kondove da budu što dalje od stranica).Izmjerim temperature,pa ćemo vidjeti... :think:
SaWa

PostPostao/la SaWa » Ned lis 19, 2014 10:27 pm

Svi dijelovi za pojačalo stiglo prije mjesec dana,a ja večeras tek dofte..... :doh:
ali..... :hand: ...ovo ću guštati i polako raditi,da ne ukakam nešto,jer sam frlo brzoplet... :mrgreen:

Slika

a.... može i jedno pitanjce za znalce.

da stavim neki mali hladnjak na ove 9610 ili nema potrebe?
SaWa

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika