NEDOVRŠENI ZABORAVLJENI PROJEKT 1

Re: NEDOVRŠENI ZABORAVLJENI PROJEKT 1

PostPostao/la tubeman » Ned stu 17, 2013 5:29 pm

Još malo mjerenja:

Snaga:
Potvrda onoga što sam napisao koji post prije.
Bez problema se razvija snaga od 35-40 W po kanalu bez čujnih izobličenja

Preglasno za sačekavanje i slikanje pune snage :) :)
Ovdje uhvaćeno na nekih 32W.

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned stu 17, 2013 6:13 pm

Još malo.
Nadam se da nisam previše dosadan s ovim, ali ispao je jako dobar primjer za "istjerivanje maka na konac", doduše više su to zrna kuruze nego mak, ali sam htio ukazati na važnost mjerenja i što pažljivijeg rada.

Na uho sve to zvuči dobro, ali nitko me ne može uvjeriti da neće još i bolje ako se sve napravi po regulama.

Slijede još dvije slike koje zorno pokazuju što se dogodilo sa sljedećom fazom, a to je uparivanje drivera:

Stanje nakon uparivanja izlaznih tranzistora, a prije uparivanja drivera: izobličenje 0.15 % na 10 W
Šteta što nisam izmjerio prije uparivanja izlaza, ali već je po izgledu četvrtki na višim frekvencijama jasno da su se dogodile značajne promjene.

Slika

Stanje nakon uparivanja drivera: izobličenje 0.08% na 10W
Slika

Pri tome je "uparivanje" izlaznih i driverskih tranzistora bilo brzinsko s malim brojem uzoraka, i to samo na pojačanje.

Još ima prostora za uparivanje tranzistora na ulazu, pa bolje ispravljanje, pa bolji vezni kondenzator, pa ......
Vjerujem da se od ovoga može napraviti relativno opak stroj, samo da se uloži malo truda.
Podsjećam da su svi dijelovi iz onog doba, dapače, fancy izlazni tranzistori su zamijenjeni s "prezrenim proizvodima" EI Niš.

No, ja ću na ovome stati jer nisam imao namjeru iči predaleko, već samo dovršiti započeto prije 25 godina :) :)

Kada se elektroni malko razigraju, bilo bi dobro to upogoniti u nekom normalnom okruženju jer vjerujem da (TEK SADA) neće biti ništa lošije od puno skupljih i modernijih tvorničkih uređaja. :D :D :D :D
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 17, 2013 6:26 pm

Nisi nipošto dosadan, samo potvrđuješ da je uvijek dobro uparivati komponente za bilo ča i da sve nije onako kako se čini. Samo naprijed. :D
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Ned stu 17, 2013 7:43 pm

potpisujem :D :handgestures-thumbup:

pogotovo meni neukome u ovom smjeru, zanimljivo stivo :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Čet stu 21, 2013 8:28 pm

Još malo napretka :)
Danas uspio uhvatiti pola sata i dovršio "utrpavanje" u kutiju.
Slika
Slika

Slijedi kritičko i jednoumno preslušavanje s "normalnim zvučnicima :)

Poprilično sam to nagurao, ali sve je na svojem mjestu.
Vodio sam računa o potrebi servisiranja i vađenju pločica bez totalnog rasturanja.

Prvobitno su kondenzatori trebali stajati uspravno, ali pronašao sam način da ih polegnem i time dobio još par centimetara kvadratnih za ugradnju ili još jedne baterije kondenzatora ili sklopa za zaštitu zvučnika.
Oboje neće moći, bojim se :) :(
Kod uključivanja se čuje onaj "lagani uzdah" što me živcira pa će najvjerojatnije upasti zaštita s odgodom uključivanja zvučnika.

Slijedi još inženjerski poduhvat sređivanja poklopca (U komad) na koji treba ugraditi priključnicu za struju, tijelo osigurača, priključnice za zvučnike, RCA konektore i eventualno potenciometar.

Svi volumeni su pomno predviđeni i izračunati tako da će biti totalno alo rahlo popunjeno :) :) :)
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 21, 2013 8:43 pm

Bome lijepo skutijano, malo slatko pojačalce. A sada na upit, a kakav to "uzdah" zar nije običaj da se čuje onaj "plop" zvuk?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Čet stu 21, 2013 9:17 pm

Nema plop nego slabo čujni kratkotrajni wuuh :) :) :)

Inače, upravo sakupljam impresije :) :)
Jasno da po difoltu ne očekujemo ne-znam-što od pojačala s 2n3055, ali se bojim da griješimo.
Ne bih imao ništa protiv da još netko to ocijeni jer utisci nisu nimalo loši :) :)
U krajnjoj liniji, očekivanja nisu uopće bila velika jer nije puno truda uloženo u njega, a materijal je vintage i vrlo jeftin.
Ovim ponovo sam sebi dokazujem da samograditeljski zvuk od prije 20-30 godina uopće nije bio loš.
Problem je jedino u veličini (20 x 18 x 9 cm od čega su 8 cm hladnjaci).
Slika

Kada ga pogledaš (ako ga nađeš na slici ( ;) ) ne očekuješ ne znam što od toga, ali .....
Ako ništa drugo, barem sam ga (ne do kraja, ali bude do kraja tjedna) dovršio pa neka stoji :)
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Čet stu 21, 2013 10:10 pm

Lijepo zapakirano.
Zanimljivi su ti Frako elkosi. Neki dan sam premjerio neku staru zalihu poskidanih od koznakuda. Svi drže nazivni kapacitet i vrlo mali ESR. Mislio sam ih baciti, ali sad mi je žao. Kad vidim koliko su dobri vjerojatno ćuih iskoristiti negdje...
joe dalton

PostPostao/la Zmajz » Pet stu 22, 2013 2:15 pm

Kad god vidim neki ovakav projekt sa 2n3055 tranđama, meni srce zaigra. prvo moje ozbiljno pojačalo prije milijon godina je bilo pojačalo prema Radio RIM projektu sa tim radnim konjima. Dijelove smo imali vrhunske (izvor Tesla u Zg) pa je to pojačalo odlično radilo sa Ortofon 335 zvučnicima. Predpojačalo je bila doslovna kopija Quad 33 (bez filterskog dijela za 5, 7 i 10kHz). Još imam potrebnu dokumentaciju ("ništa ne bacam, sve mi treba..") i često dođem u napast da ponovim gradivo. Ali dobri 3055 se teže nađu pa počnem razmišljati o varijaciji sa BD245/246 ako i toga još uopće ima.
Sjećam se samo tog zvuka i dan danas (bolje reći doživljaja zvuka) pa mi je to ostala referenca.
Kad god preslušavam nešto novo, uvijek tražim taj doživljaj.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Pet stu 22, 2013 2:22 pm

Zmajz napisao:Kad god vidim neki ovakav projekt sa 2n3055 tranđama, meni srce zaigra. prvo moje ozbiljno pojačalo prije milijon godina je bilo pojačalo prema Radio RIM projektu sa tim radnim konjima. Dijelove smo imali vrhunske (izvor Tesla u Zg) pa je to pojačalo odlično radilo sa Ortofon 335 zvučnicima. Predpojačalo je bila doslovna kopija Quad 33 (bez filterskog dijela za 5, 7 i 10kHz). Još imam potrebnu dokumentaciju ("ništa ne bacam, sve mi treba..") i često dođem u napast da ponovim gradivo. Ali dobri 3055 se teže nađu pa počnem razmišljati o varijaciji sa BD245/246 ako i toga još uopće ima.
Sjećam se samo tog zvuka i dan danas (bolje reći doživljaja zvuka) pa mi je to ostala referenca.
Kad god preslušavam nešto novo, uvijek tražim taj doživljaj.

Imam dovoljan broj parova TIP35C-TIP36C, koji su kupljeni vrlo davno, direktno od proizvođača (nisu FAKE, a niti loša Kineska kasnija kopija). Javi se na PM, ukoliko se odlučiš za gradnju.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika