JFET eksperimenti buffer, line..

JFET eksperimenti buffer, line..

PostPostao/la Bepone » Sub lis 10, 2020 9:56 pm

kako mi je zatrebao volumen pot a u sistemu ga trenutno ili nemam ili imam na krivim mjestima (krade visoke) treba mi nesto za integrirat u phono preamp cijevni , na izlaz...da ne trosi puno struje i da nema zahtjeva oko napajanja , grijanja i td (znaci jos jedna lampa na EAR phono ne dolazi u obzir a necu ni previse dodatnih veznih kondica) .. nesto sa jako malo elemenata i cim jednostavnije da more neko od djece sastavit, da lepo odradjuje delo, da mi volumen na izlazu iz phonoa ne krade visoke i da moren slusat gramofon, a da to nije na najglasnije :mrgreen: i da ima lepih visokih, ne ugusenih i mutnih.

znaci opet sam nekamo u 70tima, lampe su izumrle a krenulo se na novi element JFET :lol: :lol:

stivo prouceno dosada normalno jako zanimljivo i poucno , gdje se nealazi sve oko JFETova ca sloveku treba, osim da ti JFETi vise ne postoje :lol: :lol:
https://audioxpress.com/article/JFETs-T ... ier-Part-2" target="_blank
pa cemo malo modificirat, ideja je jasna kao i vodilje..

dobro je proucit i AN-6604 JFET Circuit Applications Introduction https://www.onsemi.com/pub/Collateral/AN-6604.pdf.pdf

procitao sam i ovog rusa koji je sve to pojednostavnio (moj covjek !) https://myelectrons.com/hotfet-j-fet-preamp-schematics/

kao i puno dosadnog stiva oko Passovog B1 buffera sa 2SK170 SJ74 (nepostojecim danas) , gdje od svih milijardu stranica na diyaudiju samo treba potcrtat da ni njemu nije jasno zasto ljudi traze bas te fetove za ugradnju kad princip tog buffera moli za ugradit bilo ca u krug? ides na kiosk kupis fetove desno od sladoleda zalemis u kriz i nazoves "jako poznati buffer"? :mrgreen:
Bepone

Re: JFET eksperimenti buffer, line..

PostPostao/la Bepone » Sub lis 10, 2020 10:11 pm

da ne trosim bezveze internet i slova, odlucio po borbeliju isprobat shemu 15C sa navedenog linka..FETici na isprobavanju danas Toshiba 2SK209, ima ih cak i u tme-u,

uparivanje fetova koji su jedva vidljivi okom velicine 2x1mm je "najteze" delo, a sastavljeno u 45 min na protoboardu sa time da sam pol tog vremena trazio dijelove :lol: .. DC direktno vezan buffer, bez kondica. shema trazi dvostruko napajanje (+-15V recimo) ja sam to napojio sa jednostrukim 13V. i preko 2 elka napravio "virtualnu" masu. toliko je sklop "zahtjevan" :P sve je lako izvedivo, moze raditi na sirokom izboru napona, proradio iz prve, izoblicenja skoro i nema... oodmah zapalio na 200kHz trokut i prati 1:1.. 1V ulaza = 1V izlaza
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub lis 10, 2020 10:19 pm

shema :
peti.jpg

nakraju sam vidio da se struja ne mijenja povecanjem napona pa nisam ni povecavao od 13V jednostrukih..IDss ovih toshiba je mala , samo 2.5mA.. zanima me kako to dela pa necu ni komplicirat puno..
sklop:
druga.jpg
cetr.jpg

kako to izgleda.. bijelo je ulaz, zuto je izlaz ( :lol: ) na izlazu je isto kao i na ulazu.. stavio opterecenje 100koma i 270pF i vidi se jako jako blago zaobljenje trokuta na spicu... ali frekvencija je 210 kHz pa je to opet dobro! probavao sam i teret od 4nF koji je jako kapacitivno opterecenje i tu se vidi malo jace zaobljenje.. za tako teski load /koji se ne nalazi u predpojacalima /, bi pasao neki fet sa vecom strujom.. ovo je strujno slab fetic i tako cemo ga tretirat, za lagano opterecenje (ulaz lampaskog pojacala, taman ca meni treba)
treca.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Čet lis 15, 2020 8:09 pm

slijedecei na listi sa malo jacom strujom , niskosumni RF FETicak 2SK2394, IDSS 12.2mA.. veli gm..znaci niski izl otpor..na plocici 2x4cm, stereo DC vezani buffer , izgleda kao utrka na 400m sa preponama :P
v1.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Čet lis 15, 2020 9:51 pm

utrka na 400 mikrometara... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Čet lis 15, 2020 10:51 pm

a ne preporuca se to lemit svaki dan... dobijes malu grbu i tako to krene :P
Bepone

PostPostao/la aparatusonitus » Pet lis 16, 2020 8:00 am

Ja bih stavio i cca. 6k8 preko svakog elkosa koji definiraju virtualnu masu...time osiguravaš da ista puno manje "šeta" gore-dole prilikom punjenja/pražnjena istih jer imaju toleranciju na spekse +/-20%.
aparatusonitus

PostPostao/la vilim » Pet lis 16, 2020 9:15 am

Može staviti dvije zener diode u seriju i izvući virtualnu točku 0V , a može i kombinirati iznose pozitivnog i negativnog napona !!..
vilim

PostPostao/la Bepone » Pet lis 16, 2020 10:50 am

aparatusonitus napisao:Ja bih stavio i cca. 6k8 preko svakog elkosa koji definiraju virtualnu masu...time osiguravaš da ista puno manje "šeta" gore-dole prilikom punjenja/pražnjena istih jer imaju toleranciju na spekse +/-20%.

ejla ivo fala, nisam uhvatio na semi ali na slici se vide malo cudno stoje, 4k7 preko elkosa! :P
vo je bilo samo za test da malo proucavan spojeve, kako mi ima DC izvor samo jednostruki napon.. ali zasto ne se mislin? male su struje mislin da se moze tako i pustit? i onda reguliram dovodni napon npr sa nekim jednostrukim +15V regulatorom i evo dvostrukog napajanja +-7.5 !
Bepone

PostPostao/la aparatusonitus » Pet lis 16, 2020 11:20 am

Odniamejavaakoajatebeištaeuzumin :lol:
Pogledaj na linku neke od mogućih varijanti https://tangentsoft.net/elec/vgrounds.html
aparatusonitus

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika