6J5 Type 45 SE pojačalo

6J5 Type 45 SE pojačalo

PostPostao/la tom_hifi » Pet kol 28, 2026 11:05 am

Evo još jednog SE projekta ovog ljeta, ovaj put s Type 45 direktno grijanim triodama.

Izlazni stupanj koristi stare RCA UX-245 Globe cijevi. Type 45 je vrlo jednostavna i linearna DHT cijev, ali uz dosta skromnu izlaznu snagu – u ovoj izvedbi oko 2 W po kanalu, tako da je pojačalo naravno prvenstveno namijenjeno zvučnicima visoke efikasnosti.

Signalni put je gotovo potpuno transformatorski izveden. Na ulazu se nalazi transformator omjera 1:5, iza njega 6J5 trioda kao driverski stupanj, a između drivera i izlazne 45 nalazi se Lundahl LL1660 interstage transformator. Dakle, nema klasične RC veze između driverskog i izlaznog stupnja.

Grijanje Type 45 cijevi izvedeno je preko zasebnih SMPS napajanja. Pokušao bih i sa AC grijanjem, ali toroid nije imao potrebne izvode :)

Cijeli projekt je zapravo nastao oko dijelova koje sam već imao na polici. Nije bio cilj napraviti vizualno savršeno pojačalo, nego iskoristiti transformatore, prigušnice i ostale komponente koje su po svojim električnim karakteristikama dobro odgovarale ovakvoj topologiji.

Koncepcijski je sve vrlo jednostavno: ulazni transformator 1:5, jedan 6J5 driverski stupanj, Lundahl LL1660 interstage i Type 45 u single-ended izlazu.

Od svih DHT kombinacija koje sam do sada slagao, Type 45 mi je definitivno jedna od zanimljivijih. Spojio sam na stare Graetz field coil jedinice iz starih radio aparata.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tom_hifi

Re: 6J5 Type 45 SE pojačalo

PostPostao/la cappucino » Pet kol 28, 2026 12:05 pm

Počeo si biti isti kao Davorin. Samo štancaš...
cappucino

Vrati se na: Cijevna tehnika