DAH-1e

DAH-1e

PostPostao/la Edison » Čet srp 09, 2015 10:29 pm

Cemu jos jedna tema o DAH-1 pojacalu naseg Drazena? Iako sam bio inicijator projekta jednostavnog samograditeljskog cjevnog pojacala jos 2010. godine na Audiofil.net forumu: http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=12015, nikad nisam napravio DAH-1 pojacalo. Izgradio sam DAH-2 i GM-70 monoblokove prema Drazenovim shemama, ali DAH-1 nisam. A nabavio sam komplet transformatora odmah nakon sto je kit bio dobavljiv. Vjerojatno su to bili drugi DAH-1 transformatori, jer prvi su zavrsili u prototipu, Drazenovoj gradnji 001.

S tim sam transformatorima napravio hrpicu prototipova za pojacala koja sam kasnije izradjivao. Mogu se sjetiti "Mojih Malih Monoblokova" (bili na TF u Sibeniku), 6CB5A pojacalu (na TF u Fuzinama), SE EL34 pojacalu po shemi Clausa Byritha (ovogodisnji TF u Sisku), a vjerojatno i jos nekim prototipovima. I nekako je doslo vrijeme da se ti transformatori iskoriste kako treba, a kako ih bolje iskoristiti nego u DAH-1 pojacalu za koje su i projektirani. I predao sam komplet transformatora Branku iz Odeoana, da ih malo uljepsa, lakira i stavi poklopce. Usput je izradjena i nova prigusnica, nesto veca i jaca od one iz originalnog DAH-1 kompleta.

Ali tema se zove DAH-1e, otkud to "e"? Plan mi je prvo sastaviti DAH-1 prama Drazenovoj shemi (dobro napajanje ce biti nesto "jace" od originalnog) i poslusati kako radi. Nakon toga plan mi je pokusati izvuci jos malo vise iz tog pojacala, bez znacajnijih promjena u shemi i dijelovima. Nekih manjih promjena bi bilo, ali nista sto bi zahtijevalo promjene na kucistu, promjenu podnozja, napajanja... Ako bi to uspjelo, onda bi to bila verzija "e", e kao eksperiment ili enhenced. Plan mi je obaviti mjerenja i slusne testove, pa ako razultat bude pozitivan, objavit cu preradjenu shemu. Vjerujem da bi i Drazen bio zadovoljan time, jer volio je eksperimentirati i poticao je i druge da to cine.

Evo sad originalnih shema DAH-1 pojacala i napajanja:

DAH-1-amp.jpg

DAH-1-ps.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: DAH-1e

PostPostao/la tom_hifi » Čet srp 09, 2015 10:32 pm

Pratim temu pozorno. Mene je DAH-1 dugo veselio, pa mi je drago da će osvanuti još jedan.
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Čet srp 09, 2015 10:34 pm

Sljedi izrada kucista. Iskoristen je lim koji je nekad bio donji lim na jednom mom pojacalu, malo je podrezan na Schultzovoj pili, a ostalo su profili iz haubausa...

KU-0199.jpg

KU-0218.jpg

KU-0220.jpg

KU-0222.jpg

KU-0235.jpg

KU-0237.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Čet srp 09, 2015 10:41 pm

Jutos napokon malo kise i zahladjenje, minimalno, ali moze se raditi.
Nije vrijeme za plivanje pa se upalila lemilica i izradilo napajanje.
Nesto je malo "pojacano" i izmjenjeno u odnosu na originalnu shemu.

KU-0239.jpg

KU-0241.jpg

KU-0242.jpg

KU-0244.jpg

Nastavak radova kako dozvoli slobodno i meteorolosko vrijeme...
Edison

PostPostao/la Dean » Čet srp 09, 2015 10:51 pm

Dobro, dobro...reci dimenzije..... :doh:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Edison » Čet srp 09, 2015 11:26 pm

Dean napisao:Dobro, dobro...reci dimenzije..... :doh:

Kakve dimenzije, Deane? :think:

Nije valjda da mislis na bocnice? Unaprijed... :lol:
Ovo nema drvenih bocnica :naughty:
Ide sa strane aluminijska traka, 3mm debela, eloksirana, iz haubausa, piljena kod Schultza. Prva liga bocnice!
Moram malo tebe postedjeti, a treba sacuvati i sume mahagonija... ;)
Edison

PostPostao/la Edison » Pet srp 17, 2015 9:56 pm

Evo borbenog kompleta za DAH-1. Trafoe je izradio Kolarek, a onda ih je malo dodtjerao i stavio im poklopce Branko iz Odoena. Sve skupa izgleda puno bolje nego u originalu...

DAH-0266.jpg

DAH-0269.jpg

Prigusnca je radjena nanovo u Odeonu. Imam i originalnu, ali sam zelio nesto vecu i oklopljenu.

DAH-0254.jpg

Lijevo je Kolarekova prigusnica. Na mom instrumentu pokazuje 4,44H bez protoka struje, i otpor od 67R. Desno je nova prigusnica, na vecoj jezgri i s poklopcima. Na mom instrumentu prebaci 20H (to je i limit tog instrumenta, a pise da je to najvise podrucje samo informativno, tj. izvan tolerancija koje inace ima instrument). Otpor je 170 Ohma. Namotana je po principu "koliko stane", a Branko ju je motao za 180mA, mada veli i da 200mA nije problem. Prigusnica sigurno nema 20H, pogotovo kad kroz nju tece struja, no ima visok induktivitet. Bit ce dobra u napajanju DAHa-1.
Edison

PostPostao/la Edison » Pet srp 17, 2015 10:09 pm

Dok vecina foruma po ovoj vrucini odmara i yaya 'ladi, Edison vrijedno radi... ;)

Evo fotografija od preksinoc. Pocela montaza.

DAH-0246.jpg

DAH-0249.jpg

Pa od sinoc... Skoro gotovo, fali jos par zica...

DAH-0263.jpg

Pa od veceras...
Edison

PostPostao/la Edison » Pet srp 17, 2015 10:15 pm

DAH-0270.jpg

DAH-0272.jpg

Slozen DAH-1 prema Drazenovoj shemi. Radi. Svira! Nikakvog shuma ni bruma, ali to je za ocekivati, pojacalo je jednostavno...

Obavio sam neka mjerenja, ali mi je dosta za veceras. Treba te brojke obraditi i analizirati. A temperatura bas lijepo visoka... Voljni moment na nuli... ;)
Edison

PostPostao/la audio kutak » Pet srp 17, 2015 10:47 pm

ide to tebi, vidim.... kako brzo radiš mislim da imaš neku tajnu radionicu sa 10 malih kineza.... :mrgreen: :mrgreen:

a sad ozbiljno... stvarno volim tvoje slike jer pokazuju nama manje iskusnima kako i gdje što poslagati!

neprocjenjivo! :ugeek:
We Are DIY-erz...
audio kutak

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika