Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la Zmajz » Sub lis 03, 2015 1:01 pm

Ovaj izlazni trafo bi bio cca 1000 Ohm primar prema 8 Ohm sekundar, za cca 30W, ili?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sub lis 03, 2015 1:16 pm

Trafo je projektiran za primarnu impedanciju od ~285 Ohma, snagu od 20W pri frekvenciji od 20Hz, a uz neto presjek jezgre od ~15cm2 i kalkuliranu maksimalnu gustoću magnetnog polja od ~1T. To su vrlo rigorozni kriteriji, a bazirani su na iskustvu (i mjerenjima) sa kvalitetom željeznih jezgri kakve isporučuje firma ODEON (Branko). Naravno da trafo može prenijeti puno veću izlaznu snagu na frekvencijama od ~40Hz, dok je gornja granična frekvencija za punu snagu od 20W viša od ~40kHz.
davorin

PostPostao/la deleted user » Sub lis 03, 2015 2:14 pm

Znaci oni "moji izlazni trafoi" sa jezgrama CU75b i odgovarajucim prijenosnim omjerom (5,25:1) sa svojih 300VA i cca 9cm2 nemaju sto traziti u ovoj prici? :doh:

PostPostao/la Zmajz » Sub lis 03, 2015 3:26 pm

Mene jako privlači upravo radi E(P)L504, nešto ih imam, ali ostalo nemam, pa me stoga interesira idealan izlazni trafo za ovu namjenu, predpostavljam da bi ovaj tvoj predloženi bio to. Problem je što nemam EI96, to znam zasigurno, ali imam nekih većih i manjih pa da znam kalkulirati. drugi je problem mrežnitrafo, imam hrpu 200W toroida kojima treba premotati sekundare što nije problem, pa EI za tu namjenu ne namjeravam kupovati.
stoga postji jedna malecka mogućnost realizacije u dužem periodu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la deleted user » Sub lis 03, 2015 8:56 pm

Gledao sam malo ovu shemu ispravljaca A i B. Nekako se ne mogu otet dojmu da je napon +1 u verziji B dvostruko veci od istog napona u A verziji? :think: No to sam samo ja... :mrgreen:

PostPostao/la davorin » Sub lis 03, 2015 9:57 pm

Loš dojam! :lol:
davorin

PostPostao/la deleted user » Sub lis 03, 2015 10:03 pm

Ma kuzim na kraju da je A voltage doubler ali me zbunio bespotreban spoj CT na "desnu" izmjenicnu stranu gretza koji je zajedno s polovicom istog visak! :lol: Slikovito:

image.gif

Dakle, nacrtano je kao pod 1, ali je to u biti isto kao i pod 2 bez "viska" dijelova...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

PostPostao/la davorin » Sub lis 03, 2015 10:21 pm

Probaj analizirati sve ispravljene poluperiode pa ćeš vidjeti da nisu potpuni višak, iako sve radi i bez njih. Te dvije dodatne diode omogućavaju nešto brže punjenje kondenzatora, u jednoj periodi na punu vrijednost napona (normalni spoj), a u drugoj na polovinu vrijednosti napona (sa dodatnim diodama). Tako dobijem manji pad napona U3 kad potrošnja bude vršna (maksimalna struja kroz G2 "donjih" PL504 kod pune pobude), stabilniji napon na G2 i niža izobličenja.
davorin

PostPostao/la deleted user » Sub lis 03, 2015 10:30 pm

Ja to gledam kroz napajanje osigurano toroidima za koje kazes da nisu pogodni za ovu primjenu zbog injektiranja DC komponente preko U3. Ako se koristi posebno napajanje i ispravljac za U3 onda moze toroid i bez dioda i tog spoja "viska" u ispravljacu kao klasicni doubler spoj.

PostPostao/la deleted user » Sub lis 03, 2015 10:47 pm

image.jpeg

Imam ovaj (i jos jedan ovakav identican) trafo iz poker aparata u kojima su napajali Hantarex CRT. Imaju se navedeni izlazni trafi, cijevi s kapicama 20-ak komada ((ab)used, potrebna selekcija) i socketa, bar za jedan kanal. ECC83 necu ni spominjat, to je stvar opce kulture imat bar 10 komada pri ruci. :mrgreen: Naravno da sa svime nabrojanim necu nista napravit, samo laprdam... :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika