Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la sonny » Ned lip 08, 2014 12:45 pm

Razgovarao sam s Davorinom pred dva sata telefonski pa mi je objasnio neke stvari oko proračuna, koje nisu uključene, ili nisu odmah vidljive na ovom Turnerovom kalkulatoru...
Odnosno Davorin je u proračunu "ispred" kalkulatora, odnosno po kalkulatoru neke stvari dolaze u kasnijim koracima...

Zmajz, znam da si izgubio podosta vremena za napraviti xls tablicu, ali ako si je voljan podijeliti ;)
Ovako šetati "na papiru" nije jednostavno, što znaš i sam čim si radio tablicu :D
Sjećam se da je Edison u jednoj od tema (ne sjećam se o kojem se pojačalu radi) pohvalio tebe i izračun "po Turneru" prema rezultatima mjerenja gotovog trafoa...
Što se članaka koji prethode izračunu tiče, pročitao jesam nešto, ali ne sve...
Da fali predznanja, slažem se, što vidiš tek kad kreneš računati...

Meni fali ogromno predznanje, kao i matematička vještina (to mi je oduvijek bila rak rana), ali zbog malo viška slobodnog vremena sam krenuo u proračun...
Čisto da vidim što i kako...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Zmajz » Ned lip 08, 2014 1:05 pm

Nema frke, samo da napravim selekciju koju da ti pošaljem, ili postavim na forum, moram malo ići unazad. Otvorit ću novu temu o transformatorima, već sam prije tražio drage admine da otvore podforum Transformatori u sekciji Razvoj, teorija i praksa, pa da tamo sve slažemo.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Ned lip 08, 2014 1:12 pm

Ti admini se pokazuju kao dosta čudljivi i svojeglavi :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la sonny » Ned lip 08, 2014 1:41 pm

Može...
Otvori temu, pa lako s@ki to prebaci u novi podforum...

TNX in advance !
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Zmajz » Ned lip 08, 2014 1:48 pm

Ovo si možeš skinuti, program je rađen po Turneru.
http://opt-design-assistant.software.informer.com/
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto lip 10, 2014 8:56 pm

Evo novo pitanjce koje bi volio da mi netko čisto u kratko obijasni,kako to da u samogradnji rijetko susrečem da netko koristi ispravljačice sa živinim parama??
Sad predpostavljam da se ih teže nabavi ali neke sam vidio na ebay-u 866,816 itd..čitam malo i kako daju doprinos u boljem zvuku ali više pitam jer smo nedavno bili pričali o azurnim obalama,plavome nebu a i mislim isto da bi davale neki dodatni vintage štih.Čitam također kako prije njihovog prvog puštanja u rad treba izvest neku proceduru formiranja cijevi i da se napajanja s takvim cijevima malo razlikuju od uobičajenih.
Pao Pepeo

PostPostao/la deleted user » Uto lip 10, 2014 10:24 pm

Mogu primjetiti da si jako brzo evoluirao od jednostavnih 2W pojacala do slozenh kV napajanja. Zivine ispravljacice imaju smisla ali ne za snage i pojacala o kojima trenutno razmisljas. Slozi neko manje i jednostavnije pojacalo za pocetak pa ako vidis da te "ide" onda kreni na slozenija pojacala.

PostPostao/la Edison » Uto lip 10, 2014 10:34 pm

Pa nisu bas ceste cijevi. Rijetko tko ih ima...

Harkonen je imao ispravljac s njima, a i LesFaul je prijetio da ce napraviti slican.
Po obicaju, davorin ce dati najvise informacija... :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto lip 10, 2014 10:55 pm

A nije to nikakva evolucija čisto pucam pitanja koja me interesiraju :D za moj prvi projekt svakako bi išao na nešto jednostavno i več viđeno.Živine ispravljčice znam da su rijetke ali ne smatram ih baš tolko eskluzivnim ( najvjerovatnje i griješim ) ali da su fora fora su...
Evo novo pitanje zar mora napajanje biti preko kilo volti da se ih koristi??? mislim da ne ili opet griješim :mrgreen:
Pao Pepeo

PostPostao/la tubeman » Sri lip 11, 2014 5:55 am

Vrlo lako je na internetu pronaći baš sve o živinim ispravljačicama.
Pao pepeo je vjerojatno zainteresiran za lijepi (uglavnom plavi) odsjaj koji one proizvode prilikom rada.
Budući je hifistima u procjeni kvalitete pojačala JAKO važan izgled i estetski doživljaj, onda je normalno da su živinjače PUNO bolje od ostalih ispravljačkih cijevi i zasigurno bolje "zvuče" :mrgreen: .
Možda da, možda ne, ali potencijalna zafrkancija s njihovim korištenjem je možda prevelika da bi bile neizostavne u dizajnima.

Prije svega, potrebno je voditi računa o tome da imaju ispravno predgrijanje prije svakog uključivanja, posebni način formiranja prije PRVOG uključivanja i još koješta.
Postupak POLUSATNOG predgijavanja potreban je praktički SVAKI put kada nakon što ju se (skoro sve tipove) polegne u ležeći položaj.
Sve to je puno jednostavnije sa "standardnim ispravljačicama".
Dakle, nimalo praktično.
Možda jedini (osim plavog sjaja) benefiti su mogućnosti dobivanja veće struja (uz više napone) koja se s njima postiže, najčešće to nije ključno jer se 200-300 mA može lako dobiti iz "običnih" ispravljačica.
Još više dobijemo njihovim dupliranjem, a još više s npr. TV cijevima poput PY500, pa i dupliranim PY88 i sl. kojih se može naći gdje god hoćeš.
Ako se baš želi da ispravljačica "sjaji", može se koristiti kakva AX50 ili druga plinom punjena ispravljačica.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika