Cassper napisao:Jel mi trebaju 3 ili 6 kom. trafoa?
Trebaju ti tri. Ustvari, bolje bi bilo dva...
Tim Mellow je Britanac, on je kupio trafoe sto se naslo gotovo na trzistu, s police. Kod njih je malo motaca, i jako je skupo kad se ide na motanje specificnih rjesenja. Bas zbog toga sam ponudio da malo provjerim cijelu stvar i napisem kakvi bi ti trafoi bili najbolji, kad vec motas... Ona dva za grijanje je pametno staviti na jedan trafo. Lakse i tebi i onom koji mota, a i jeftinije je, zauzima manje prostora...
Cassper napisao:Napon sekundara je naprazno ili pod opterecenjem.
I to treba vidjeti. Za veliki trafo je bez opterecenja. Vjerojatno je to odvojni trafo 120+120V /120+120V. Kod Britanaca je mreza 240V, a snaga je kakvu je priblizno nasao na trzistu. Kod ovih za grijanje on ide na 6V i 12V trafoe (industrijski, gotovi), a grijanja su na 6,3V i 12,6V. Zbog toga je to dobro malo proracunati da znamo na cemu smo. On je isao na kompromis i koristio gotove trafoe, ti ne moras, ti radis nove trafoe, placas motanje, i steta je tu ponoviti njegov kompromis.
Nikako ne mislim da autor pojacala nije dobro izabrao trafoe, covjek zna puno vise od mene. Ali kad vec motas, mozda moze malo bolje i elegantnije?
Cassper napisao:Trafoe ce svakako uraditi za to specijalizovana firma tako da neke izracune netrebam.
Svakako ne bi skonto ha haaa a i da se djaba ne zamajavate.![]()
Ma necemo raditi proracun trafoa, nego zelimo saznat koliko to stvarno trosi, koliko dodati rezerve, i dati motacu podatke nek mota. Meni to nije tesko, ali trebam par puta procitati cijeli clanak, izanalizirati kako to radi, vidjeti sheme i potvrditi, ili dati malo bolje podatke od njegovih. Nije da ovo nece raditi s njegovim podacima, ali vec sam objasnio da je radio kompromise s gotovim trafoima. I tako smo u rezimu "ostanite kod kuce", pa mi nije tesko to provjeriti, ali ne mogu veceras, sutra...
Cassper napisao: Svakako zahvaljujem za dobronamjerne savjete al hajd objasni bosancu sta je 100kg...![]()
Struja nije problem. Ovde kod nas je ima ma kolko hoces...ha
Nije ti problem struja, nego toplina koju ce to pojacalo razvijati. Moci ces na njemu slobodno kuhati "bosanski lonac"...
I jos cu jednom napomenuti, a onda vise necu... cini mi se da nemas dovoljno znanja da bi ovo lako priveo kraju. Moglo bi biti dosta problema. Procitaj barem kako se babuska priprema prije prve montaze u pojacalo, i kakva je procedura kod svakog paljenja (prvo grijanje par minuta, a onda visoki napon). I 4 cijevi sto si nabavio, moza su premalo za prvo pustanje u rad, znaju biti dosta razlicite. Eto, necu vise...