Preamp #2

Re: Preamp #2

PostPostao/la pamook » Ned ruj 13, 2015 2:42 pm

:lol: :lol: , ma nisam ni mislio na "instant" rjesenje :lol:

morat cu se jos malo pozabaviti vodovima i oklopima, ako ce to donijeti poboljsanje... stavio sam 10k otpore na ulaz pota (odn. lakse mi je bilo zalemiti ih na prekidac/selektor) i nema ama bas nikakve slusne razlike, nista cujno :think:

skuzio sam da osim blagog bruma "cujem" odn vise osjetim nego cujem i nekakav puno dublji "vibrirajuci" ton koji isto tako po iskljucenju se prestane cuti, tako da nije da sam pod uticajem neceg ilegalnog - zbilja se "cuje", ali ne ako drito nabijem glavu u zvucnik, onda cujem samo brum, nego ako sam van osi zvucnika, cujem i taj - ne znam kako bih ga nazvao, mozda bumijajuci - zvuk....

igra se nastavlja :D

u prilogu, malo crijeva... bilo je (puno) urednije dok nije krenula ova igra sa deda šumom baba brumom :doh: :think:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 13, 2015 3:22 pm

Predlažem da sve to sve s donje strane rastaviš i počneš iznova.
Dokrpavanje zna biti frustrirajuće, a često ne dovede do razultata.
Nije mi jasno kako si uspio za ukupno 20 dijelova napraviti toliku šumu žica :) :) :)

Mislim da te je (a ne samo tebe) smuvalo ono naklapanje oko zvijezdastih masa , antiparalelnih dioda is ličnih "bedastoća" jer se jednostavno očekuje da će takve dvije bezvezarije riješiti probleme koji, u stvari, ne bi trebali niti postojati.

Zato predlažem:

1. sve to prvo razlemiti.
2. spoji grijanja, ufrči ih (ako baš moraš :) ) i vodi ih s jedne strane "svemirskog broda. pri tomu je najjednostavnije s jedne cijevi odvesti grijanje na drugu i koliko ih već imaš (naravno, s istim naponima :) ).
3. Sve mase jednog kanala (a ima ih svega par) spoji na jedno jedino mjesto. Sve je u krugu cijevi i tu ne bi trebalo biti puno problema. Vidim da su podnožja s metalnom sredinom, pa možeš mju iskoristiti za lokalno centralno mjesto mase. Isto to napravi s drugim kanalom.
4. Krug anode (visoki napon, isto tako provedi s jedne (iste one gdje je grijanje) strane.
5. Na žalost, nije baš dobro promišljen ulaz, ali i to se može riješiti. Predugačke žice od ulaznih činčeva do potenciometra nisu baš neka sreća i tu su potencijalno najveći realni problemi. Potrebno je koristiti što kvalitetniji mikrofonski kabel ili neki tanki 75 omski RG VF kabel. Od potenciometra do ulaza cijevi nije daleko i tu se ne bi trebale koristiti dodatne žice. Ako se napravi sve ono u točkama 2 i 3, onemogućiti će se utjecaj ostalih žicurina na ulazni dio. Ulazni kondenzator kao takav može pokupiti puuuno nepotrebnoga.

Kada dobiješ to da od sklopa predpojačala do ispravljačkog stupnja idu samo tri ( + masa :) ) žice, rezultat neće izostati i bez antiparalelnih dioda i sl.
Ovako sve može biti problem, i bez opreme je teško skužiti radi li se o samo jednom "problemu" ili ih ima više.
Žališ se na potenciometar....
Možda ga nisi dobro spojio. Radi se o "Nikovom" potenciometru s četiri izvoda. On isto funkcionira kao i Alps s 4 izvoda. Potenciometri su OK i vrlo korektno rade tako da ne bi trebalo biti problema s njima. Jasno, ako baš nemaš "peh". Treba provjeriti koji izvod se ne koristi (ne sjećam se više) jer može se dogoditi da ga nećeš moći stišati ili će nešto probiti (u ovom slučaju brum koji se povećava kada potenciometar zatvoriš do kraja).

Pretpojačalo, mada najčešće nema nekog značajnog pojačanja, može biti zeznuuto.
Zato treba usvojiti nekakav standard (a on se zna), i shvatiti moguće probleme ozbiljno.
Jednom kada "uhvatiš šablonu", sve će biti lako i jasno :)
Konstruiranje "ikebane" može biti (to vidiš i iz vlastitog primjera) vrlo neugodno.
Što će se tek dogoditi s phono ili mikrofonskim ulazima :) :) :)

I još jedna stvar: Ako na kraju lanca imaš visokoosjetljive zvučnike problem se povećava.
Multiplicira se i ako samo pojačalo nije posve "tiho".
Zato treba prvo dokučiti je li STVARAN problem u pretpojačalu, pojačalu ili "sinergiji" ( :) ).
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned ruj 13, 2015 3:38 pm

Evo pinouta za Nikov pot. Gledajuću pot odozdola(strana izvoda) i osovina okrenuta prema tebi(sebi) izvodi su sljedeći: na lijevo je kraj pota, pa slijedi klizač pa onda oni za loudness(ili koji đavo već)- te ne spajaš(ja ih obično precvikam da me ne zbunjuju) i onda skroz desno ti je drugi kraj pota. Na tebi ostavljam da spojiš pot tako da se povećava glasnoća u lijevo ili desno. ;)

P.S.
Dobiješ od mene dvije pločice za Nikov pot ako se vidimo u Varaždinu tako da ubuduće znaš kako to spojiti. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Ned ruj 13, 2015 3:45 pm

Tubeman, kao prvo - thx :D

u startu je i bilo samo 3 zice mase prema CT mase, ali se kroz troubleshooting nakupilo vise njih :mrgreen: ... vratit cu na staro pa ukljucit... prikazano na prvoj slici, kako je bilo dok nisam krenuo u poboljsanja :P (dvije bijele zice su mase svakog kanala, fali treca koja ide na pot)

grijanje je ufrkano koliko sam mogao, i ide tom nekakvom lijevom stranom kucista... grijanje ispravljacice i HV idu drugom stranom, pa cu to prebaciti sve na ovu ovdje jer mi onom drugom stranom - kroz krajnji kut alu profila - idu signalni vodovi od iza prema naprijed...

imam nesto RG19x ili tako nekako, nece biti problem provesti

pot na koji sam se zalio je ovaj na slici - nekakav motorizirani koji je dosao u kitu sa daljinskim - on je pravio problema i izbacio sam ga te stavio onaj plavi "Nikov" i taj radi sasvim korektno, i dobro je spojen - nema vise uticaja na sam brum

ono sto me zbunjuje je da se brum pojacao nakon sto je odradio sat ili vise, ali kasnijim ukljucivanjem se pojavio odmah pa pretpostavljam da je bilo do elektronki (sijecanj ´67-me) dok nisu dosle u radni mod... stavio sam 6CG7 i situacija je ista, bez pojacavanja bruma kroz zagrijavanje...

preamp je izvor bruma jer kada je iskljuceno, monoblokovi su tihi ko monoliti na Mjesecu :D ... da li je na ulaz prikljucen izvor ili nije ne utjece na brum ni u kojoj mjeri...

a zvucnici jesu visokoosjetljivi, pa ... jasno je :lol: :lol:

zvucno mi se malo vise svidjelo kako "zvuce" 6CG7, ali to ionako nista ne znaci dok sve redom ne odrade nesto sati, pa onda malo nekog relevantnog misljenja o "tonu" :D

thx noch einmal, svaka smjernica je vise nego dobrodosla... pozabavit cu se umanjivanjem broja zica te prebacivanjem ovih naponskih na jedan kraj, pa se - naravno - opet javim :mrgreen:

:obscene-drinkingcheers:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pamook

PostPostao/la pamook » Ned ruj 13, 2015 3:46 pm

Khad - thx, ali malo igre s multimetrom i nije problem spojiti (pa cak i ispravno) - ali ovaj put zaista nije u igri moja razina poznavanja problematike pinouta, vec poprilicno los pot... al ima motor, pa je to za pokupit žemske puno bolje od onog za pješke :lol: :lol: ;)
pamook

PostPostao/la cappucino » Pon ruj 14, 2015 9:06 am

pamook je napisao---
skuzio sam da osim blagog bruma "cujem" odn vise osjetim nego cujem i nekakav puno dublji "vibrirajuci" ton koji isto tako po iskljucenju se prestane cuti, tako da nije da sam pod uticajem neceg ilegalnog - zbilja se "cuje", ali ne ako drito nabijem glavu u zvucnik, onda cujem samo brum, nego ako sam van osi zvucnika, cujem i taj - ne znam kako bih ga nazvao, mozda bumijajuci - zvuk....

Taj neopisivi brum sam imao i ja. Cijevne stbilizatorke (OD ruske)su na kraju bile problem u mojem slučaju.Naime Harkonen mi je dao par smjernica i nakon par rotiranja tih cijevi, "brum" je nestao. Imam ih još par pa ako treba mogu ti ih poslati.
cappucino

PostPostao/la pamook » Pon ruj 14, 2015 9:49 am

cappucino napisao:
Taj neopisivi brum sam imao i ja. Cijevne stbilizatorke (OD ruske)su na kraju bile problem u mojem slučaju.Naime Harkonen mi je dao par smjernica i nakon par rotiranja tih cijevi, "brum" je nestao. Imam ih još par pa ako treba mogu ti ih poslati.

:dance: izvrstan info, thx man :D

tesko je opisati problem, pogotovo kad se manifestira vrlo vrlo cudno :P

imam i ja jos nesto tih cijevi pa cu probati rotaciju... pretpostavljam da si "rotirao" i isprobavao dok nije nastupila dobitna kombinacija?

kroz 0D3 sam na kraju pustio 37,5mA struje, to bi trebalo bit OK :think:
pamook

PostPostao/la cappucino » Pon ruj 14, 2015 10:38 am

Evo što mi je između ostalog točno napisao...

Re: preamp od A-Z

Postby harkonen » Mon Dec 16, 2013 7:10 am

Par hintova oko regulatorske cijevi - obrati pažnju na pojam "napon paljenja", te na maksimalno dozvoljenu struju
kroz nju, ako se radi o VR oktal varijantama, 30mA je trajna max struja, ali nemoj prelaziti 15-20mA u pogonu,
znači kad su se zagrijale i počele voditi lampe u sklopu. Za potrebe regulacije u današnjim uvjetima, potrebno je
da ulazni napon koji se regulira bude bar 15-20V veći i koji se "troši" radom same regulatorske cijevi, tj u rasponu
od 5ma (kada ti počinje "svijetliti") pa do spomenutih 30mA. Dakle, preračunaj predotpor i RC članove isped da
osiguraš preduvjete da VR-ke imaju svoju svrhu. I ne manje bitno, nikako ne spajati paralelno VR-ki blok
kondenzator veći od propisanog, najčešće je to 10-20nF koji će ti pokupiti smetnje izazvane istitravanjem u plinu.
Sve više od toga pretvara tvoj ispravljač u oscilator....Jest da je relaksacijski, ali relaksirat će se samo cijev i to
jako brzo :-)
A gain je gain, pomoći nema osim - smanjiti ga povratnom vezom, atenuacijom, lampom s manjim pojačanjem,
izradom slabila umjesto jačala.....

i da rotirao sam cijevi dok nisam izgorio par komada :evil:
ali trud se na kraju isplatio :violin: :violin: :violin:
cappucino

PostPostao/la Edison » Pon ruj 14, 2015 11:52 am

pamook napisao:imam i ja jos nesto tih cijevi pa cu probati rotaciju... pretpostavljam da si "rotirao" i isprobavao dok nije nastupila dobitna kombinacija?

U redu je struja.

Pamooce, ako sumnajs da je do stabilzatorki, najlakse ces to utvrditi tako da ih izvadis. Nista se lose nece desiti. Nece ti vise anodni napon biti 300V nego 360V, ili tu negdje. Cijevima ne smeta, a ni kondenzatorima ako su voltaze prema shemi. Na taj nacin ces ustanoviti stvaraju li tu pojavu stabilzatorke...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la cappucino » Pon ruj 14, 2015 11:56 am

Edison napisao:
pamook napisao:imam i ja jos nesto tih cijevi pa cu probati rotaciju... pretpostavljam da si "rotirao" i isprobavao dok nije nastupila dobitna kombinacija?

U redu je struja.

Pamooce, ako sumnajs da je do stabilzatorki, najlakse ces to utvrditi tako da ih izvadis. Nista se lose nece desiti. Nece ti vise anodni napon biti 300V nego 360V, ili tu negdje. Cijevima ne smeta, a ni kondenzatorima ako su voltaze prema shemi. Na taj nacin ces ustanoviti stvaraju li tu pojavu stabilzatorke...

E da zaboravih napomenuti, točno je Edison napisao. Ja sam izvadio stabilizatorke i tako sam utvrdio de je u biti "brum" od njih.
Sve ostalo, kako je več napisano.
Samo hrabro naprijed! :D
cappucino

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika