Izrada induktiviteta

Izrada induktiviteta

PostPostao/la micro » Sub ruj 05, 2026 6:20 pm

Stavio sam u ovu temu jer su u pitanju prigusnice iz nekih cijevnih uredjaja , radio ili TV nisam siguran.

Relativno su malih dimenzija , 28x56x66 velicina limova , vanjski gabariti , u odnosu na standardne trafoe imaju puno tanje limove ,EI limovi su razdvojeni , ovako bez mjerenja ne bih rekao da su deblji od 0,15mm, usporedjuci sa standardnim 0,5mm.

Mjerenjem crne i zute zice na izlazu , instrument pokazuje 270mH , a ESR 0,14kohma na 1kHz , ima jos vrijednosti Q=11,86 , D=0,084 i theta=85,2 , ima jos jedna zica crvena ali ona sa svakom pokazuje 400pF , nije spojena ni sa jednom.
Ako je to uopce prigusnica.

Zanima me koliki bi ti trafo limovi imali koeficijent magnetne permeabilnosti u H/mm, treba mi za proracin prigusnice za skretnicu za zvucnike.

Na netu sam nasao da se koristi 1,25 x 10 na -6 H/mm

Po tome ispada da treba oko 80 namotaja zice sa 0,1mm razmakom izmedju E i I limova , za 6,8mH prigusnicu.
micro

Re: Izrada induktiviteta

PostPostao/la micro » Sub ruj 05, 2026 9:57 pm

Nasao sam u medjuvremenu knjizicu koju sam kupio na buvljaku Transformatori i prigusnice iz 1960 godine , pa vidim da mi AI nije izbacio kompletni proracun prigusnice :) .

U knjizi je diagram dinamicke permeabilnosti ali opet ne pomaze puno kad ne znam od koje legure su limovi.

Namotati 100 tinak namota pa izmjeriti kao i one prazne spule sa limenim jezgrama sa aliexpressa.
micro

Vrati se na: Cijevna tehnika