Planiram izgradnju subvufera za auto (u stvari kombi, kojeg preuređujem u kamper).
Postavio bih ga ispod vozačkog sjedišta, koji je na postolju. Taj volumen če biti uskoro zatvoren i iz gornje strane sa konzolom za okretanje sjedišta (i neće više biti dostupan osim kroz maleni otvor sa strane, gdje će biti kontrole suba), pa mi je sad prilika da nešto korisno postavim unutra. U kamperu broji svaki cm prostora...
Imam neki driver već duže vrijeme, BLOW A-165. Pošto nisam dobio TS parametre uz njega, sam sam ih izmjerio uz pomoć ARTA-Limp programa.
Izabrao sam postupak sa dodavanjem mase od 25g:
.... i dobio sam ovo:
Ako se ne vidi:
BLOW A-165 loudspeaker TS parameters:
Fs = 67.62 Hz
Re = 7.40 ohms[dc]
Le = 201.89 uH
L2 = 334.17 uH
R2 = 10.52 ohms
Qt = 1.27
Qes = 1.71
Qms = 5.00
Mms = 13.02 grams
Rms = 1.315920 kg/s
Cms = 0.000408 m/N
Vas = 11.73 liters
Sd= 143.14 cm^2
Bl = 5.365126 Tm
ETA = 0.26 %
Lp(2.83V/1m) = 86.52 dB
Added Mass Method:
Added mass = 25.00 grams
Diameter= 13.50 cm
Što se tiče pogona, nabavio sam sub modul, koji ću ugraditi u kutiju, na njemu sam razrađivao driver nekih 8 sati prije mjerenja (da li je to premalo?):
U oči pada veoma velika vrijednost Qt. Prema teoriji, taj driver nije primjeren za bass-reflex, što mi je bila namjena. I fs je prilično visoka.
Mislim, da bih mogao napraviti kutiju od oko 20-25 litara, za više vjerovatno neće biti mjesta.
Pitanje: da li ići s tim driverom u taj projekat (ali imam samo jedan i nemam ideje za neki drugi projekat, a bacio ga baš i nebi...)? Praviti bass-reflex ili kompresiju?
Ne tražim vrhunski zvuk (ipak je to kombi) ali bih želio malo više basa od serijskog zvuka. Na to će biti priključen i TV za gledanje filmova.
P.S. Sad sam tek video da ima odvojeni kutak za car audio... pa ako moderator ima volje, neka premjesti tamo.