Samogradnja subvufera

Re: Samogradnja subvufera

PostPostao/la grunf » Čet kol 14, 2025 9:48 pm

šteta je ovo zatvarati, ovakvog teksta nije bilo ni u Feral Tribune-u :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la vifaton » Pet kol 15, 2025 6:54 am

Nisam ja to nikad čito, ali jesam Polikitu!

Koja je imala veze sa našim hobijem, jer na jednom od dva broja na naslovnoj strani je bila slika tada aktualnoga benda ganzenrozes, samo malo izmjenjena.

Vidim željni smo razgovora.

Kako da nismo, nema otuđenijeg svijeta od audiofila!

Samo smo tvrdice, ja nedam pare, drugi ne daju savjete...
vifaton

PostPostao/la Fantocci » Pet kol 15, 2025 11:19 am

vifaton napisao:Sad imam dva konkretna pitanja za one koji nešto znaju o tome.

1. Dali je moguće napraviti pasivne subove, i nekao ih povezati zajedno sa samostojećim zvučnicima Sonido, sa pojačalom snage Bryston, koje je svejedno prejako za sonida, pa bi bilo šteta ne iskoristiti ga, u tom slučaju je potrebna neka skretnica za subvufere?

Ako sam dobro shvatio imaš dva izlazna pojačala? Brystona i još jednog za Sonido?
Jednom si več razmatrao aktivnu skretnicu (onu dbx).
Uzmi tu ili nešto slično, iza nje Brystona i sub na nizki izlaz a Sonido na visoki pa eksperimentiraj rezovima na uši. Kutiju napraviš prema tvorničkom prijedlogu. U tom slučaju ne moraš ništa računati i ne možeš ništa pogriješiti ili uništiti.
Fantocci

PostPostao/la vifaton » Pet kol 15, 2025 12:02 pm

Fantocci napisao:
vifaton napisao:Sad imam dva konkretna pitanja za one koji nešto znaju o tome.

1. Dali je moguće napraviti pasivne subove, i nekao ih povezati zajedno sa samostojećim zvučnicima Sonido, sa pojačalom snage Bryston, koje je svejedno prejako za sonida, pa bi bilo šteta ne iskoristiti ga, u tom slučaju je potrebna neka skretnica za subvufere?

Ako sam dobro shvatio imaš dva izlazna pojačala? Brystona i još jednog za Sonido?
Jednom si več razmatrao aktivnu skretnicu (onu dbx).
Uzmi tu ili nešto slično, iza nje Brystona i sub na nizki izlaz a Sonido na visoki pa eksperimentiraj rezovima na uši. Kutiju napraviš prema tvorničkom prijedlogu. U tom slučaju ne moraš ništa računati i ne možeš ništa pogriješiti ili uništiti.

Imam samo jedno pojačalo bryston 4b3, njega i predpojačalo toping pre90 koristim sa sonidom.
Mislio sam pošto je ovaj bryston svejedno prejak, da nekako sve povežem na njega?
Najjeftinija opcija. Samo u tome slučaju bi trebala pasivna skretnica u subovima.
A ako trebaju (još) pojačala, onda svejedno najjeftinija opcija jesu ovi hypex fa 501, oni u sebi imaju i skretnice i ekvilakjzere. Da izbjegnem i tu vanjsku skretnicu, koliko se čini jednostavnijom varijantom toliko i nije najbolje rješenje.
To su samo razmišljanja i pripreme prije konačnoga plana izrade subvufera.
Još sam u dvojbi oko zvučničkih jedinica, Pitanje je koliko bi ovi veliki i glomazni BMS 18", nadsvirali male i zgodne skan spik revelatore 13".
Kao i činjenica da ima enorman izbor puno jeftinijnih 18" jedinica.
https://shop.gsgad.com/collections/subwoofer-drivers
Kao ovaj lavoce!
vifaton

PostPostao/la Fantocci » Pet kol 15, 2025 1:27 pm

Ne znam kakav je onaj Hypex ali obično takvi imaju samo jedan izlaz - niski (koji je podesiv ovako i onako).
Znači, Sonido bi ostali bez tretmana, kao širokopojasni.
Obično širokopojasni bolje prosviraju, ako ih se limitira na dnu, gdje bi to sub odradio bolje a Sonido bi imali manja izobličenja po cijelom opsjegu, jer ih se ne bi tjeralo u limite na basovima.
Zbog toga mislim, da je bolja opcija neka aktivna skretnica sa niskim i visokim izlazom i još jedno izlazno pojačalo za Sonido koje može biti manje snage od tog Brystona.

Kod pasivne skretnice ti ne gine preračunavanje u što se ne želiš upuštati. Osim toga kod pasivne nemaš mogućnosti eksperimentiranja a bit će jednako skupa kao aktivna (za nizak rez suba ti trebaju ogromne zavojnice sa debelom žicom i veliki i kvalitetni folijski kondenzatori a to je skupo).
Fantocci

PostPostao/la grunf » Pet kol 15, 2025 9:17 pm

Fantocci napisao:Ne znam kakav je onaj Hypex ali obično takvi imaju samo jedan izlaz - niski (koji je podesiv ovako i onako).

taj Hypex ima 100W snage na 4ohma ,u njemu je ovo pojačalo ; https://vtvamplifier.com/wp-content/uploads/2020/04/NC500_OEM_02xx_R10.pdf i za onu mrcinu od 1500W nedovoljno
grunf

PostPostao/la grunf » Pet kol 15, 2025 9:24 pm

grunf napisao:
Fantocci napisao:Ne znam kakav je onaj Hypex ali obično takvi imaju samo jedan izlaz - niski (koji je podesiv ovako i onako).

taj Hypex ima 100W snage na 4ohma ,u njemu je ovo pojačalo ; https://vtvamplifier.com/wp-content/uploads/2020/04/NC500_OEM_02xx_R10.pdf i za onu mrcinu od 1500W nedovoljno
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la vifaton » Pet kol 15, 2025 9:33 pm

Znači, Sonido bi ostali bez tretmana, kao širokopojasni.
Obično širokopojasni bolje prosviraju, ako ih se limitira na dnu, gdje bi to sub odradio bolje a Sonido bi imali manja izobličenja po cijelom opsjegu, jer ih se ne bi tjeralo u limite na basovima.
Zbog toga mislim, da je bolja opcija neka aktivna skretnica sa niskim i visokim izlazom i još jedno izlazno pojačalo za Sonido koje može biti manje snage od tog Brystona.

Kod pasivne skretnice ti ne gine preračunavanje u što se ne želiš upuštati. Osim toga kod pasivne nemaš mogućnosti eksperimentiranja a bit će jednako skupa kao aktivna (za nizak rez suba ti trebaju ogromne zavojnice sa debelom žicom i veliki i kvalitetni folijski kondenzatori a to je skupo).

Svjestan sam ja toga.

Jasno se vidi promašenost cijelog mog sistema, koji čine neke za mene skupe komponente.

Nikako da čovjek dođe do pravoga zvuka... uvjek bude prevaren!

Ako odrežem sonido u basu, kojeg vraga sam onda pravio ovolike kutijetine, preko 70 kg, skoro mjesec dana teškog rada.

Čemu i skupi Bryston? Ustvari onda bi trebao još jedan! ili neko lošije da pokvari sve.

Svakako ja nebi bježao od tvoga rješenja da se ne bojim te DBX skretnice, ne ulijeva mi audiofilsko povjerenje, a nema ništa bolje za kupit za razumnu cijenu.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pet kol 15, 2025 9:37 pm

grunf napisao:
grunf napisao:

Ne taj nego ovaj, namjenjen baš za subvufere.
https://www.hypex.nl/products/amplifier ... namp-fa501
vifaton

PostPostao/la grunf » Pet kol 15, 2025 9:48 pm

vifaton napisao:Ne taj nego ovaj, namjenjen baš za subvufere.
https://www.hypex.nl/products/amplifier ... namp-fa501" target="_blank"

https://www.audiosciencereview.com/foru ... mps.53067/" target="_blank
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici