da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

Re: da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

PostPostao/la Zmajz » Pon sij 25, 2016 12:15 am

Da, ali ona ispuna od umjetne vune, nikao oni jastuci punjeni komadićima spužve. Bude ih i u dućanima s posteljinom (Naš dom) i u Kc na placu ima kiosk koji ih drži. Cijena je različita, ja naletio na akciju za 19kn, ali su obično oko 30-40kn. To su oni manji jastuci. U dućanima koji drže materijale za tapeciranje namještaja ima tih umjetnih vuna raznih debljina i prodaju se na metre (neznam točan naziv) i u računici je to najjeftinija opcija.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la pamook » Pon sij 25, 2016 12:22 am

thx, usput mi je i jedna trgovina spuzvom/materijalima za tapeciranje, mozda imaju nesto.... vidim po slikama kako treba izgledat, pa cu se pouzdat u dobar opip :)
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la flega » Uto sij 26, 2016 6:20 pm

Dakle da se i ja javim nakon što sam napravio neke izmjene...
Rasturio sam kutije i izvadio ispunu i stavio onu iz jyska iz jastuka, nisam naguravao previše. Izrezao sam rupe cca.10x10cm oko postojeće za driver i napravio blendu od lesonita koja je skroz tjesno sjela na driver. Između drivera i lesonita sam zabrtvio sa neutralnim silikonom. Isto sam između lesonita i kutije stavio silikon a lesonit učvrstio sa T nut maticama i M5 šarafima. Sve spojeve na kutiji još jednom prebrtvio sa silikonom.
Isprobao zvučnike u svim položajima otvora (prema gore, dolje, bočno), uz zid, udaljeno od zida, ukoso gore itd. Probao ih u dvije prostorije u stanu. Probao na AV reciveru Yamaha koje koristim godinama i onom mikro D klasa pojačalu. Rezulat je manje-više isti. Sada je bas malo jači, midlovi su i dalje jaki. Vokali (radio voditelji, TV serije, akustika) ponekad zvuče kao da pričaju kroz neku cijev, prilično iritantno. Cijela priča se znatno poboljšava ako na pojačalu podignem bas za +8db (za razliku od prije +10db) a visoke ne diram. Tako bas postaje pristojan, gore opisana pojava glasa kroz cijev se gotovo i ne primjećuje.
flega

PostPostao/la flega » Sri sij 27, 2016 7:30 pm

A evo i odgovora tvorca Vifantastičnih kutija:

The FRS8M ist totally different from the Vifa 9BN/119-8. The linear excursion is so small, I wouldn´t recommend this driver for fullrange application.
Also the Driver does not fit to the cabinet. The FRS8M is too different, it can´t replace the Vifa driver.
Buy the Peerless FR35/8 or the Vifa TC9FD18-08 (they´re equal). Only this Driver will work properly in this cabinet.
Maybe the shipping ist expensive, but it´s woth it. This driver is so much better than most 3" fullrange drivers up to 50€ and more, including the FRS8M.

Tako da zahvaljujem svima koji su mi preporučili Visaton drivere i koji su mi skrenuli pažnju da nisam dobro napravio kutije pa sam ih krenuo raditi još jednom. I najviše im zahvaljujem što sad imam kutije i drivere s kojima ne znam što ću jer novaca više nemam da kupujem još i Peerless drivere a Visatoni očigledno ničemu neće poslužiti. A usput sam izgubio i puno vremena i živaca da napravim i otkrijem u čemu je problem. A ako nekom slučajno trebaju FRS8M bio bih mu jako zahvalan da mi se javi ili da mi predloži neku aplikaciju gdje ću moći iskoristiti iste.
flega

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 27, 2016 11:29 pm

Nemoj se ljutiti ali kao i u svakom drugom hobiju potroši se dosta novaca na metodu pokušaja i pogreški. Svatko od nas je sigurno kupio ne jednom već više puta nekakve dijelove koji mu na kraju nisu ničemu trebali i sada samo stoje i sakupljaju prašinu. Zvučnici su po meni posebno problematična stavka jer na žalost ako se gleda cijenovni rang od par sto kuna onda je bolje otići i kupiti neke gotove koji će imati više "basa" i biti dobri za zabave nego ići u samogradnju jer će ta opcija da se dobije dobar zvuk biti sigurno skuplja a bome i dimenzijama veća.
Evo ja sam uz Zmajzovu pomoć(on je napravio kalkulacije) napravio sebi jedan par TQWT zvučnika sa širokopojasnim visaton FR13. Zmajz ih je čuo u nekoliko navrata i sam je rekao da nije nešto zadovoljan sa njima, i da se ja ljutim na njega zato ča sam potrošio sigurno 400-500kn na dijelove. Meni su oni sasvim ok za lagano slušanje i to je to.
Problem je da ako ne znaš ča radiš da slijediš projekt do zadnje točke, a i onda nisi siguran hoće li to biti to,ako onaj koji to radi zezne negdje u konstrukciji a da ne zna,to sam također naučio na vlastitoj koži sa Alto line 2 visatonima.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Sri sij 27, 2016 11:44 pm

FRS8 i FRS8M su vrlo različiti drajveri. Čini mi se da je Zmajz preporučio FRS8 (bez M).
joe dalton

PostPostao/la pinco » Čet sij 28, 2016 12:10 am

flega napisao:A evo i odgovora tvorca Vifantastičnih kutija:

The FRS8M ist totally different from the Vifa 9BN/119-8. The linear excursion is so small, I wouldn´t recommend this driver for fullrange application.
Also the Driver does not fit to the cabinet. The FRS8M is too different, it can´t replace the Vifa driver.
Buy the Peerless FR35/8 or the Vifa TC9FD18-08 (they´re equal). Only this Driver will work properly in this cabinet.
Maybe the shipping ist expensive, but it´s woth it. This driver is so much better than most 3" fullrange drivers up to 50€ and more, including the FRS8M.

Tako da zahvaljujem svima koji su mi preporučili Visaton drivere i koji su mi skrenuli pažnju da nisam dobro napravio kutije pa sam ih krenuo raditi još jednom. I najviše im zahvaljujem što sad imam kutije i drivere s kojima ne znam što ću jer novaca više nemam da kupujem još i Peerless drivere a Visatoni očigledno ničemu neće poslužiti. A usput sam izgubio i puno vremena i živaca da napravim i otkrijem u čemu je problem. A ako nekom slučajno trebaju FRS8M bio bih mu jako zahvalan da mi se javi ili da mi predloži neku aplikaciju gdje ću moći iskoristiti iste.

Kolko mi se ćini sam si tražija savjet za projekt do 300kn, samogradnja obićno ne znaći proć jeftino. Ode na forumu su ljudi potrošili brdo love, ( ne omalovažavan nikoga, kad nemaš puno je i 100kn ) na razne eksperimente i projekte. Nakon ćega su svoje rezultate i iskustvo i znanje nesebićno dilili sa drugima. Gledaj to ka lipo iskustvo, i da su zvućnici bili ok po zvuku, i dalje su bili ružni i nezgrapni za stavit u kuću, za moj ukus. Za ozbiljniju samogradnju triba ipak izdvojit nešto više love, a u međuvrimenu niko ne brani zagrijat stolicu i malo proućavat materiju, ne košta ništa i literature se nađe na netu. Ako je samo bija cilj imat zvučnike onda je tribalo proćešljat oglasnike.
pinco

PostPostao/la flega » Čet sij 28, 2016 12:58 am

Vidim da sam ja krivac što projekt nije uspio a ne netko drugi...
Pa da pojasnim neke stvari:
- prije nego što sam upitao ovdje za samogradnju kupio sam male Magnat zvučnike preko njuškala. Došli mi zvučnici koji nisu radili, tj. jednom nije radio visokotonac a na drugom je bas krckao. Vratio sam čovjeku paket i umjesto novaca dobio 5 malih zvučnika sa nekog kućnog kina koji ne vrijede ništa.
- pregrizao sam g...vno i rekao sam sebi da ću uložiti neki veći iznos od onog gore i napraviti neki mali zvučnik koji bi me veselio svakodnevnim slušanjem radija
- dobio sam savjet ovdje da u tom iznosu od 300kn mogu napraviti wifantastich zvučnike. Nikad čuo niti vidio to al kad sam vidio slike svidio mi se izgled i odlučio sam se za njih. Ja nisam rekao da baš moraju driveri biti Visaton i to baš ti koje sam kupio. Slijedio sam upute ljudi koji su čuli i znaju više o njima nego ja koji nikad čuo ni vidio. Mislio sam da je to provjerena stvar i da je već netko radio te kutije s tim driverma kad mi se preporučuju. Ako pogledate stranu 2 vidjet ćete i link na stranicu Elektrokema za FRS8M a ne neki drugi driver. Da budem siguran, pošto se dosta spominjao FRS8 poslao sam poruku članu da provjerim koji driver kupiti, da ne zaje..em stvar. Član mi je odgovorio da će izvrtiti simulaciju i napisao mi da je FRS8M bolji od FRS8. I ja sam taj kupio.
-kad sam sastavio i isprobao kutije i čuo da su bezveze i to napisao, a osim toga zaključio da taj driver ne radi kako treba, dobio sam par "uputa" koje su mi sugerirale da sam pogriješio u više stvari kod izrade, nitko nije ni pomislio da možda taj driver ipak ne može raditi u toj kutiji.
- rastavio sam kutije i ponovno ih napravio po savjetima i gotovo se ništa nije promjenilo, možda su midlovi bili manje iritantni. Nitko nije reagirao na to, ni savjetom ni ničim.
- kad sam vidio da nema nikakvog odgovora, kontaktirao sam Visaton i DE DIY audio forum. Odgovor je došao u roku par sati koji ste svi vidjeli.
I sad imam situaciju da imam hrpu neupotrebljivih zvučnika, dva drivera koja izgleda ne mogu poslužiti ničemu i dvije kutije koje stoje za ukras. Potrošio sam više od 500kn a nemam ništa. :o
A da ispravim stvar morao bi kupiti drivere koji me koštaju još 300kn a upitno je kako će to sve zvučati. A da ne govorim koliko sam vremena potrošio na sve to, umjesto da uživam u svojih ruku djela ja nemam NIŠTA
flega

PostPostao/la Edison » Čet sij 28, 2016 1:41 am

flega napisao:Vidim da sam ja krivac što projekt nije uspio a ne netko drugi...

Vidim da si razocaran, i zao mi je radi toga. Ali ipak, tesko se moze kriviti netko drugi. Koji "drugi"? Ljudi su ti htjeli pomoci, besplatno, dobre volje. Opisali su sto su oni radili i probali, i kakve su rezultate imali...

Iznos od 300kn je, gledajmo relano, premalen za takav projekt, i odmah na prvoj stranici sam ti dao do znanja da se to tesko moze izvesti, i da je bolje potraziti kakve jeftine zvucnike iz oglasnika. Ulazak u "uradi sam" projekt da bi se dobio proizvod usporediv s industrijskim (ili polovnim) za manju cijenu, a bez prethodnog samograditeljskog iskustva, prakticno je osudjen na neuspjeh. Ne moze biti jeftiniji, niti dobro finishiran kao industrijski proizvod. Razmisli malo, industrija kupuje na veliko, na desetke tisuca komada, a mi jedan komad u maloprodaji i na sve placamo jos i PDV. U startu ne moze biti jeftinijie. Za lakirat dvije bocnice mi trebamo kupiti kilogram laka, od kojeg nam najcesce 950 grama propadne jer se skrutne vremenom. DIY je u biti skup. Prednost je sto mozemo napraviti onako kako zelimo, cak i bolje od prosjecnog komercijalnog uredjaja, ali to onada kosta. Prednost je i zadovoljstvo sto smo sami nesto napravili, stvorili, i sto smo nesto naucili. Tako i ovaj svoj projekt, koji nije zavrsio kako si mislio, mozes smatrati nekom vrstom skolovanja i stjecanja iskustva. Znam, potrosio si novac, a rezultat je nezadovoljavajuci... to frustrira, ali kroz to smo svi prosli...

Ovdje si dobio misljenja, savjete, iskustva pojedinih clanova, a sto ces s tim... sam odlucujes. Ljudi su ti dobronamjerno htjeli pomoci, i ne mozes sad njih kriviti zbog toga sto projekt nije uspio. Velis i da ti nitko nije odgovarao pri kraju projekta pa si pitao na Visaton forumu. Mozda ljudi nisu znali odgovoriti, ili nisu stigli zbog drugih od foruma vaznijih obveza u zivotu. Ovdje nitko nije placen da odgovara na pitanja. Mozda ce ti se ovo ciniti malo grubo... ali razmisli i vidjet ces da to tako ide.

Ako te ovaj projekt ne obeshrabri i ne napustis DIY, malo po malo, proucavanjem literature, citanjem foruma... steci ces vise znanja pa ce sljedeci projekti biti sigurno uspjesniji.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Zmajz » Čet sij 28, 2016 2:25 am

Je, preporučio sam FRS 8, a ne FRS 8M. Ali sam, nažalost, greškom dao krivi link. Žao mi je zbog toga ali po nekim pokazateljima bi M model trebao biti bolji drajver. Doduše ne za tu kutiju i to je nesretno ispalo. E sad, ako to nešto pomaže, zavrtio sam nekesimulacije sa tim drajverom trudeći se da se iskoriste te kutije na način kako su prvotno zamišljene, dakle za montažu na zid kao slika. I to bi trebalo funkcionirati ali bi kutije bile manje po gabaritima. Za početak evo ilustracije SPL i skica profila kutije:
Visaton_frs8M.jpg
Visaton frs8M_kutija.jpg

Gornji graf je jasan sam po sebi, doljnja skica traži manje pojašnjenje: to je idejni prikaz transmisije debljine 5cm, duljine 77cm. Površina početka tunela (lijevo, zatvorena strana) je 128 cm2 (5*29cm) a površina otvora tunela je 15 cm2(5*3cm). Udaljenost zvučnika od početka tunela je 20 cm (od početka do centra zvučnika). Sve se odnosi na unutarnje mjere. Ako tunel prelomiš na pola dobit ćeš kutiju cca 38 cm visine i cca 35cm širine. Sad mi se neda crtati, ali mislim da neće biti problem to si predočiti. Ako baš hoćeš, sutra ti napravim skicu.
Taj drajver je sasvim iskoristiv a na tebi je hoćeš li se igrati s njime ili ne.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici