Širokopojasni zvučnici 12 inča

Re: Širokopojasni zvučnici 12 inča

PostPostao/la vifaton » Pon pro 30, 2024 9:45 am

S obzirom da voliš basove, onda preskoči par audiofilskih amaterskih stepenica i napravi 4 kom istih DSP aktivnih subwoofera za multisub ili double bass array postavu u sobi.[/quote]

Dali je to najbolje rješenje za ozvučit prostoriju i da se dobije puni spektar zvuka barem do 30hz, ispod toga mi nije ni bitno?
Ta ideja, od kad sam čuo za nju, me odbija od izgradnje baš velikih stereo zvučnika, jer postoji ozbiljna škola zvuka koja tvrdi da je baš ovo što ti predlažeš rješenje, za bas frekvencije u sobi.
Jesi li to već napravio?
Ja razmišljam o dva subvufera, negdje ih po sobi rasporediti, isključivo samogradnja.
Velika je investicija i posao, da bih išao na pamet, jer nemam stručne podrške.
Problem su u mome slučaju i bas drajveri, jer ovi moji zvučnici su visokoosjetljivi 95db, trebalo bi takve i basove naći, i to možda i 18 inča BMS, ali jedan košta više nego par sonida.
Nije problem cijena, nego treba osmislit pravi projekt, a da kutije ne budu prevelike.
I na kraju svega nikad mi nije bilo najjasnije kako to sve povezati da radi, a da se ne moraju kupovati dodatne komponente.
Sonido također pravi i bas jedinice, može i po želji, njih bi uzeo u obzir, poslje svega ovoga.

A što se tiče moje naravi, i vaših kritika. Moje mišljenje je da se zbog stanja koje preovladava, pogotovo kod nas, najbolje u startu sa nekim "pametnjakovićima i stručnjacima" odmah posvađat, nego ih poslušat.
Inače do sada ja sam kupovao gotove zvučnike, koje su pravili slavni stručnjaci.
Bili su skupi i za smeće. Trebam li i dalje poštovat promašene vizije?
vifaton

PostPostao/la beboni » Ned sij 12, 2025 6:06 pm

Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la Bepone » Ned sij 12, 2025 9:53 pm

vise su se radili nego slusali, a vec se prodaju najbolji zvucnici, prilika - jos uvijek je to manje od 30.000 kn :lol: :lol:
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned sij 12, 2025 11:41 pm

Pa prodaju se baš zato jer su vrhunski, treba podijeliti taj milozvučan zvuk sa onima koji su ga željni. :mrgreen:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la SasaKC83 » Pon sij 13, 2025 10:13 am

Ode Sonido, bit će opet suza.

Ja ga ne bi prodao, da se svašta izvući iz toga u nekim kombinacijama...
SasaKC83

PostPostao/la Fantocci » Pon sij 13, 2025 10:33 am

Ona lagana piramidasta spužva u njima ne napravi ništa, samo izgled daje.. Ako hoćeš stvarno prigušenje i ubiti stojne valove (a ima ih, jer su kutije uske i visoke), treba staviti gušći i teži materijal npr. tvrda, prešana kamena vuna i slično.
sonido-samogradnja-slika-238776187.jpg

sonido-samogradnja-slika-238776189.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la vifaton » Pet sij 24, 2025 9:20 pm

To je 3 cm piramidalna spužva, i stavljena je samo za početak, minimalno na kritična mjesta.
Taj dio projekta je ostavljen za daljnje eksperimentiranje.
Korištenje piramidalne spužve je u zadnje vrijeme osporavano, ali i dalje je to najskuplji materijal.

Ja imam brdo toga raznih debljina; 3, 5, 6, 10 cm, nakupilo se sa godinama bavljenja ovim hobijem, i nije mi pomagalo oko sobne akustike.
Probat ću sa debljim komadima, malo više napuniti zvučnik, više zbog toga nebili povećao virtualni volumen, jer za ove jedinice treba još veća kutija.
Pa ćemo vidjeti šta će se desiti.
Nisam eksperimentirao unutar kutija sa raznim materijalima, kao što je arbiton ili slične pjene, nekako mi se čini da nisu bolje od spužve.

U jednim zvučnicima sam koristio prirodnu vunu, i kada sam ih otvorio nakon dvije godine, vadio sam crve iz kutije, membrane su sa unuitarnje strane bile i ostale dosta isflekane prljavštinom, Nikad više.
A materijal kao što je mineralna vuna također ima dosta prašine i raspada se, to nije za korištenje u zvučničkim kutijama, pogotovo koje imaju velike jedinice i proizvode velika gibanja. Jednostavno ne ide. Mada to ljudi rade ali ja neću.
Sonido upozorava na to da je zavojnica na jedinicama otvorenog tipa i da treba posebno paziti na prljavštinu u kutiji.
vifaton

PostPostao/la Edison » Pet sij 24, 2025 10:47 pm

vifaton napisao:U jednim zvučnicima sam koristio prirodnu vunu, i kada sam ih otvorio nakon dvije godine, vadio sam crve iz kutije, membrane su sa unuitarnje strane bile i ostale dosta isflekane prljavštinom, Nikad više.

Ovcja vuna mora biti dobro oprana i rascesljana prije upotrebe. Onda izgleda kao vilinska kosa. Ako ide u kutiju koja nije kompresiona, onda se mora tretirati insekticidom prije stavljanja u kutiju. Bio sam dobio vrecu takve vune iz bodulije, s Krka. Nisam je iskoristio u vise od 10 godina i onda sam je dao prijatelju s foruma koji je radio zvucnike. Nakon 10+ godina, izgledala je cisto i zivahno kao i kad sam ju dobio...

Sto se neutralnosti tice, mislim da su ispune tipa sonofil, i razni sinteticki deblji tepisi, dobar izbor. Nece bestijice u to, a pomognu i akusticki...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la vifaton » Čet sij 30, 2025 10:01 am

Jučer sam napunio zvučnike piramidalnom spužvom, debljine 10cm, piramide su 5x5cm, dosta špicaste. Otprilike 0.7 kvadrata po kutiji.
Zalijepio sam po zidovima silikonom.
Malo sam slušao, čuju se neke promjene, nisam siguran koliko su bitne za sada.
Čini mi se da je zvuk malo otupio, malo se smanjila osjetljivost, malo je puniji zvuk... ostavio sam preko noći da svira pu ću danas malo duže slušat.
Sve u svemu na većim glasnoćama čini se da je ugodnije slušat.
Ja to sve radim od uha i ništa ne mjerim aparatima. Šou ide dalje.
vifaton

PostPostao/la Fantocci » Čet sij 30, 2025 10:45 am

Ovaj je mjerio:
Watch on youtube.com
" target="_blank

Spužva je jednostavno prelagana. Ona ima veliku površinu ali jednostavno nema masu koja je potrebna, da i "priguši ono što upije". Za to je tervol (prešana-tvrda kamena vuna za tlakove) najbolji. Može se umotati u krpe, da se ne praši iz njega i staviš ga na pod, ne treba lijepiti na zidove.

Kako to, da bas reflex otvor niste završili do kraja, još uvijek je samo rupa tamo bez cijevi?
Fantocci

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici