da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

Re: da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

PostPostao/la Edison » Sub sij 23, 2016 10:53 am

Flega, cestitke! :clap:

Kad sam svojedobno radio "igle", gledao sam te FRS 8 drivere i slicne FRS 8 M. Nisu bas isti, i boljim mi se za tako mali projekt ucinio onaj bez "M" oznake (valjda je to magnetska zastita).

Kad spajas zvucnik na ivericu, ili slican materijal, bolje je s druge strane staviti tzv. T-matice (imaju kandze i ukopaju se u materijal) ako nema pristupa sa zadnje strane, ili obicne matice s osiguracem ako je dostupna zadnja strana drivera. Moze i ovako kako si ti spojio, ali onda ne mozes skinuti zvucnike vise od dvaput i nakon toga "daska" nece vise drzati vijak za drvo...

Jos jednom, cestitke na zvucnicima.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la flega » Sub sij 23, 2016 11:33 am

Master of disaster napisao:To 5V pojačalo po meni nije za ništa zahjetvnije od slušalica. Treba biti oprezan kod digitalije, deklarirana snaga je često na 10% izobličenja, tako da ti nakraju od deklariranih 3W ostane upotrebljivih 1W. Ja imam pločicu sa digitalnim pojačalom deklariranu na 6 x 100W. Zvuk je iznenađujuče dobar ali sve preko četrdesetak vati po kanalu je utopija...

isto to pojačalce sam neki dan priključio na donje zvučnike na slici:
Slika
i radilo je iznenađujuće dobro. Slušao sam Gimme shelter od Rolling Stonesa i zvučao je vrlo dobro, bas nije imao neki "druk" ali se fino čulo.

Master of disaster napisao:Što se tiče zvučnika neznam koliko si basa očeivao, ipak su to mali zvučnici, to ne znači da nemogu lijepo svirati, ali nekakav iole "dubok" bas ja od njih nebi očekivao.

Očekivao sam da zvuče kao neki "mali" zvučnici. Imao sam davnih dana neke BW zvučnike, pa neke JBL i koliko se sjecam bas je na njima bio pristojan, ne predubok ali se ipak čuo.
Ovi zvučnici mi zvuče kako i izgledaju, kao da slušam zvuk sa nekog radija iz '80tih. Uglavnom, po meni ne vrijede tih novaca i truda jer sam za tih 350kn mogao kupiti na njuskalu neke gotove male dvosistemske zvučnike koji bi zvučali bolje od ovih. I zauzeli manje mjesta na zidu.
flega

PostPostao/la flega » Sub sij 23, 2016 11:42 am

Edison napisao:Flega, cestitke! :clap:

Kad sam svojedobno radio "igle", gledao sam te FRS 8 drivere i slicne FRS 8 M. Nisu bas isti, i boljim mi se za tako mali projekt ucinio onaj bez "M" oznake (valjda je to magnetska zastita).

koliko sam ja vidio na Visaton siteu, M ima veći magnet i trebao bi imati jači bas. Što je zapravo šala, jer ovdje basa nema ni u tragovima :) :)

Edison napisao:Kad spajas zvucnik na ivericu, ili slican materijal, bolje je s druge strane staviti tzv. T-matice (imaju kandze i ukopaju se u materijal) ako nema pristupa sa zadnje strane, ili obicne matice s osiguracem ako je dostupna zadnja strana drivera. Moze i ovako kako si ti spojio, ali onda ne mozes skinuti zvucnike vise od dvaput i nakon toga "daska" nece vise drzati vijak za drvo...

Jos jednom, cestitke na zvucnicima.

zahvaljujem na čestitkama!
Može neka slika tih T matica? Čisto da znam o čemu se radi.
Što se tiče skidanja ovih drivera, najvjerojatnije ću ih skinuti pokušati napraviti neki mini-sub od njih ili neki mini basreflex (tako piše na kutiji od drivera, koliko ja razumijem njemački).
Ovaj Vifantastik nije bas fantastičan, niti izgledom a pogotovo ne zvukom. Možda nekom paše takav zvuk ali meni nije od neke koristi. Bolje mi zvuče 2.1 zvučnici za komp za kojim upravo sjedim :)
flega

PostPostao/la pamook » Sub sij 23, 2016 11:44 am

Flega, jesi stavljao ispunu u zvucnike? Jastuk iz Yiska pa čerupaj?

T-nut u prilogu :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la flega » Sub sij 23, 2016 12:17 pm

pamook napisao:Flega, jesi stavljao ispunu u zvucnike? Jastuk iz Yiska pa čerupaj?

nema mjesta za taj t nut. male su ušice od zvučnika
naravno da sam stavio ispunu, i to prešani poliester. isto to iz jastuka samo u tvrđim, gusčim pločama.
Sad sam uspio dobiti nešto što bi se moglo nazvati zadovoljavajući zvuk - smanjio sam treble na -10db a pojačao bass na +10db
flega

PostPostao/la flega » Sub sij 23, 2016 8:30 pm

Nisam bas strucan al mislim da bi trebao dodati nwki filter koji bi prigusio midlove i visoke pa bi onda bas bio puno jaci. vidio sam na jutjubu snimku tog drivera koji maltene skakuće po stolu. Kod mene se jedva vidi kako se mice kad pojacam a u isto vrijeme midlovi ubijaju
flega

PostPostao/la davorin » Sub sij 23, 2016 8:45 pm

flega napisao:
pamook napisao:Flega, jesi stavljao ispunu u zvucnike? Jastuk iz Yiska pa čerupaj?

nema mjesta za taj t nut. male su ušice od zvučnika
naravno da sam stavio ispunu, i to prešani poliester. isto to iz jastuka samo u tvrđim, gusčim pločama.
Sad sam uspio dobiti nešto što bi se moglo nazvati zadovoljavajući zvuk - smanjio sam treble na -10db a pojačao bass na +10db

Takve ploče značajno smanjuju unutrašnji volumen kutija, a time upravo smanjuju bas i prividno pojačavaju srednje i visoke tonove.
Za ispunu trebaju vrlo prozračni materijali poput mineralne i staklene vune (i slični na dodir manje agresivni materijali), a i njih treba rastresti da uzmu što manji volumen u kutiji.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sub sij 23, 2016 10:36 pm

Nekoliko kardinalnih grešaka, naravn da to ne radi nikako:
1. Rupa za zvučnik je prevelika i zrak puše na sve strane (ona spužva koju si stavio ispod drajvera ne pomaže!)
2. Ispuna je od totalno krivog materijala, smanjio si volumen kutije (kod TL sistema volumen daje količinu basa a ne duljina transmisione linije), Davorin ti je pojasnio. Ispuna služi da uspori zvuk u transmisiji i time prividno produlji duljinu iste, to definira koliko duboko će ići. Druga, nimalo nevažna namjena ispune je da smiri više harmonike u tunelu i time smanji "učešljavanje" u frekventnom odzivu sistema drajver/port.
Moj ti je savjet da uzmeš komad lesonita, izbušiš rupu kako treba (precizno), na njega montiraš drajver i taj komad namontiraš preko postojeće rupe. Postojeću rupu malo proširi za barem 1 cm u radijusu.
Inače je trebalo ivericu, zbog veličine magneta drajvera s unutarnje strane proširiti konusnim glodalom (ili turpijom) da se dobije prostor za disanje zvučnika sa stražnje strane.
Pravilo kod TL kutija je da se svi spojevi apsolutno zatvore inače nema smisla ni koristi od cijelog posla. U tvojem slučaju ni drajver nije montiran kako treba.
I još jedan savjet: kako nemaš dovoljno iskustva za početak drži se originalnog projekta čim preciznije.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la audio kutak » Ned sij 24, 2016 12:20 pm

ako su to oni drajveri koje sam vidio na zidu kod zmajza, a i slušao ih nekih 2 sata... mogu reći da sam
iznenadjen bio kako sviraju obzirom na veličinu...

dušu dalo za svakodnevno slušanje bez da te "bole uši"
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pamook » Ned sij 24, 2016 11:38 pm

Zmajz - ispuna je bio jeftinjara jastuk iz Yiska ako se dobro sjecam? Vjerojatno cu sutra u setnju do doticne trgovine (trebam PU ljepilo iz trgovine preko puta doticne) pa kad sam vec tamo.... da pronjuskam :mrgreen:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici