Samogradnja subvufera

Re: Samogradnja subvufera

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 3:11 pm

Ova jedinica je po internetu broj 1. najbolje što je dobavljivo.
https://en.toutlehautparleur.com/speake ... -inch.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank

A cijena im samo raste, svaki čas...

Za sada su dostupni.

Ali sa njima cijeli projekt dosegnut će veliku cijenu. Što bih rado izbjegao, ako je moguće.

Za sada tražim jeftinije varijante.

Radije idem sa PA jedinicama velikoga promjera 15-18".
Izbor je nesaglediv, veliki broj europskih proizvođača ima, relativno lako dobavljivih, čak i nešto postoji u Hr. na stanju, pa je to za mene neuporedivo bolja opcija nabave.

Prije svih;
Faital pro
18 sound
B&C speaker
Eminence
RCF
Beyma

Samo je pitanje kako odabrat odgovarajuću za moj projekt.
Zadnja izmjena: vifaton; Čet kol 07, 2025 3:28 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 3:26 pm

BMC 18" jedinica koju sam naveo je dosta korištena u kompresionim subv. korisne zapremine oko 100 litara, što u suštini dovodi do glomaznih kutijetina u sobi.

Bilo bi bolje napraviti nešto manje!

Ono što mi je cilj postići kada je zvuk u pitanju, je prije svega što kvalitetniji i čvršći bas, brz bas, velik dinamički udar u prsa što bi se reklo, kada bude potrebe za tim.
Ne mora dosezat krajnje donje granice u Hz. To je kompromis od kojeg se polazi zbog što manje mogće kutije, da bude koliko toliko optimalana za jedinicu.

Muzika koju slušam je uglavnom metal i klasika. Ali rado slušam i sve drugo što je vrijedno...

Pa stoga je ključno da zvučnici mogu glasno i razorno reproducirat bubnjeve i gitare.

Eto takav mi sub treba za ove moje sonido 12"
za sada jedan, ali ako se pronađu jeftinije, adekvatne,jedinice onda bih odmah pravio oba.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 4:10 pm

I kao što sam već napomenuo, na svim forumima po svijetu, za samogradnju subvufera koriste se samo Dayton jedinice, vjerojatno preko 90% slučajeva,
Na prvu to izazove čuđenje, ali kad se čovjek pribere onda brzo shvati, da lobisti high end sekte nikad ne spavaju. Ne smije se dozvolit da u javnost dođe lako dostupan gotov projket vrhunskoga zvuka!
To treba kupovat kao gotov proizvod, kako mi to u ostalom reče i ovdje jedan od vas.
U tome glibu nisam više!

Dayton i slični ne dolaze u obzir!

Usput se dogodi da često negdje čujem muziku iz Profi razglasa, i svaki se put upitam jesam li ja lud!
Koliko je taj zvuk bolji, nego zvuk iz najskupljih high end kućnih zvučnika, koji uglavnom nemaju drajvere veće od 7" što je smiješno.
vifaton

PostPostao/la DrFireBottle » Čet kol 07, 2025 7:07 pm

pinco napisao:
Vrime je na mlađin entuzijastima da malo zagriju forum.

Mlađi entuzijasti imaju 20 godina vaših cipela i znanja za popunit, krenuvši od mene koji maltene svaka 2 dana šerafa po tome, a budimo realni, imam 1.2% ukupnog znanja o lampašima, i 0.6% o solid stateu naspram eminentnih forumaša ovdje.
DrFireBottle

PostPostao/la Bepone » Čet kol 07, 2025 8:31 pm

vifaton napisao:More, more,
Siguran da ću napraviti dobar sub.

Ma bas se i ne more..bass napravi stojne valove po sobi malo ih ima malo ih nema. Kao mikrovalna pecnica isto je samo su stojni valovi formirani na vecoj distanci.
Zato je i dosta samo jedan sub. Sve ostalo cula rekla kazala ni vredno nikakve rasprave.
Ca se tebe tice postavi si 50tak subova u kucu, ako stanu :lol:
Bepone

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 9:40 pm

Bepone napisao:
vifaton napisao:More, more,
Siguran da ću napraviti dobar sub.

Ma bas se i ne more..bass napravi stojne valove po sobi malo ih ima malo ih nema. Kao mikrovalna pecnica isto je samo su stojni valovi formirani na vecoj distanci.
Zato je i dosta samo jedan sub. Sve ostalo cula rekla kazala ni vredno nikakve rasprave.
Ca se tebe tice postavi si 50tak subova u kucu, ako stanu :lol:

Vidim ti si šaldžija, ali meni nije do šale, a kamoli do zatrpavanja životnog prostora sa nepotrebnim stvarima...

I ovo što ti tvrdiš je samo tvoja teorija, ne znam dali si se sam u to uvjerio ili si samo pristalica tog pravca?

Ako imaš neka iskustva reci nešto ovdje nećeš propast.

Misliš da je teorija Earl gedlesa, nebitna?
To u suštini nije samo teorija, on je prvi napisao doktorat o upotrebi više subova u prostoriji, i odatle je sve pošlo. I ne samo to nego je i proizvodio takve sisteme, te imao bezbroj naučnih prezentacija.
I sada je aktivan na diy audio forumu.

Kao što sam rekao u dvojbi sam da pravim jedan ili dva odjednom ako nađem kvalitetne jeftinije basove.
Ali više od dva nikako.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 9:55 pm

DrFireBottle napisao:
pinco napisao:
Vrime je na mlađin entuzijastima da malo zagriju forum.

Mlađi entuzijasti imaju 20 godina vaših cipela i znanja za popunit, krenuvši od mene koji maltene svaka 2 dana šerafa po tome, a budimo realni, imam 1.2% ukupnog znanja o lampašima, i 0.6% o solid stateu naspram eminentnih forumaša ovdje.

E moj momak, ti sada nisi ni svjestan koliko je opasno po tebe divit se audio autoritetima.
Ja sam pregazio pedesetu i kažem ti da su to uglavnom veliki lopovi!
Naravno čast izuzecima. Ali njima ti vjerojatno i nevjeruješ jer su sa dalekog istoka.

Ništa nije slučajno, pa tako i ovo što ti spominješ pojačala kao neki primjer!
Zvučnici su sve! Zapamti dobro!

Mladi ljudi u ovim visoko tehnološkim vremenima, i pred još naglijim napredkom koji će se desiti, nebi trebali trošiti resurse i vrijeme, na davno iscrpljene tehnologije.
Za male pare kupiš pojačala D klase (hypex, purifi...) i ne osvrći se više na tu kariku u lancu.

Ali zvučnici su druga priča. Teška i glomazna. Zato se više i ne mogu kupiti pošteni zvučnici, jedino ako si paralija.
vifaton

PostPostao/la DrFireBottle » Čet kol 07, 2025 10:45 pm

vifaton napisao:

Mladi ljudi u ovim visoko tehnološkim vremenima, i pred još naglijim napredkom koji će se desiti, nebi trebali trošiti resurse i vrijeme, na davno iscrpljene tehnologije.
Za male pare kupiš pojačala D klase (hypex, purifi...) i ne osvrći se više na tu kariku u lancu.

Ali zvučnici su druga priča. Teška i glomazna. Zato se više i ne mogu kupiti pošteni zvučnici, jedino ako si paralija.

Totalno, ali totalno si profulao.

Dvije smo različite sfere, ja sam svemir sa 4x EL34 i minimalno 122dB čiste pipe pravoslavlja distorziranih tonova Gibsonove gitare oštrih rogova, za muziku koju slušam (osim same svirke) izuzev stvari koje volim i koje su vjerojatno snimane u studijima gdje je sva oprema kolektivno vrijedila manje nego kućni HiFi setup prosječnog fanatika, nije mi potrebno ništa posebno.

Imam Carver TFM 25 i onaj njegov preamp, one njihove amazing "drvene" zvučnike, dynaudio BM15 i jedino što mi je bitno da AC/DC šiba onako brutalno glasno, ništa više mi ne treba, a za gušt ću si napravit par ampova lampaša za reprodukciju, non-gitarskih/bass.

Uostalom zašto bi išta kupovao, ako mogu sam izraditi, makar imao malo znanja. ;)
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Čet kol 07, 2025 11:04 pm

A po pitanju subova, imam hafler 10" aktivni, skroz je OK.
Zadnja izmjena: DrFireBottle; Čet kol 07, 2025 11:05 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
DrFireBottle

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 11:04 pm

DrFireBottle napisao:
vifaton napisao:

Totalno, ali totalno si profulao.

Dvije smo različite sfere, ja sam svemir sa 4x EL34 i minimalno 122dB čiste pipe pravoslavlja distorziranih tonova Gibsonove gitare oštrih rogova, za muziku koju slušam (osim same svirke) izuzev stvari koje volim i koje su vjerojatno snimane u studijima gdje je sva oprema kolektivno vrijedila manje nego kućni HiFi setup prosječnog fanatika, nije mi potrebno ništa posebno.

Imam Carver TFM 25 i onaj njegov preamp, one njihove amazing "drvene" zvučnike, dynaudio BM15 i jedino što mi je bitno da AC/DC šiba onako brutalno glasno, ništa više mi ne treba, a za gušt ću si napravit par ampova lampaša za reprodukciju, non-gitarskih/bass.

Uostalom zašto bi išta kupovao, ako mogu sam izraditi, makar imao malo znanja. ;)

Objektivno gledano, to što navodiš i nije neki dobar zvuk, a kamoli pouzdan.
Ali ništa novo ne čuh! I mnogi audiofili pozadinsku buku tumače kao zrak i nešto dobro što doprinosi zvuku.
Ne treba biti isključiv pogotovo kada su u pitanju bolje stvari!

Primjera radi Napredne plemenite Ibanez gitare brišu pod sa tom tvojom Gipson... Što se mene tiče, ali to je samo moj ukus. Ništa bitno.
vifaton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici