Lakiranje zvucnika

Re: Lakiranje zvucnika

PostPostao/la yoke » Ned vel 16, 2014 9:22 pm

i to bi bilo to...
iz nekog raloga se naziru pozicije magneta...ali iskreno uopce mi to ne smeta...
probio sam rupu, natrackao ljepilom, zakitao i pobrusio...te nakon tog zaljepio furnir...
nisat se nije vidjelo dok nisam prosao mokrom krpicom da pobrisem furnir nakon brusenja...
ali stvarno mi ne smeta...

i evo..samo dvije fotke...
jos samo da skupim lovu za lakiranje i da se uopce odlucim sto i kako lakirati/bojati...

Slika

Slika
yoke

PostPostao/la mravak » Ned vel 16, 2014 9:51 pm

lijepo, na ovo bi samo clear gloss lak ili politura sa "shelakom" i super bi izgledalo, a ako ne bome si si zadao puno posla ako misliš lakirati u neku pokrivnu boju ....
impegnacija za MDF na to špric kit kojeg mozes kupiti u kemoboji i na to 2K lak u tonu po zelji s tim da sve mozes doma odradit osim 2K laka a za to postoje autolakirnice i to im je ravno 30min posla za obje kutije ako ti odradis pripremu doma...cak i neki stolari imaju lakirnice i po jako pristupacnim cijenama su voljni odradit posao (mislim da za kuhinje MDF high gloss polirani finish u tonu po želji sa pripremom izađe max 300kn/m2 )
mravak

PostPostao/la Dean » Ned vel 16, 2014 9:59 pm

Dobro si napisao: Impregnacija za MDF. No ovo je furnir, tu nejde impregnacija.
Drugo je isto točno, lakiranje ravne daske je možda po toj cijeni koju si naveo....
Ali se slažem da bi samo šelakiranje ispalo odlično...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la sonny » Ned vel 16, 2014 9:59 pm

Zašto impregnacija za MDF ako je gore furnir ?
I još špric kit koji bi zatvorio sve godove furnira ?
Za to nije trebao lijepiti Yoke furnir :mrgreen:

Na ovo umjetničko djelo samo prozirni lak po izboru...
( ljubormoran sam malo, ne zamjerite :mrgreen )

EDIT : Evo vidiš, majstor me pretekao :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la mravak » Ned vel 16, 2014 10:04 pm

mozda ste me krivo shvatili ili sam se ja krivo izrazio ...mislio sam da nije bilo potrebno stavljati furnir ako se misli lakirati u neki ton.. zato sam napisao mdf itd... a što se tice lakiranja furnira i kod njega postoji šansa da se malo odljepi kako se odljepio/napuhnuo na djelovima kod brisanja vlažnom krpom ...drvo je porozan materijal koji stalno radi.
mravak

PostPostao/la sonny » Ned vel 16, 2014 10:08 pm

E to je nešto drugo...
To je nešto o čemu i ja nisam razmišljao kada sam davno lakirao svoje furnirane kutije...
Furnir je bio ljepljen Neostikom i nakon lakiranja se na mjestima furnir napuhao...
Nije to bilo ništa reprezentativno jer su i kutije bile od najjeftinije iverice, više je bilo da vidim mogu li ja to...
Zaključio sam da mi ne ide :mrgreen: pa to više ponovio nisam...

Pretpostavljam da je i to jedan od razloga zašto dean koristi PU ljepilo za ljepljenje furnira...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Dean » Ned vel 16, 2014 10:13 pm

Sad koristim neko za vacuum prese. Kako često radim sa vakumom, treba mi ljepilo koje se suši pod tim uvjetima, pa vulgaris patex i slična ljepila otpadaju. PU ljepilo je prilično "prljavo", ali i to ima svoju primjenu.
Vrlo često furniram drvo, pa onda lakiram u neku "disperzivnu" boju, jer volim vidjeti god drva. Lakiranog MDF-a sam se naradio u 20 godina i ne vidim zašto bi netko htio imati "kuhinjska" vrata u sobi. Piano finiš, clear lack i ostali slični finiši su drugo, no i to mi je ljepše preko furnira...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la yoke » Ned vel 16, 2014 10:55 pm

@sonny...
ako sam mogao ja moze bilo tko :)

Znam da svi govore,nisi trebao furnirati ako ces pituravati...
ali vidio sam primjere gdje je ekipi pucao lak na mdf-u...
ne zaboravite da je meni na prednicama,ustvari na svim stranicama osim bocnih, ona mekana porozna strana mdf
koja po meni uvijek radi...znam da je ekipa isprobavala razno razne kombinacije...
vjerojatno ima rjesenja da se to sprijeci...

ali meni se nije dalo zafrkavati platiti cca1000kn/m2 i da mi to poslije popuca, a da na kraju netko slegne ramanima...a hebat ga to je ipak MDF...

Furniranjem se prikrivaju sve mikropukotine,doduse po meni,tu pomaze i sloj ljepola koje nije potpuno kruto...

Ali uglavnom,kad je ekip nakeljila boju,lak,nekoliko slojeva i kad bi se u mdf pojavila mikro pukotina on bi rascvjetala lak na povrsini...

rjesenje je bilo furniranje...

jedan od navodnih pluseva je bila i laksa zavrsna obrad od samog sirovog MDF...

doduse,cijela ova prica je bila pred par godina,dok kuhinje u visokom sjaju nisu bile popularne kod nas, il8 bar nisu bile cjenovno prihvatljive...

E sad,jos jeena stvar...
ovo sto se nazire mjesto gdje su magneti...

zasto mislite da se furnir odljepio ?
On nije nabubrio...pod prstima je na istom nivou...
Hmmm...
da je nabubrio...onda bi se odljepilo malo vise furnira, a ne samo u promjeru rupe...

ako se odljepio samo zato sto sam ga presao vlaznom krpicom ? Sta ce tek biti kad ga dam na lakiranje ?
Kolike su sanse da "drvofix" popusti i sve nabubri ?
yoke

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned vel 16, 2014 11:06 pm

Francusku polituru bi čak i ja izbjegao na ovakvim kištrama. Mislim može se ako se napravi ofrlje bez grundiranja i ostale zahebancije dosta brzo napraviti,ali ako se hoće dobiti vrhunski rezultat sigurno bi dva mjeseca se igrao sa time,ako ne i više,jer sigurno ne bi mogao u jednom danu napraviti par premaza već možda jedan a i računajući površinu dosta bi dugo trebalo da se jednom to premaže. Također grundiranje je možda i najzahebaniji posao jer mu mogu ostati tamniji dijelovi ako se ne napravi kako bog zapovijeda,a bez grundiranja politura će kad tad postati mutna jer će pore od drveta raditi svoje na vlazi i stvoriti neravnine u polituri. Prvo pravilo francuske politure je grundiranje(tj. zatvaranje pora u drvetu) ako to nije napravljeno kako treba džaba sav posao, dok površina ne bude ravna poput stakla nakon grundiranja nema što gore politura raditi. Ne znam da li je Yoke šmirglao ovo sa nekim šmirglom ili ne ali niti 1000 gradacija neće pomoći da se politura bez grundiranja nakon nekog vremena postane mutna.

Druga opcija je voštana politura(ja mislim da je Gil to radio) i to je relativno jednostavno i brzo gotovo. To nisam još radio(tako da ovo govorim većinom napamet i koliko mi je ostalo u sjećanju) ali ako se ne varam napravi se mješavina pčelinjeg voska i terpentina te se sa četkom nanese na drvo,valjda kao kada se mažu cipele sa kremom te se nakon nekog vremena uglača sa krpom.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la yoke » Ned vel 16, 2014 11:14 pm

Tnx Khadgar...ali ni jedna ni druga opcija ne dolaze u obzir ;)
nema sanse da cu se s tim zafrkavati...;)
yoke

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici