Samogradnja subvufera

Re: Samogradnja subvufera

PostPostao/la vifaton » Uto kol 05, 2025 9:44 pm

U pravu si kad kažeš to za bas!

Ali subvufer nije plin, to je ružna (i to enormno) kutijetina koju moraš držat u svom prostoru samo zbog slušanja muzike.

Ta kutijetina je ćudljiva, zna škripat, a oće se i pomaknut itd..
vifaton

PostPostao/la tom_hifi » Sri kol 06, 2025 5:33 am

Previše čitaš, a puno filozofiraš. Bez ljutnje, ali tako mi djeluješ.

Ovdje možeš dobiti to što sam ti dao, npr par linkova, ali bez akcije nema reakcije. Samo ćeš puno pisati, a ništa napraviti. Želiš nešto ultimativno, pa kupit REL onda, oni zaista odlične subwoofere imaju. U DIY-u nećeš nešto puno bolje napravit.

I 12" za 30 kvadrata sobu? Bit će i previše bassa, no sretno.
tom_hifi

PostPostao/la vifaton » Sri kol 06, 2025 12:46 pm

tom_hifi napisao:Previše čitaš, a puno filozofiraš. Bez ljutnje, ali tako mi djeluješ.

Ovdje možeš dobiti to što sam ti dao, npr par linkova, ali bez akcije nema reakcije. Samo ćeš puno pisati, a ništa napraviti. Želiš nešto ultimativno, pa kupit REL onda, oni zaista odlične subwoofere imaju. U DIY-u nećeš nešto puno bolje napravit.

I 12" za 30 kvadrata sobu? Bit će i previše bassa, no sretno.

Ti si u velikoj zabludi, i ne možeš doprinjeti temi a kamoli nekom ultimativnom djelu. Koje ću ja napravit i ovdje prezentirat do u detalje.
Svakako će to biti gesta moje vlastite filozofije, pa i kad je riječ o zvuku.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Sri kol 06, 2025 2:52 pm

Opet ista rasprava...tražiš ultimativni detaljan nacrt. Od zvučnika je već prošlo neko vrijeme, jesi li možda posvetio koji sat na Hornresp ili sličnom programu koji se ponajviše koristi baš za subove.
Izaberi driver, Diyaudio sajt ima mnogo savjeta, i izračunaj kutiju. Može biti kompresija, reflex ili horna. Koliko nisko želiš da ide po tome bu kutija velika. Bez matematike ili programa za izračun je najbolje napraviti već isprobano, znači čitati forume i portale i ako zapneš s nečim tražiš pomoć. Za sve ostalo kupnja kita ili dućan/oglasnik. Moj prvi korak bi bio posudba jednog ili dva suba da vidim kako se uopće ponašaju u prostoru
Cindra

PostPostao/la vifaton » Sri kol 06, 2025 3:44 pm

Cindra napisao:Opet ista rasprava...tražiš ultimativni detaljan nacrt. Od zvučnika je već prošlo neko vrijeme, jesi li možda posvetio koji sat na Hornresp ili sličnom programu koji se ponajviše koristi baš za subove.
Izaberi driver, Diyaudio sajt ima mnogo savjeta, i izračunaj kutiju. Može biti kompresija, reflex ili horna. Koliko nisko želiš da ide po tome bu kutija velika. Bez matematike ili programa za izračun je najbolje napraviti već isprobano, znači čitati forume i portale i ako zapneš s nečim tražiš pomoć. Za sve ostalo kupnja kita ili dućan/oglasnik. Moj prvi korak bi bio posudba jednog ili dva suba da vidim kako se uopće ponašaju u prostoru

Ja sam otvorio temu.

Dao neki osvrt na stanje foruma i postavio konkretna pianja, koja sam sažeo u četiri crte.

Za sada, uglavnom se javljau neki ljudi uvrijeđeni mojim osvtom na stanje.

Ni na jedno pitanje još nema nekih odgovora! Ali tema je tek u razvoju i projekat je dugoročan, realizacija se očekuje krajem godine, jer za sada nemam vremena, a i treba sakupit komponente.

Nemoj mislit da ću ja plakat zbog toga, forum nije privatni (ili mi se samo čini) a svakome ću odgovoriti po staroj "milo za drago".

Ja nema ništa protiv što se meni ovdje soli pamet i savjetuje drugačije razmišljanje i pristup.
Ljudi griješite! Ja ću i dalje po svome i odradit ću ovo uspješno s vama ili bez vas.

Sve što postoji bitno na internetu o samogranji zvučnika ja sam pročitao više puta. Tako da sam formirao određenu viziju ovoga zadatka.

I s obzirom na to moj je zaključak, svijet je zaista mali... jadno i bijedno, ljudi se vrte u začaranim krugovima gdje im noge potpliću dilerčine i prodavači magle.

A kakav izbor, samo zvučnikih jedinica i svega drugoga za samogradnju postoji! I koliko je samogradnja jeftinija i bolja od gotovog proizvoda, pa čak i odrađena ovako kako to ja radim.

O kakvom gotovom projektu govoriš? I odakle ti to da je od vas tražim nešto džaba?
Ovo je samo još jedan ljudski pokušaj razmjene audiofilskih iskustava, a on izgleda baš onako kakvi i jesu međuljudski odnosi u ovoj zemlji.
Cilj je sveopća korist od ovoga, a ne biznis.
Kad ovo odradim bit će slikovito prikazano ovdje.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Sri kol 06, 2025 4:16 pm

Tema je započeta sa pitanjem a ne predstavljanjem projekta pa sam, možda pogrešno, zaključio da osim želje i stolarske vještine krećeš od nule pa su i savjeti bili takvi. Prije piljenja se treba malo upoznati s matematikom izračuna ili se koristiti s provjerenim projektima koji su ustupili oni koji znaju više. Niš onda, sretno s projektom
Cindra

PostPostao/la vifaton » Sri kol 06, 2025 4:27 pm

Cindra napisao:Tema je započeta sa pitanjem a ne predstavljanjem projekta pa sam, možda pogrešno, zaključio da osim želje i stolarske vještine krećeš od nule pa su i savjeti bili takvi. Prije piljenja se treba malo upoznati s matematikom izračuna ili se koristiti s provjerenim projektima koji su ustupili oni koji znaju više. Niš onda, sretno s projektom

Stvar je u tome da ja želim isprobati nešto novo!
A ne postojeće projekte koji i nisu nešto maštoviti.

Pošto nema nekih informacija o osobinama nekih lako dostupnih jedinica od PA proizvođača... zato pitam ovdje jeli se što promijenilo s vremenom...

Već sam nabrojao imena koja dolaze u obzir, na njihovim starnicama imaju podaci o jedinicama, izgledaju impresivno u odnosu na skan spik i slične.

Ali malo je konkretnih radova sa njima.

Problem mi je izbor jedinice za moje potrebe. Kad to riješim onda je sve lakše.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Sri kol 06, 2025 4:34 pm

Inače, većina ljudi, kad ujagme neki projekt ili savjet,i nešto naprave za sebe, čak se i ne zahvale ljudima na pažnji koju su im ukazali, i na dugačkim nedovršenim temama, na svim forumima. Toliko i o forumima.

Jednostavno zdime, glavom bez obzira, valjda misleći da su nekom dužni.
Tako da na internetu, ono meni zanimljnivo je nedovršeno, bezvrijedno.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Sri kol 06, 2025 5:43 pm

Ponovo, Diyaudio, zaseban forum samo za subove, Hornresp tutoriali, puno ljudi sa svih strana svijeta. Kolko duboko mora ići, koliko velik smije biti, jel mora biti u kutu sobe ili Ima manevarskog prostora za šetanje po sobi. Ima puno konstrukcijskih opcija kutija za sub. Mene npr privlače OB wooferi u H frejmu al nema boga da to uvalim u boravak bez bračnih odvjetnika.
Cindra

PostPostao/la vifaton » Čet kol 07, 2025 3:00 pm

Za sada ova ugradbena ploča nema neku bolju alternativu, snaga je vjerojatno dovoljna?
https://www.soundimports.eu/en/hypex-fa ... SWqjK9xVGv
vifaton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici