Visaton FR13 by Zmajz

Visaton FR13 by Zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lip 27, 2013 10:00 pm

Za rođendan sam si kupio visatovnove FR13, male slatke zvučnike. Ponukan malim bookshef zvučnicima koje je Zmajz napravio sa FR10 i koji su bili u Sheratonu 2010 godine ja sam mislio napraviti nešto slično. Gledao sam razne verzije FR10 i odluka je pala prema Zmajzevoj preporuci na FR13 jer su cijenovno između skupljeg i jeftinijeg modela FR10.
Zmajz je odradio proračun a ja sam se kasnije prihvatio za prilagođavanje kutije za 18mm šperu jer je u originalu proračunato sa 12mm drvom. Zmajz je rekao da to nije potrebno ali ja sam si dao malo truda i upalio ono malo moždanih vijuga i napravio za poslić. Jučer sam kupio blažujku u OBIju i izrezali su sve daske na dobru dimenziju, malo negdje nešto fula ali veoma zanemarivo. Danas sam se prihvatio posla i malo ošmirglao blažujku da ohrapavim njen vodonepropusni sloj i zalijepio sam nekoliko dasčica a preko vikenda ili sljedeći tjedan će se prionuti na glavne radove.

Evo i nacrta kutije.Vanjske dimenzije su 196x364x242, tjunirano na 75Hz i preporuka je ne ganjati ga do ibera. :lol:
Nacrt 18mm drvo gif.gif
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Khadgar2007; Pet lip 28, 2013 9:03 am; ukupno mijenjano 3 put/a.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Visaton FR13 by Zmajz

PostPostao/la davorin » Čet lip 27, 2013 10:03 pm

Ne vidim sliku!?
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lip 27, 2013 10:09 pm

Ovo ča sam okačio(nacrt) ili si mislio na to da nisam slikao postupak rada i sl?
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Čet lip 27, 2013 10:13 pm

Ne vidim ni nacrt, ni slike!?
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Čet lip 27, 2013 10:16 pm

Ako ništa drugo, nacrt kutije vidim :)
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lip 27, 2013 10:19 pm

jel sada vidiš?
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Čet lip 27, 2013 10:37 pm

Nije mi baš jasna matematika te kutije: sve paralelne stranice, jednak razmak, bez namjere da se ozbiljno pojača područje oko rezonantne frekvencije?!
Predpostavljam da je osnovna ideja bila da se zvučni tlak sa stražnje strane membrane labirintom dovede na prednju atranu pa da u fazi sa zvučnim signalom pojača neku frekvenciju (vjerojatno rezonantnu?). Cijeli taj put je vrlo kratak ( L=Lambda/4 ; Lambda=300/F ; 300=~brzina zvuka u zraku ; F=frekvencija ; L=srednja duljina tunela ; Lambda=valna dužina ) pa je izgleda i ciljana frekvencija za pojačanje vrlo visoka. Paralelne stjenke će uzrokovati puno stojnih valova (čitaj harmonika!), a ako se cijeli tunel propisno dampira, korisni signal će biti previše apsorbiran.
Uspon povećanja otvora bi trebao biti barem linearan, ako već ne može biti eksponencijalan. Iz slike se također ne može vidjeti točno kolika je konačna površina otvora (preporučeno je oko 2 puta veća od površine membrane kod linearnih uspona!)?
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet lip 28, 2013 9:04 am

Evo dodao sam nacrt kutije sa mjerama tunela i prednjeg otvora.
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Pet lip 28, 2013 2:04 pm

Kao prvo, što Kada nije spomenuo duljina tunela je 71 cm, znači da je kutija tjunirana na cca 95Hz što je sasvim dovoljno za taj drajver. Svirati će oni i niže ali se očekuje i prirodni pad glasnoće. Kada mora staviti dosta dampinga i to mora eksperimentirati. Presjek tunela na početku je 144 cm2 i na kraju (usta) je 120 cm2 i to je uobičajeno za taj tip TL kutije. Davorina buni zašto se ne širi, jednostavno zato jer to nije TQWT kutija niti neka od varijacija na temu BLH da bi se eksponencionalno širio tunel. Ovako je to više Alpha TL, sa dosta skraćenim tunelom i mora se poprilično dampirati dakronom (Acoustastuff), oko 35 grama na litru volumena, vjerojatno će trebati i više. Dampira se tunel prvenstveno radi usporavanja brzine zvuka u tunelu, i time se prividno povećava dužina istog. Nemam sad kod sebe točan izračun, ali nije ni bitno, kao svaka TL, mora se poprilično ugađati naknadno.
Kada je sam izabrao taj drajver i izrazio želju da bude u TL i da volumen bude cca 12-15 litara. Na njemu je da experimentira i javi dojmove.
Drajver je inače predviđen za ugradnju u aute i za neke razglasne sustave i s tako visokim Qts nije baš za kutije.
Inače, u alpha transmisiji bi kutija bila nešto veća, visine 81 cm i širine 22cm i dubine 22cm (cca 39litara), i ja bih osobno taj drajver strkeljao u to. I potrošio 1,3 kg acoustastufa za dampiranje.
Toliko na brzihen.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet lip 28, 2013 2:29 pm

Hvala na objašnjenju Zmajze, ja sam ionako tutlek ča se kutija tiče i već smo preko PMova rekli da je ovo mala "slatka" kutijica za jeftine pare da vidim kako to može zvučati. Kada ću jednog dana loviti neke kutije za glavni sistem i za dnevnu sobu onda će se ići na nešto većega i bolje tjuniranoga. Za sada ovo je relativno jeftin eksperiment da vidim kako to zvuči.
Khadgar2007

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici