HOĆE, ne boj se

Što misliš zašto se takve drivere toliko traži?
U standardnim, pa i vrlo skupim kutijama se ne koriste jer su preskupi.
U krajnjoj liniji, ne koriste se niti u novim JBL kutijama gdje se koriste njihovi "konzumni" i puno jeftiniji driveri.
To što je to PRO serija, ne znači da su oni nešto sonično jako superiorni već da im je namjena korištenje u profesionalnim uvjetima: za razglase, monitore i sl.
Tu je jako važno da budu izdržljivi i da budu što osjetljiviji jer je npr. od 92 do 95 db razlika (otprilike) 2 puta što znači da je potreba za snagom pojačala duplo manja.
Preračunajte sami kolika je razlika između 95 i 90 ili čak 95 i 85-88 kolika je najčešća osjetljivost konzumnih zvučnika.
Štedi se struja, servis itd....
Je li tolika razlika u cijeni opravdana, ne znam, ali trgovina je trgovina, jer ako će se ušparati struja, cijena pojačala, onda to valjda može rezultirati većom cijenom drivera

Razlika u kvalitetnijij izradi sigurno ne vrijedi toliko.
itd... itd....
Ali sve to sigurno svi već znaju.
Inače, mislim da smo sve skupa jako i nepotrebno razvodnili.
Po prvom postu shvatio sam da je JBLfreak ozbiljan u svojoj namjeri i da nema potrebe da sada svatko prezentira svoju "sposobnost" surfanja internetom tražeći podatke o driverima i kutijama o kojima su sada možda (bez uvrede) prvi puta čuje a nikada ih nije vidio, kamo li čuo.
To mi pomalo počinje sličiti na AFN gdje je sve zastupljeniji metafizički pristup laprdanja po temama jer su tu svi suvereni a ego ko' kuća

To (naoružati se sa svim potrebnim podacima) je JBLfreak trebao već sam napraviti i tek tada postaviti temu.
Tek nakon toga se može nešto htjeti ili ne htjeti, moći ili ne.
JBLfreak kaže da ih je vidio i čuo pa je već po tome u nekoj maloj prednosti pred većinom.
Jasno da sve nadalje ovisi o financijama i tu treba biti realan.
Mislim da je Nik bio smrtno realan i to je to plus-minus par sto eura ( i to ne za potpuno nove - jer je nema).
Odgovarajući drveri nove generacije te klase su još skuplji.
Ja sam vrlo oprezno napisao da će se predviđeni proračun (samo za drivere) probiti barem za 300%.
Prvotno sam htio napisati puno veću brojku, ali sam se "bojao" da će se, po običaju, to shvatiti kao opstrukcija

Ionako jest

Zato prepustimo inicijativu JBLfreaku jer doista nije namjera da ga se, kako je krenulo, obeshrabri.
U svakom slučaju on sada ima čak TRI opcije:
- Nabaviti drivere i sve ostalo kak se šika (svjestan toga koliko će morati uložiti i što ga još čeka).
- Svjestan rizika, nabaviti drivere nepoznatog stanja za nešto manji iznos (opet ne može reči da nije upozoren)
- Krenuti u gradnju wannabe 4530 kutija (i tu neće jeftino proći jer niti "kompatibilni" zvučnici neće biti previše jeftini).
Moguća četvrta opcija (odustajanje), koliko sam shvatio nije predviđena.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......