DIY JBL 4350A "Komoda"

Re: DIY JBL 4350A "Komoda"

PostPostao/la davorin » Čet ruj 11, 2014 7:13 am

tom_hifi napisao:Dovoljno je jedno pojacalo i pasivna skretnica.

Može se koristiti i jedno pojačalo sa odgovarajućim skretnicama, ali u skretnici onda treba predviditi i odgovarajuće niveliranje nivoa zbog velikih razlika u impedancijama i efikasnosti pojedinih zvučnih jedinica. To se može napraviti jedino pomoću transformatora, pa cijeli sistem sa jednim pojačalom postane skuplji od sistema sa 2 pojačala.
Kroz praksu nisam sreo tako nešto, a nisam niti čuo da je to netko pokušavao napraviti (barem u ex-Jugi i nakon toga u Hrvatskoj).
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Čet ruj 11, 2014 9:22 am

davorin napisao:
tom_hifi napisao:Dovoljno je jedno pojacalo i pasivna skretnica.

Može se koristiti i jedno pojačalo sa odgovarajućim skretnicama, ali u skretnici onda treba predviditi i odgovarajuće niveliranje nivoa zbog velikih razlika u impedancijama i efikasnosti pojedinih zvučnih jedinica. To se može napraviti jedino pomoću transformatora, pa cijeli sistem sa jednim pojačalom postane skuplji od sistema sa 2 pojačala.
Kroz praksu nisam sreo tako nešto, a nisam niti čuo da je to netko pokušavao napraviti (barem u ex-Jugi i nakon toga u Hrvatskoj).

Vidi se i iz priloženog youtube linka da su trafoi korišteni. Ja sam samo naveo da je moguće, nisam ulazio u detaljniju problematiku :mrgreen:

joe dalton napisao:To kakvo pojačalo treba za potjerat neke zvučnike ima više veze s osjetljivošću i krivuljom impedancije nego maksimalno podnosivom snagom.....

U ovom slučaju dosta ovisi i o masi membrana 15" jedinica. Mms kod tih drivera sigurno nije ispod 150g :D Potjerat će ih slabije pojačalo, no, imati potpunu kontrolu nad njima, hm :roll:
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Čet ruj 11, 2014 10:45 am

HOĆE, ne boj se :) :)
Što misliš zašto se takve drivere toliko traži?
U standardnim, pa i vrlo skupim kutijama se ne koriste jer su preskupi.
U krajnjoj liniji, ne koriste se niti u novim JBL kutijama gdje se koriste njihovi "konzumni" i puno jeftiniji driveri.
To što je to PRO serija, ne znači da su oni nešto sonično jako superiorni već da im je namjena korištenje u profesionalnim uvjetima: za razglase, monitore i sl.
Tu je jako važno da budu izdržljivi i da budu što osjetljiviji jer je npr. od 92 do 95 db razlika (otprilike) 2 puta što znači da je potreba za snagom pojačala duplo manja.
Preračunajte sami kolika je razlika između 95 i 90 ili čak 95 i 85-88 kolika je najčešća osjetljivost konzumnih zvučnika.
Štedi se struja, servis itd....
Je li tolika razlika u cijeni opravdana, ne znam, ali trgovina je trgovina, jer ako će se ušparati struja, cijena pojačala, onda to valjda može rezultirati većom cijenom drivera :) :)
Razlika u kvalitetnijij izradi sigurno ne vrijedi toliko.

itd... itd....
Ali sve to sigurno svi već znaju.

Inače, mislim da smo sve skupa jako i nepotrebno razvodnili.

Po prvom postu shvatio sam da je JBLfreak ozbiljan u svojoj namjeri i da nema potrebe da sada svatko prezentira svoju "sposobnost" surfanja internetom tražeći podatke o driverima i kutijama o kojima su sada možda (bez uvrede) prvi puta čuje a nikada ih nije vidio, kamo li čuo.
To mi pomalo počinje sličiti na AFN gdje je sve zastupljeniji metafizički pristup laprdanja po temama jer su tu svi suvereni a ego ko' kuća :) :)

To (naoružati se sa svim potrebnim podacima) je JBLfreak trebao već sam napraviti i tek tada postaviti temu.
Tek nakon toga se može nešto htjeti ili ne htjeti, moći ili ne.
JBLfreak kaže da ih je vidio i čuo pa je već po tome u nekoj maloj prednosti pred većinom.
Jasno da sve nadalje ovisi o financijama i tu treba biti realan.
Mislim da je Nik bio smrtno realan i to je to plus-minus par sto eura ( i to ne za potpuno nove - jer je nema).
Odgovarajući drveri nove generacije te klase su još skuplji.
Ja sam vrlo oprezno napisao da će se predviđeni proračun (samo za drivere) probiti barem za 300%.
Prvotno sam htio napisati puno veću brojku, ali sam se "bojao" da će se, po običaju, to shvatiti kao opstrukcija :) :)
Ionako jest :(
Zato prepustimo inicijativu JBLfreaku jer doista nije namjera da ga se, kako je krenulo, obeshrabri.

U svakom slučaju on sada ima čak TRI opcije:
- Nabaviti drivere i sve ostalo kak se šika (svjestan toga koliko će morati uložiti i što ga još čeka).
- Svjestan rizika, nabaviti drivere nepoznatog stanja za nešto manji iznos (opet ne može reči da nije upozoren)
- Krenuti u gradnju wannabe 4530 kutija (i tu neće jeftino proći jer niti "kompatibilni" zvučnici neće biti previše jeftini).

Moguća četvrta opcija (odustajanje), koliko sam shvatio nije predviđena.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Zerowaf » Čet ruj 11, 2014 1:13 pm

Nisu baš 4350, ali postoji jedan par 4355 napravljen u susjedstvu:
http://www.diyaudio.rs/topic/2684-moj-sistem/page-7#entry166495

Možda ti bude od pomoći.
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Zerowaf

PostPostao/la JBLFreak » Čet ruj 11, 2014 3:44 pm

Evo da malo napravim neki update; jučer nabavio s njuškala 2 komada JBL 2405H (Baš model koji mi treba) u odličnom stanju platio 1400 kn te nabavio woofere 4 komada JBL 2226H platio 4000 kn isto su u ok stanju vidi se da nisu korišteni puno... to je za sada to pa poslje krecem u nove avanture nabavljanja heheheh stavit cu i slike kad ulovim vremena poz
JBLFreak

PostPostao/la davorin » Čet ruj 11, 2014 5:32 pm

JBLFreak napisao:Evo da malo napravim neki update; jučer nabavio s njuškala 2 komada JBL 2405H (Baš model koji mi treba) u odličnom stanju platio 1400 kn te nabavio woofere 4 komada JBL 2226H platio 4000 kn isto su u ok stanju vidi se da nisu korišteni puno... to je za sada to pa poslje krecem u nove avanture nabavljanja heheheh stavit cu i slike kad ulovim vremena poz

Drago mi je da je nešto počelo!
Ipak, mala primjedba!
JBL-2226H je izvanredan zvučnik (svojevremeno sam ih koristio za razglasne potrebe), ali se jako razlikuje od JBL-2231 koji se koristi u kompletu JBL4350A ! Svakako ne može u niti jednom slučaju "prosto" zamijeniti JBL-2231, ali zaslužuje da se s njima napravi zasebni projekt!
S druge strane sam vrlo skeptičan da se nepremotavani prodaju za 1000kuna/komad!? Originalni model ima zavojnicu koja je namotana sa profiliranom Al-trakom, pa ju nije moguće premotati u bilo kakvim domaćim (HR i šire!) servisnim radinostima! Slao sam takve izgorene zvučnike na premotavanje u Zagreb, a pokojni g.Kruno Dolenec bi ih savršeno premotao sa bakrenom žicom (radili su nakon toga dosta dobro), ali po karakteristikama nikad nisu niti podsjećali na one nepremotavane. Svojevremeno su koštali jako puno, a danas se zamjenski zvučnik prodaje po cijeni od ~400$-USA (nisam ga čuo pa ne mogu tvrditi koliko su slični originalu!), a nepremotavani originalni za preko ~500$-USA.
Kit za reparaturu (membrana, centratori i zavojnica) JBL-2226 košta između ~150-200$-USA, pa nikako ne mogu povjerovati da cijeli JBL-2226H koštao samo 1000 kuna!? (ili se čuda ipak događaju?)
davorin

PostPostao/la nik » Čet ruj 11, 2014 5:45 pm

Slažem se s Davorinom.Slikaj membrane 2226 a pogotovo obrati pažnju na kalotu.
Ti zvučnici su svirali na gažama i pitanje je u kakvom su stanju.Visokotonce otvori
i pogledaj špula a to znači da li su orginal Jbl ili su kineske ili su motane.
Ekipi iz Beograda sam ja prodao dosta robe za njihovu izradu i znam da dečki kuže.
nik
nik

PostPostao/la JBLFreak » Pet ruj 12, 2014 2:54 pm

Može mala pomoć? neznam kako stavit slike tu na forum... šta trebam napravit? hvala
JBLFreak

PostPostao/la yoke » Pet ruj 12, 2014 3:08 pm

ispod okvira za tekst ''odgovor'' imas ''opcije'' (onemoguci BBkd....) odmah uz ''opcije'' ti je svijetlo plavo ''dodavanje privitka''
tu kliknes

ili uploadas skinu na recimo ''photobucket'' i onda samo paste link na sliku koju si uploadao
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
yoke

PostPostao/la Dean » Pet ruj 12, 2014 4:50 pm

Dodavanje privitka je ako uploadaš sliku sa diska, a direktni link je za "photobuck.."...
...pipl mast trast as....
Dean

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici