Postao/la davorin » Pon ožu 16, 2020 10:52 pm
Nisam precizan niti nepristran analitičar društvenih uređenja, ali imam dva interesantna primjera koja sam iskusio na vlastitoj koži.
Prije rata (~1987'me) sam sam od Splitske banke tražio kredit s kojim bih otvorio samostalni posao u kojem bih se privatno u vlastitom prostoru bavio elektronikom (radilo se o projektiranju, razvoju i izradi elektroničkih sklopova kojima bi se supstituirali nenabavljivi elektronički sklopovi u industriji pri servisiranju skupih strojeva; nekoliko sam takvih poslova već radio za neke firme putem ugovora o djelu i "preko" nekih registriranih obrtnika). Bio sam odlično upoznat sa raspoloživim sredstvima koja su određena za dodjelu u Kninu i vrlo sam detaljno i znalački napravio priloženu dokumentaciju kojom sam pravdao molbu za kreditom, a koju su mi "amenovali" i prijatelji sa ETF-a i jedan doktor znanosti sa Ruđera.
Kredit je dobio jedan moj poznanik, sin lokalnog partijskog funkcionera (što se i moglo očekivati od socijalističke vlasti, jer niti moj pokojni otac niti ja nismo bili članovi partije!), koji je nakon toga za dobivena sredstva kupio vrlo luksuzni (za ono vrijeme) auto (AUDI-80), a posao nije niti pokušao započeti.
Nakon rata je ministarstvo dijelilo kredite za razvojačene koji su htjeli otvoriti samostalni posao, pa sam skupio svu potrebnu dokumentaciju, napravio kompletan elaborat (vrlo sličan posao onome koji sam imao namjeru raditi i prije rata, jer sam u međuvremenu popravljao elektroniku nekih strojeva za BAGAT, BAGAT-ALATNICU, SAS i POLIKEM) i pun nade u novu kapitalističku vlast čekao pozitivan rezultata. Kredit je dobio sin lokalnog moćnika (ZNA-se) koji jeste bio u ratu, ali je kompletna kreditna pisma pretvorio u gotovinu i za jednu noć izgubio na kocki (skupa sa automobilom, a izgubio bi i kuću, ali je kuća bila u vlasništvu njegove supruge pa nju nije mogao prokockati!). Dug koji je tada napravio je bio toliki da i danas "naviga" i vraća ga "kamatarima" i mafijašima iako ima već ~66 godina starosti. Od najavljenog posla za koji je tražio kredit, naravno nije bilo ništa već je čak zapošljavanjem u Tankerskoj "uzeo" nekome drugome radno mjesto.
Promijenili smo mi društveno uređenje, ali ljudi su u načelu ostali isti, samo su "boju dresova" zamijenili, ili ako su se i ljudi promijenili, rekao bih da su sa onima iz bivše vlasti sjedili skupa u klupi i učili jednako gradivo.