Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la gilhooley » Pet kol 03, 2018 2:00 pm

Da se maknemo s ovih tema - trebam jednu pomoć, možda je netko bio u doticaju s tom problematikom.

Trebam slijedeće: trebam uključivati jednu za drugom LED (znači ne jedna po jedna, nego da ostaje uključena linija) - do 24 komada ili 32 (svejedno) ili bilo koji broj veći od 20.

Linija se treba popuniti od 1 do 24(32) u nekom propisanom vremenu recimo 10 sekundi ili 5 sekundi, ako je moguće da se to da namjestiti.

Linija počinje s radom uključivanjem sklopa, prekidom napona sve se gasi. Ponovnim uključivanjem - opet počinje odbrojavanje od 10 sekundi, pali se 1-24 postupno do kraja tog vremena.

Dakle: LED bar graph - tak sam našao da se zove, ako netko ima nešto barem - neka mi javi. Bio bih mu zahvalan.

Gill, Grill, Gil ili Gilhooley (Yokea ću udavit s "Girl") :twisted:
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la yoke » Pet kol 03, 2018 2:11 pm

pa ako se ne varam
kadhar ima nekog iskustva i hrpu sklopkica
vidi s njim
kakav je s vremenom :mrgreen:
ne mere jednostavnije :lol: :lol: :lol:

(mislim, da ti pomogne okidati, u vremenskom intervalu koji tebi odgovara :D )
yoke

PostPostao/la s@ki » Pet kol 03, 2018 2:48 pm

gilhooley napisao:Da se maknemo s ovih tema - trebam jednu pomoć, možda je netko bio u doticaju s tom problematikom.

Trebam slijedeće: trebam uključivati jednu za drugom LED (znači ne jedna po jedna, nego da ostaje uključena linija) - do 24 komada ili 32 (svejedno) ili bilo koji broj veći od 20.

Linija se treba popuniti od 1 do 24(32) u nekom propisanom vremenu recimo 10 sekundi ili 5 sekundi, ako je moguće da se to da namjestiti.

Linija počinje s radom uključivanjem sklopa, prekidom napona sve se gasi. Ponovnim uključivanjem - opet počinje odbrojavanje od 10 sekundi, pali se 1-24 postupno do kraja tog vremena.

Dakle: LED bar graph - tak sam našao da se zove, ako netko ima nešto barem - neka mi javi. Bio bih mu zahvalan.

Gill, Grill, Gil ili Gilhooley (Yokea ću udavit s "Girl") :twisted:

arduinom to popalimo, poslije kontroler na njegovu plocicu bez ostatka skalamerije, ili jednostavno ostaviš kak je.neznam koliko prostora imaš.

gilhooley napisao:Sa strane audio tehnike sam malo sad na stand-by jer sam na autu

Slika" target="_blank
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la tubeman » Pet kol 03, 2018 4:21 pm

Može to arduino, ali..... :(
Ništa lakše za desetak ledica (pitanje kolike su - koliko struje troše)
Ako ih je više onda treba primijeniti posve drugačiju filozofiju i dodati nešto dodatne elektronike tipa dekadskih brojača (možda i drivera) što komplicira izvedbu.

Moguće su i neke druge varijante digitalne ili analogno-digitalne ali sve zahtijeva malo promišljanja.
Siguran sam da Google sve zna ali to na kraju treba i napraviti.
Možda je najbrža i najsigurnija (bez dvojbe i najjeftinija) varijanta potražiti neki gotov azijski proizvod :) .
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Bepone » Pet kol 03, 2018 5:20 pm

gilhooley napisao:Da se maknemo s ovih tema - trebam jednu pomoć, možda je netko bio u doticaju s tom problematikom.

LM3914 - Texas Instruments
LED BAR GRAPH DRIVER
prosiriv do 100 ledica
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet kol 03, 2018 5:21 pm

to su 80te, bilo je cuda u sam-ovima, brojaci okretaja i slicno,
ja sam npr napravio za peglicu i ugradio staroj unutra :lol:
Bepone

PostPostao/la audio kutak » Pet kol 03, 2018 7:33 pm

i ja sam napravio VU metar iz sam-a.... bila su to vremena.... divna vremena...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Bepone » Pet kol 03, 2018 9:28 pm

a da , ja se sjecam da sam isao u gradsku knjiznicu, kopirat nacrt plocice iz clanka na paus i ic doma razvijat, to je bilo pred 25 godina :shock:
nije bilo ni interneta ni kako se naucit , samo po knjiznicama i trazit gdje sta pise o struji i kratkim spojevima!
Bepone

PostPostao/la ilimzn » Sub kol 04, 2018 3:13 am

gilhooley napisao:Trebam slijedeće: trebam uključivati jednu za drugom LED (znači ne jedna po jedna, nego da ostaje uključena linija) - do 24 komada ili 32 (svejedno) ili bilo koji broj veći od 20.

Na shemi su 74LS164, staviti 74HC(T)164. Svaki moze ganjati do 8 LED sa strujom cca 3mA pa je pozeljno da budu high efficiency. Struja se moze regulirati izborom serijskih otpora. NI vrata (4 komada) su 74HC132, to su zapravo NI vrata s Schmitt okidacima, 4 komada su ujednom chipu (raspored pinova lako nalazljiv na netu, vrata se mogu medjusobno mijenjati kako je lakse spojiti). Prva dva generiraju reset impuls kod paljenja napajanja, a druga dva su oscilator koji sa svakim ciklusom pali novu LED. Frekvencija se podesava potenciometrom, izmedju cca 6 i 40 sekundi (moze se podesiti vrijednoscu kondenzatora 2.2uF). Nisu oznaceni pinovi +5V i 0V na chipovima. Napajanje je 5V, potrosnja je de facto samo LED - sami chipovi rade na uA. Po potrebi moze se nastaviti jos chipova, svaki sa po 8 LED. Kondenzator cca 100n u paralelu s napajanjem chipova se podrazumijeva, 5V napajanje mora biti stabilizirano (7805 je dovoljan, ili ako radi s mreze, onda kakav stariji switcher za punjenje mobitela).

LED_bar.gif
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn

PostPostao/la gilhooley » Sub kol 04, 2018 7:43 am

Fino se vi braćo raspisaste...

Puno hvala, jučer zaspo od umora, sad jedan po jedan u čitanje.

Hvala vam od srca.

Gill
Haba, haba, haba...
gilhooley

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica