Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la ilimzn » Sub tra 14, 2018 8:46 pm

Khadgar2007 napisao:...na očigled se vidi jedan kond da je ispustio dušu,ali to sam ostavio na miru iz više razloga. Prvi razlog, kond je za 35V napon, a izmjerio sam da je na tome mjestu nekih 50V,što znači nešto je i drugo vrisnulo...

Cekas da se vlasnik vrati nakon pozara?
ilimzn

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub tra 14, 2018 10:28 pm

Već sam prije par godina istom vlasniku sređivao neko pojačalo i onda mi je pričao da ima ovo pojačalo na kojem bi trebalo pogledati volume/balans pot,tako da mu od onda to radi u ovakvom jadnom stanju. Skoro cijela limarija je hrđava iznutra,tko zna u kakvom su stanju PCBi, a i danas mi kaže što sam i sam zaključio da je pojačalo radilo niz godina u jednoj birtiji,ali za divno čudo nema mirisa dima, tako da sam krenuo to rasturati ne znam di bi završio...
Znam znam, veoma jadan izgovor na tvoj komentar. Sada mi je palo na pamet da jedina pametna stvar koju sam mogao napraviti je da sam otkačio napajanje tog dijela i mirna bosna. Ionako mu ne treba phono stupanj. Samo kako nemam nekakvu električnu i montažnu šemu koja se da pročitati(skinuo sam neku ali u jako lošem stanju) nisam bio siguran jel PCB di je taj kondenzator samo phono ili ima još nečega unutra što je vitalno za rad pojačala.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » Ned tra 15, 2018 8:14 am

Takve 'popravke' (ovo se ne može reći nepotpune, nego doslovno krpanje), ja nikad ne bih radio. :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pon tra 30, 2018 7:48 pm

Zvučnici CELESTION od 12" danas pristigli preko nik-a ("Subing"), a karakteristika im nazivna impedancija od 290 Ohma! Proizvedeni su samo za eksperimente i za sada nije sigurno hoće li se naknadno i serijski proizvoditi, što će djelimično ovisiti i o rezultatima nakon eksperimentiranja sa njima.
Robustan magnet od ~50-unci signalizira da je zvučnik minimalne snage od ~50-60W, ali u usporedbi sa ostalim zvučnicima firme CELESTION rekao bih da se radi o zvučniku ~80-100W (magnet, korpa i membrana su vrlo slične onima na zvučnicima "Classic Lead" (80W/90dB) i "G12K-100" (100W/99dB).
S obzirom na visoku nazivnu impedanciju pozivaju na upotrebu u OTL-pojačalima ("OutputTransformerLess", odnosno pojačalima bez izlaznog transformatorima. Posvetit ću se konstrukciji takvog pojačala na TF-a u Vinkovcima, a hoće li biti pogodni za reprodukciju glazbe ili samo za električnu gitaru ću saznati nakon mjerenja i isprobavanja.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon tra 30, 2018 8:37 pm

Mali ispravak: zvučnik "Classic Lead" ima snagu od 80W uz glasnoću od 99dB/1W/1m, a ne 90dB/1W/1m kako sam naveo! :P
davorin

PostPostao/la Bepone » Pon tra 30, 2018 11:27 pm

tko zna sta je to...uzeli tanju zicu koja ce brzo pregorit... upitno je to sve, da valja bi postojali, bolje s trafom ipak
Bepone

PostPostao/la davorin » Uto svi 01, 2018 8:16 am

Kompletna dokumentacija ~30-godišnjeg razvoja visokoohmskih zvučnika je preuzeta od PHILIPS-a koji su u tome daleko dogurali, pa mislim da su u CELESTION-u vodili računa o debljini žica na zavojnicama. Debljina žice namotaja na uobičajenim ~50-60W-nim 8-Ohmskim zvučnicima za gitaru je ~0,25-0,27mm gdje izdržavaju u višegodišnjem radu struju od ~2,5A (max.) pa vjerujem da je kalkulirana debljina žice na 290-Ohmckom zvučniku primjereno debela da izdrži potrebnu struju od ~0,41A (max.) za jednaku izlaznu snagu.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Uto svi 01, 2018 10:09 am

Ne mora biti puno tanja žica, može se motati u više slojeva (Morel, Dynaudio i ini)
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Uto svi 01, 2018 6:15 pm

davorin napisao:Zvučnici CELESTION od 12" danas pristigli preko nik-a ("Subing"), a karakteristika im nazivna impedancija od 290 Ohma! Proizvedeni su samo za eksperimente i za sada nije sigurno hoće li se naknadno i serijski proizvoditi, što će djelimično ovisiti i o rezultatima nakon eksperimentiranja sa njima.
Robustan magnet od ~50-unci signalizira da je zvučnik minimalne snage od ~50-60W, ali u usporedbi sa ostalim zvučnicima firme CELESTION rekao bih da se radi o zvučniku ~80-100W (magnet, korpa i membrana su vrlo slične onima na zvučnicima "Classic Lead" (80W/90dB) i "G12K-100" (100W/99dB).
S obzirom na visoku nazivnu impedanciju pozivaju na upotrebu u OTL-pojačalima ("OutputTransformerLess", odnosno pojačalima bez izlaznog transformatorima. Posvetit ću se konstrukciji takvog pojačala na TF-a u Vinkovcima, a hoće li biti pogodni za reprodukciju glazbe ili samo za električnu gitaru ću saznati nakon mjerenja i isprobavanja.

Vrlo zanimljivo, baš me zanima kakve t/s parametre ima, čak i da se ne koriste na OTL pojačalima, za ovakve zvučnike bi se vjerujem dosta lako i jeftino napravio kvalitetan izlazni transformator i u klasičnim ustrojima.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la DrFireBottle » Uto svi 01, 2018 7:37 pm

Meni "Subing" izgleda vrlo, vrlo skupo :( ... pogotovo za zvučnike marke Jensen, ili se samo varam u odnosu na svjetsko tržište?
DrFireBottle

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica