Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la drazenK » Čet ožu 17, 2016 2:28 pm

ilimzn napisao:Cek, a zasto je uopce motano s tri zice? Ako se moglo namotati 3 zice u paralelu (3 namota), to generalno naci da su mogle ici i dvije malo deblje, u dva namota - pa zasto onda n eimati odmah 2x18V na istom trafou? A ako je za stereo pojacalo, onda svakom svoj trafo?

Trebao mi je trafo 2x18v 400va, a ovi toroidi su bili 220va ako se ne varam. To su oni koje je zmaj već nosio na premotavanje za cijevi u jednom projektu.
drazenK

PostPostao/la ilimzn » Čet ožu 17, 2016 8:43 pm

OK, onda ce ic slijed pitanja, a za sto je trebao jedan trafo od 400VA 2x18V? :P
ilimzn

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 17, 2016 8:48 pm

2x20W u A klasi. :roll:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la drazenK » Čet ožu 17, 2016 9:25 pm

ilimzn napisao:OK, onda ce ic slijed pitanja, a za sto je trebao jedan trafo od 400VA 2x18V? :P

Za Passov F4. Plan je složiti dva puta stereo F4 i uz njih imPASSe preamp. Tako da su mi ustvari trebala dva trafoa sa 2x18v, onda je uletila kombinacija 220va toroida od zmaja, pa sam išao na kombinaciju 4 trafoa, po dva u svako pojačalo.
drazenK

PostPostao/la Dean » Čet ožu 17, 2016 10:03 pm

Što je još i dobro. Zamisli da si bliže Yokeu. Onda bi trebao ovih tvojih 4 puta 6 = 24 komada :angry-banghead:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la drazenK » Pet ožu 18, 2016 7:25 pm

danas sam otvorio sumnjivog. evo kako to izgleda:
WP_20160318_008.jpg

WP_20160318_010.jpg

WP_20160318_011.jpg

WP_20160318_012.jpg

WP_20160318_013.jpg

WP_20160318_015.jpg

definitivno su u kontra smjeru. :?
mali edit:
nije motano sa 3 žice (kako sam prije napisao), nego sa 4.
jedino kod ovog toroida, 3 u jednom, 1 u drugom smjeru.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
drazenK

PostPostao/la ilimzn » Sub ožu 19, 2016 2:28 am

To je zapravo jos bolja situacija. A daj ti sad malo elaboriraj taj projekt s 4x F4 - 4 kanala?
Ovo bi bilo idealno presloziti u 4 x 2 x 18V i sloziti to sve komplet odvojeno, s time bi se u startu rijesili svi moguci problemi s masama...
ilimzn

PostPostao/la drazenK » Ned ožu 20, 2016 8:48 pm

plan je složiti "dva" stereo pojačala F4 koja bi se ustvari koristila kao monoblokovi.
http://www.firstwatt.com/pdf/prod_f4_man.pdf" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
između ostalog mi je ovo zanimljivo je pruža neke varijante za spajanje i prespajanje, dakle -igranje.
za preamp bi složio imPASS-e, cijevno pretpojačalo.
http://www.tech-diy.com/Preamplifiers/I ... LowRez.pdf" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
pa onda iz aya dac-a sa rca u imPASS-e predpojačalo, pa balansirano u F4. svega pomalo, malo digitalije, malo cijevi, malo silicija.
za F4 je sve pripremljeno (pcb, hladnjaci, dovršiti psu i samo malo vremena za izbušiti i montirati), za preamp je kupljen pcb.
WP_20160320_037.jpg

planirao sam napajanje kao ovo iznad (naravno, uz bleeder otpore i uz bypass folije)
jasno mi je što misliš pod odvojeno.
mogu na trafoima podijeliti žice sekundara i od svakog toroida napraviti 2x18v. (ovaj jedan se vraća na premotavanje).
tako da bi svako pojačalo imalo svoje napajanje (4 odvojena napajanja)
jedino onda moram u nabavku još 8 dodatnih elektrolita (imam samo 8). ali ako je to bolje, onda će biti tako.
ovi koje imam su 56000uF/35V. mislio sam i namotati zračne zavojnice računajuči na njih 4, ali u ovoj novoj varijanti sigurno će ići otpori umjesto njih.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
drazenK

PostPostao/la ilimzn » Pon ožu 21, 2016 12:54 am

Apsolutno, odvoji zice u posebne namotaje (4 komada). Time se odvajaju mase svih kanala i mogu se u potpunosti izbjeci sve moguce petlje u masi.
Na slici ti je spoj GND krivi, i zapravo nepotrebno kvari ono sto se dobije s odvojenim namotima i ispravljanjem. Dakle, radis dva posve odvojena ispravljaca, i masa se spoji skoz na kraju. K tome radije stavis po dva otpora u svaki, izmedju pluseva i izmedju minusa kondenzatora. U biti nikakva bitna razlika ali je disipacija podjeljena na dva mjesta.
Ne bacaj novce na zracne zavojnice u ovakvom filteru! Cak to bude i lisije jer imaju rasipno polje posvud, a nepotrebno bacas hrpu bakra za induktivitet koji uopce ne mora biti posebno linearan s obzirom da j eizmedju dva golema elektrolita ciji j euticaj presudan. Feritna ili zeljezna jezgra otvorenog tipa je sasvim OK.
Ja bi na tvom mjestu razdvojio zice prije premotavanja i provjerio napone. Ako su isti, jednostavno prespoji kako treba i idemo dalje.
ilimzn

PostPostao/la pamook » Sri ožu 23, 2016 10:19 pm

...stigle prigusnice :D ... odgoda u dolasku je bila uzrokovana pojavom rota-virusa kod transportera, pa je sve malo potrajalo, ali evo konacno i njih :mrgreen:

naravno, fotic je uredno pokazao ikonu prazne baterije pa je fotkano telefonom....

Davorin, DrazenK, Dean i moj buraz - hvala decki!

:D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica