Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Master of disaster » Ned stu 15, 2015 10:38 am

pamook napisao:draga je, naravno, ekstatična :lol: :lol:

Ah, krasno je kada se trud primjeti. :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 20, 2015 3:27 pm

Jučer mi je u između ostalog iz TMEa stigla plastična drška za weller grijač iz WSP80 ručke(oko 50kn). Kako mi je prije godinu i po vrisnuo termosenzor u grijaču a grijač ostao čitav naravno da sam ga sačuvao da si napravim još jedno lemilo. Danas sam spojio na trafo od 24V i ugasio čim je vrh poprimio tamno plavu boju. :roll: Prevedeno počeo se nekontrolirano grijati i nisam želio znati di će stati. Tako da ćemo upotrijebiti onaj autotrafo kojeg imam i vidjeti na kojem naponu vrh dostigne temperaturu od 450°C. Nakon toga idemo u potragu za potrebnim trafom i izradom Elektorove regulacije napona sa triakom koju ću okačiti na primar trafoa. Sve u svemu po meni će to biti dobro iskorišten grijač koji bi mi u suprotnom samo stajao i sakupljao prašinu. Naravno mogla bi se tu napraviti i poštena regulacija temperature da se mjeri promjena otpora grijača ali niti znam to napraviti niti mi se da kopati po internetu za šemom koja možda radi a možda i ne radi.

Weller modifikacija.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » Pet stu 20, 2015 5:48 pm

Nisi valjda mislio da je termosenzor unutra bez veze? :)
Ja bi napravio neki sklop s tim ili nekim drugacijim senzorom... a inace moze se i bez senzora (malo kompleksnija elektronika) a tebi ostavljam da zakljucis sto se rabi kao senzor :P
ilimzn

PostPostao/la deleted user » Pet stu 20, 2015 6:09 pm

Mislienja sam da ima veze s histerezom...

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 20, 2015 6:32 pm

@Ilimzn, termosenzor je otišao u vječna lovišta u ovom grijaču na slici,tako da kompleksna opcija bez senzora jedino igra ulogu, ili te kao i obično nisam razumio.
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » Pet stu 20, 2015 9:39 pm

Hint: ovisi li otpor grijaca o temperaturi?
ilimzn

PostPostao/la micro » Pet stu 20, 2015 9:41 pm

Nije li u tim lemilicama termosensor u stvari termopar odnosno dvije vrste zica spojene odnosno zavarene na jednom kraju?

@Ilimzn , sad sam se sjetio da imam metcal lemilicu koja nema sensor a drzi dobro temperaturu , pretpostavljam da koriste istu tehniku za odredjivanje temperature.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 20, 2015 10:44 pm

Pa naravno da otpor ovisi o temperaturi, to sam i rekao u prvom postu sa slikom,samo sam dodao da bi trebao bome lijepo razmisliti i prošvrljati po netu kako da to napravim. Radim zapravo lemilo za staroga da može koristiti umjesto weller pištolja,za zalemiti koji koaks na N konektor i ostalo grubo lemljenje sasvim će ok biti i ovo ča mislim napraviti.
Khadgar2007

PostPostao/la davidbraco » Čet stu 26, 2015 7:34 pm

Upotrijebi trafić (50 W minimum)-sa izvodima 18-20-22 volta.I jednu sklopku i diodu.Kad ne lotaš imaš samo pola poluvalova-dogrijavanje-ide prek diode.
Kad lotaš sklopka kratko spoji diodu i imaš ful napon.Eksperimentalno utvrdi na kojem naponu ti neće prebrzo rasti temperatura da ne spališ grijač.
A još bi ti lakše bilo da tipkalo i diodu ugradiš u ručku a drugom sklopkom na trafiću šaltaš sekundar.Jednostavnije ne može a imat ćeš dobru lemilicu.
A i još jedna fora-obavezno si napravi konektor za iščupat ručku sa trafića-dobro dojde.
I da -ako želiš znati kad ti je grijač uštekan stavi jednu zavojnicu cca. 3 navoja žice recimo 1-1,5 kvadrata u seriju i paralelno led diodu-kad povuće struju
dioda zasvijetli na padu napona na ta 3 navoja(ovo vrijedi samo ak imaš termo šalter orginal-tebi će dioda non stop svijetlit).
davidbraco

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 26, 2015 8:08 pm

Viš vraga ovo je stvarno dobra ideja sa diodom, imati standby i radni mod. Inače imam ja weller stanicu od 80W sa regulacijom ali ovaj grijač mi je ostao viška jer kao ča sam rekao nakon godinu dana od kupnje stanice mi je vrisnuo termosenzor pa sam kupio novi grijač,a stari mi je ostao. Ovo nije za mene već za mog staroga tako da ne treba to biti nešto ultra precizno sa temperaturom, samo da se ne pregrije.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica