Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la audio kutak » Čet vel 26, 2015 11:39 pm

ako ste imali iskustva sa ovakvim konektorima za zvučnike, molio bih vaša iskustva, bilo pozitivna,
bilo negativna, u odnosu na obične "solo" konektore

zv_terminali.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la fixxxer » Čet vel 26, 2015 11:50 pm

fixxxer

PostPostao/la audio kutak » Pet vel 27, 2015 1:20 am

hvala na brizi fiksere, vidio sam to, ali to nije odgovor na postavljeno pitanje... ima na netu gomila uredjaja
sa takvim konektorima.... a ima i sa drugima....

mene zanimaju praktična iskustva sa njima obzirom da ih koristi malo ljudi sa našeg foruma... eto, samo to...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Zmajz » Pet vel 27, 2015 8:40 am

Jednom davno sam poznaniku stavio takve konektore umjesto originalnih na feder,samo zato jer sam ih imao, i bilo je puno bolje od tih koji su bili gore. Znam da smo zaključili da su praktični, jer ima i muška varijanta za kabel pa je kao zgodno i lakše uštekavati zv. kabel. Ali mislim da od tad frend i nije možda dvaput uštekai/izštekao kabl u pojačalo pa je iskustvo u radu nikakvo, ali na oko su OK. Neznam o kojoj marki se radilo, ali djelovali su kvalitetno urađeni. Da ih ima tu za nabaviti po pristupačnoj cijeni, mislim da bi ih koristio kad potrošim ovo što imam po doma, i zbog same dimenzije. A i sviđaju mise.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Dean » Pet vel 27, 2015 8:47 am

Iskustva sa konektorom?

Super!

Izbušiš rupu, zašarafiš konektor, spojiš žicu i voilaaa ! :character-cookiemonster:

ili otvoriš temu bez smisla......

Što znači "iskustvo" vezano za konektore?

Kako si zacrtao mjesto gdje ćeš staviti konektor? Olovkom ? flomasterom?
Jesi upotrebljavao ravnalo? metar?
Čime si bušio?
Dremel,bušilica? Koji borer? Prvo mali, pa veliki? Jesi li imao dovoljno veliki borer ili si morao proširivati rupu turpiom?
Stepenastim glodalom?
S kojom rukom si pridržavao konektor, dok si drugom stavljao maticu?
Jesi li pri tom koristio viljuštasti, cjevasti ili okasti ključ? Obične kombinirke?

I najvažnije pitanje...
Jesi li konektor stavio okomito ili vodoravno?

Bože, moš' knjigu napisat......

A tek skupit iskustva.....
Ko na fejsu....

E da mogu lajkat temu.....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la micro » Pet vel 27, 2015 9:30 am

Ja sam imao slicne na ispravljacu , jako lose , oni u cipoteci koji su se prodavali bili su "singl" , crveni i crni su odlicni , zamijenio ih sa takvima.

Mojima nije pomogao kojim kljucem sam ih stezao, boja flomastera, ili boja svrdla za busenje, losa kvaliteta je losa kvaliteta.
micro

PostPostao/la micro » Pet vel 27, 2015 9:57 am

Evo jedna prica od juce. Radi se o onom frekventnom od 7,5kW sa buvljaka. Nasli smo da je to danffosov model. Prikljucili na motor i mrezu. Upalio ledice kazu sve ok ali ne znamo kako je setovan da utvrdimo radi ili ne. Skinuli danffosov softver i kaze da nam treba usb to 485 pretvarac ili 232 to 485.

Narucen usb to rs485 sa ebaya citavih 4,17 dolara sa postarinom. Odmah mi je bilo sumnjivo jer toliko dodje sam FTDI-ov cip. Radi se o FTDA cipu koji ima prateci drajver za win i koji pretvara USB port u serijski port. Stigao je poslije 10-tak dana.

Prikljucim ga na svjeze instalirani xp na laptopu. Win detektuje ft232 ali kaze ne zna sta da radi sa njim. Instaliram drajver sa neta , kad ono opet ista prica , ali sad nece vise ni drajver da ga prepozna. Izgubim ja tako sat vremena i sjetim se da imam i drugi takav cip od iste vrste ali samo usb to 232. Ustekam taj, i taj vise nece da radi cak i na drugom racunalu. Sad vec pocinjem da se nerviram , spominjem i tvorca windowsa i pisce istog.

Po onoj google je tvoj najbolji prijatelj ,nadjem shemu sve ok, kad poslije 10-tak minuta vidim da nisam jedini pacenik koji ima isti problem.

Kad ono ovi cipici koje sam dobio u ovim uredjajima su plagijati koje su poceli proizvoditi jer je isti cip prilicno skup. Proizvodjac je odlucio da se bori i to bas sa tom "nesrecnom" verzijom drajvera koju sam ja "nabo" na netu, drajver "cutke" brikuje plagijate , jednostavno ih onesposobi tako da im izbrise eeprom i cuti:)

Na netu drvlje i kamenje na proizvodjaca ne zato sto se onesposobljuje fake cipove vec zato sto drajver ne obavijesti da je to plagijat i da nece da radi.

Na kraju proizvodjac povlaci drajvere koji "unistavaju" fejkove ali prasina se digla i najvecu stetu ce imati proizvodjac istih jer postoje kineski "originalni" cipovi koji nisu fejkovi imaju totalno drugacije oznake rade to isto i sad su dobili besplatnu reklamu i sto je najvaznije rade i imaju svoje drajvere i bezobrazno su jeftini .

Moj uredjaj je ostao "brikovan" nisam ga uspeo ozivjeti iako moze, ali cip je toliko los da nije prezivjeo nekoliko upisivanja i brisanja eeproma, unisten je zauvijek :violin: .

Sada znam da vise ne kupujem FTDI cipove ili uredjaje u kojima je isti jer moze biti problema. Sada moram naruciti kineski original koji konvertuje usb to rs485.
micro

PostPostao/la audio kutak » Pet vel 27, 2015 12:34 pm

Dean napisao:Iskustva sa konektorom?

Super!

Izbušiš rupu, zašarafiš konektor, spojiš žicu i voilaaa ! :character-cookiemonster:

ili otvoriš temu bez smisla......

Što znači "iskustvo" vezano za konektore?

Kako si zacrtao mjesto gdje ćeš staviti konektor? Olovkom ? flomasterom?
Jesi upotrebljavao ravnalo? metar?
Čime si bušio?
Dremel,bušilica? Koji borer? Prvo mali, pa veliki? Jesi li imao dovoljno veliki borer ili si morao proširivati rupu turpiom?
Stepenastim glodalom?
S kojom rukom si pridržavao konektor, dok si drugom stavljao maticu?
Jesi li pri tom koristio viljuštasti, cjevasti ili okasti ključ? Obične kombinirke?

I najvažnije pitanje...
Jesi li konektor stavio okomito ili vodoravno?

Bože, moš' knjigu napisat......

A tek skupit iskustva.....
Ko na fejsu....

E da mogu lajkat temu.....

a jesi se raspisao..... meni ti konektori izgledaju labavo na prvi pogled, bar ovaj dio koji se odšarafljuje zbog kabela.
mogao si napisati: koristim ih i ok su.... ili nešto slično...

ako vi forumaši kažete da to valja, onda ok.....

i nemojte mi sada opet pisati dugačke pjesmice, poezije itd.... molim lijepo...

više neću postaviti ni jedno pitanje jer sve izvrgnete ruglu.... obično pitanje koje traži običan kratki odgovor a vi tako.... :snooty:

a ti crveni, primi se posla, hrpa ljudi čeka da im nešto napraviš...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pamook » Pet vel 27, 2015 1:04 pm

meni nije jasno da li mislis na ove lijevo na slici, ili pak one desno na slici :think:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la micro » Pet vel 27, 2015 1:52 pm

pamook napisao:meni nije jasno da li mislis na ove lijevo na slici, ili pak one desno na slici :think:

Odmah si primjetio "kvalitetu" , drugaciji model a i drugacija plastika kod oba modela, jedna mat a druga sjajna;)
micro

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica