Zener 1,5V

Re: Zener 1,5V

PostPostao/la audio kutak » Sri vel 04, 2015 1:36 am

fixxxer napisao:ako ti ovo do sad napisano nije otvorilo oči (a trebalo je) pročitaj još i ''features'' u d'šitu koji si okačio pa možda konj i ne ostane žedan :D

jel to ima veze sa ovim: "In the reverse direction, these devices show the behavior of forward-biased silicon diodes" ??
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » Sri vel 04, 2015 10:23 am

khad, mislim da ti taj sklop služi za kontrolu struje, tranzistor ima referentni napon... ono... dolazi napon koji je malo veći
od Vbe tranzistora, razliku podijeliš sa otporom i imaš koliko struje smije ići.... eto, ja to onako laički...

jesam li na dobrom putu?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Sri vel 04, 2015 10:53 am

Treba uočiti samo:

• Monolithic integrated analog circuits designed for
small power stabilizer and limitation circuits,
providing low dynamic resistance and high-quality
stabilization performance as well as low noise. In the
reverse direction, these devices show the behavior of
forward-biased silicon diodes.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la ilimzn » Sri vel 04, 2015 7:16 pm

audio kutak napisao:khad, mislim da ti taj sklop služi za kontrolu struje, tranzistor ima referentni napon... ono... dolazi napon koji je malo veći
od Vbe tranzistora, razliku podijeliš sa otporom i imaš koliko struje smije ići.... eto, ja to onako laički...
jesam li na dobrom putu?

Konfuzno ali za minus dvojku... i nije koliko 'smije' ici. Da je koliko 'smije' onda sto ce ti tranzistor. Inace sklop ima svoje ime i spada u trivijalne sklopove, spominjano na forumu valjda 5000 puta... vidim ja da tebi te price okonapona i struje bas nisu jasne i dalje...
ilimzn

PostPostao/la ilimzn » Sri vel 04, 2015 7:21 pm

davorin napisao:Treba uočiti samo:

• Monolithic integrated analog circuits designed for
small power stabilizer and limitation circuits,
providing low dynamic resistance and high-quality
stabilization performance as well as low noise. In the
reverse direction, these devices show the behavior of
forward-biased silicon diodes.

jos bolje za uociti je da su naponi (pogledati tablicu s tolerancijama) uvijek nekakav Vbe puta cijeli broj. Radi se o zamjeni za notorne japanske multijunction diode, s time da su zapravo unutra serijski spojeni tranzistori spojeni u diodu (C i B spojni skupa). Dve 1N4148 u seriju ce odraditi trik. I to cu sad ovako napisat samo zato jer mi se vise ne da vodit konja na izvor. Da je konj, vec bi pet puta dobio nogom u guzicu da pljusne facom u vodu kad drugacije ne ide.
A inace taj koji je stavio te elemente u tu shemu je isto 'poseban', s obzirom da je tocnost napona totalno nebitna. Ili j eimao u ladici il je dobio da ih reklamira... jer ih ni tad ko ni sad nije lako nabaviti.
ilimzn

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri vel 04, 2015 7:33 pm

Hvala na informaciji i strpljenju Ilimzn.
Znam da je lako biti general poslije bitke ali o stavljanju dvije obične diode u seriju to mi je palo na pamet čim sam vidio da tu ide 1,5V dioda ali nisam znao objasniti zašto pa sam šutio o tome i tražio baš ZTE1,5.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Prethodni

Vrati se na: Kupujem