AMSTRAD CPC 464

AMSTRAD CPC 464

PostPostao/la tubeman » Pon ruj 26, 2022 8:27 pm

Nije baš audio tema ali ponetko bi se mogao sa sjeto prisjetiti ovakvog "uređaja".
Proizvoden 1985. godine.
Osobno a nisam koristio jer sam u to doba već imao prvi PC (286 na 10MHz ;) ).
Prije oga je bila cijela linija od ZX80 do Amige.

Ovaj je nedavno nabavljen na buvljaku jer jednostavno nisam mogao odoljeti.

Slijedilo je temeljiti čišćenje.
Bilo je problema pronaći odgovarajući monitor i napraviti prilagodbu i ispravljač ali uspio sam se uvjeriti da radi.
Sad je već negdje arhiviran i čeka da a netko jednog dana baci u smeće :) :)

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: AMSTRAD CPC 464

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 27, 2022 6:45 am

Ljepo je vidjeti ga spašenog. :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Schultz » Uto ruj 27, 2022 10:16 am

Ja sam imao Schneider koji je bio isti ali kao "ozbiljniji" jer nije imao te šarene tipke nego jednobojne (smeđkasto - sive, recimo SMB)...

Igrali smo u srednjoj školi klađenje na konje na njemu. Gledanje u ekran na kojemu nekakvi štapići se mrdaju sa jednog kraja ekrana na drugi i urlanje na monitor.....
Ah, bilo nam je dobro... :-)
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Fantocci » Uto ruj 27, 2022 1:25 pm

Pa imao je za ono vrijeme dobar audio čip, znači paše ovamo :)
Ja tada nisam imao ništa, samo prijatelje kod kojih smo uz igranje visili previše vrijemena :) dok nas nije majka otjerala kuči.
Fantocci

PostPostao/la pamook » Uto ruj 27, 2022 1:47 pm

....ja nagovorio starce da prodamo C64 i da se nabavi C128 s disketnom jedinicom... nekako oni progutali tu priču, ja u Gimnaziji, matematika-informatika, pa ajd.... stari opet našao nekog tko će dogovoriti s nekim da prešvercaju (standardna procedura tada :lol: :lol: :lol: ) iz Njemačke, pa se čeka.... i stiže vijest, da stiže Sprava... došla nekakva nedjelja, stari otišao na primopredaju, ja poludit od čekanja... Stiže, ja dolje do auta da pomognem, kad on vadi neke dvije kutije, piše na obje Schneider :think: ... ajd rekoh, tko zna u kakve su kutije spakirali da sakriju od Karine, mogla je bit i kutija od friteze... donijeli mi to gore na 6. kat, krenuo ja otpakiravat, stari gleda s ponosom, kad ono, monitor... piše Schneider na njemu :| .... otvorim drugu kutiju, pise Schneider CPC6128.... neka čudna disketna jedinica na mjestu kazetofona, ni manje ni više nego ravno 3 inča....

O živote, jebenti nabavu po sili van zakona :lol: :lol: :lol:

Stigao 6128, par disketa s CP/M -om (ja pojma nisam imao što je to), i zeleni monitor... zelen izvana, zelena slika.... meni suze na oči, jebemti 128, treba bit C128 a ne CPC6128 :twisted: :lol: :lol: :lol:

Al šta je tu je, stiglo, plaćeno, donešeno, nemoš sad još bit nezahvalan.... i tako meni osta dotična sprava... provela me kroz Gimnaziju, naučio pomalo dBase 3, napisao (sebi i frendu) maturalnu radnju u njemu... Zabavljao se s basic-om, a od igara što se našlo, na kazetama pa nekako prebacivano na diskete...

a diskete, materim, 10 komada = 99 DEM-a :oops: :lol: :lol: :lol: .... jedno ljeto radio sam u Vodicama u Galeriji Bast kao pomoćno osoblje gazdi, zaradio cca 300 DEM-a, pa odmah trećinu spržio na paket disketa... od 3 inča.... jebo ih otac, gdje ih nađoše :lol: :lol: :lol:

Eto.... Amstrad / Schneider štorija, iz nedoba kad je nabava bila otežana Karinskim očima i rijetkim dolascima gastarbajtera iz Ulm-a :P

...prodalo Schneidera dok sam bio u vojsci, spominjalo se da će se nabaviti PC za mladjeg brata, ali nikad nije zaživilo jer je bila `91. :violin:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la drz » Uto ruj 27, 2022 4:51 pm

Cool! Imao sam CPC464, prije toga ZX81 i Spectrum (Amiga je dosla poslije CPC464). U 8 osnovne sam prodao CPC464 da bi kupio Akai liniju :), koju sam pak prodao u 4 srednje da bi kupio dupli Weber i "protocni" auspuh za jugica :)
drz

PostPostao/la grunf » Uto ruj 27, 2022 9:15 pm

nemojte više o tim spravama iz djetinjstva :cry: :cry:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

Vrati se na: Zanimljivi uređaji iz davnina