RIZ-634-UKV

RIZ-634-UKV

PostPostao/la davorin » Ned ruj 28, 2025 6:29 pm

Od Danka (tubeman) sam svojevremeno dobio na poklon jedan generalno sređeni radio RIZ-634-UKV.
Prije ~2 godine je radio počeo jako distorzirati, a jedna od izlaznih EL84 se izrazito pregrijevala i pokazivala "crvenu anodu" ("red plate").
Zbog nedostatka vremena je popravak tek nedavno došao na red! :lol:
Osim neispravne elektronke i/ili kontakta anode na samom podnožju (što nije bio slučaj), sve je ukazivalo da je polovina primarnog namotaja izlaznog trafa u prekidu. Mjerenjem sam upravo to ustanovio: polovina namotaja je imala ~180 Ohma, a druga je pokazivala prekid!
Skinuo sami rastavio trafo te ustanovio da je u prekidu upravo namotaj koji je najbliži jezgri! :lol: Takav prekid traži da se kompletan trafo rastavi što ne bi bio slučaj da je druga polovina bila u prekidu, jer bi u tome slučaju trebalo samo taj gornji namotaj premotati.
Možda bih nekada u davno vrijeme i namotao novi, ali slab vid, nedostatak lak žica pravih debljina i činjenica da nemam više stroj za namotavanje trafoa su me prisili da potražim neki drugi ispravni trafo.
Naravno, ponovno je tu "uskočio" Danko koji mi je poslao ispravan odgovarajući trafo i nakon montaže je stari radio prijemnik ponovo proradio!
Evo u privitku i podatak za namotavanje trafa ukoliko se netko odvaži na premotavanje!
Zahvaljujem Danku na trafu i brzini reakcije! :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Vrati se na: Zanimljivi uređaji iz davnina