Sansui AU-D11

Sansui AU-D11

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned srp 27, 2025 11:37 am

Još jedno pojačalce završeno. Do sada nisam imao na stolu neko od "brzih" Sansui pojačala tako da je ovo bilo novo iskustvo.

Sansui AU-D11 (8).JPG

Razlog zašto je došlo pojačalo na stol je glavna boljka ovakvog tipa Sansui pojačala,a to su oscilacije. Vlasnik je kupio pojačalo,normalno mu je radilo neko vrijeme i nakog toga se samo ugasilo. Glavni osigurač je izgorio, a brzinskim pregledom sam vidio da svi tranzistori osim izlaznih ispravni, znači izlaz je prooscilirao.

Sansui AU-D11 (1).JPG

Sansui AU-D11 (10).JPG

Sansui AU-D11 (21).JPG

Sansui AU-D11 (22).JPG

Uglavnom, krenuo sam od PCBa napajanja. Bez pitanja sam promijenio sve tranzistore na njemu jer dosta njih nema hladnjake i tko zna kakve su im karakteristike nakon 40tak godina rada. Tranzistori na njemu su noviji tip i po svemu sudeći ne bi trebali patiti od problema koji su imali mali signalni tranzistori u starijim uređajima, a to je crna patina na izvodima koja se uvuče u sam tranzistor i prouzroči "shotgun"/krčanje u signalu.Ovdje nisu na putu signala i nisu taj stariji tip, ali svejedno kada se radi restauracija onda bolje spriječiti nego liječiti.
Naravno da su neki od kondenzatora zalijepljeni "Sansui" ljepilom tako da se i ono mora skinuti da ne bi nagrizlo nove kondenzatore.

Sansui AU-D11 (18).JPG

Sansui AU-D11 (19).JPG

Sansui AU-D11 (20).JPG

E sada dolazimo do MM/MC PCBa koji su bome veliki i također se dosta griju radi regulatora koji su stavljeni na njih. Što da kažem, do sada se nisam nagledao hladnih lemova kod Sansuia, ali ovdje ih je bila hrpetina, što i nije čudo jer sam rekao da se pojačalo dosta grije u radu.

Ovdje se vidi očit primjer hladnih lemova kojih ima hrpa, neki u najstajanju,a jedno lemno mjesto se kompletno odlemilo.Ovo ovdje je jedan ekstreman, ali dobar primjer zašto je ključno kod bilo kakve restauracije bez pitanja prelemiti sva lemna mjesta iako na to ode jako puno vremena.
Sansui AU-D11 (35).JPG

Sansui AU-D11 (37).JPG

Sansui AU-D11 (38).JPG

Svi preklopnici/potenciometri su rastavljeni i temeljito očišćeni. Nema šanse da samo nasaftam te dijelove sa konakt sprejem kao većina RTV servisera. Ili se rastavljaju ili se ne diraju.

Sansui AU-D11 (42).JPG

Sansui AU-D11 (43).JPG

Gornji red je očišćen,a donji tek treba očistiti.
Sansui AU-D11 (63).JPG

Sansui AU-D11 (64).JPG

Pojačalo je nakon svih tih radova prvo pušteno u pogon preko žarulje(služi kao limitator struje) da se vidi jel sam sve dobro složio da ne bi bilo iznenađenja. Dok je bilo spojeno preko žarulje sam napravio par testova sa teretom od 8R da se vidi jel i dalje ima problema sa oscilacijama ili ne. Za početak sam pustio sinusni signal i on je izgledao odlično. Nakon toga testiranje sa kvadratnim signalnom na maloj snazi i dalje signal izgleda odlično. Nakon toga sam maknuo žarulju i testirao pojačalo na punoj snazi sa sinusnim signalom.Maksimalna snaga koju može dati je čak 160W, što je više od 120W koje je Sansui naveo u servisnim upustvima, vjerojatno se poveća THD,ali svejedno taj podatak nije za baciti. Kasnije sam okačio jedan RC član(0,47u/2.2R u paralelu sa 8R teretom) i ponovo pustio kvadratni signal. Test je prošao odlično, kvadratni signal se nešto zaoblio radi kapacitivnog tereta,ali nema nikakvih izobličenja,zvonjave i sl. pojava koje bi dale naslutiti da nešto ne valja. Tih slika nemam jer nemam običaj to slikati, ali mogao bi kod neke druge restauracije to uslikati pa staviti u prilog.

Sve u svemu evo pojačala i svih dijelova koje sam promijenio.Mogu reći da je ovo uređaj kod kojega sam promijenio najviše dijelova. Moglo je proći i bez skurenih izlaznih tranzistora da je vlasnik odmah što je kupio pojačalo donio ga na restauraciju, ali evo što je tu je. Pojačalo je sigurno spremno da radi sljedećih 10,20,30 godinica, a znam da je vlasnik zadovoljan jer je rekao da mu je to do sada najbolje pojačalo koje je imao.

Sansui AU-D11 (84).JPG

Sansui AU-D11 (83).JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sansui AU-D11

PostPostao/la Edison » Ned srp 27, 2025 4:37 pm

:clap: :clap:
Edison

PostPostao/la Boban » Ned srp 27, 2025 9:00 pm

Bravo!
Boban

PostPostao/la grunf » Ned srp 27, 2025 11:03 pm

dobro si ga opravio :clap: :clap:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Bepone » Ned srp 27, 2025 11:16 pm

Bravo khadgar
Bepone

PostPostao/la Master of disaster » Pon srp 28, 2025 6:24 am

:clap: :clap: :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la cappucino » Pon srp 28, 2025 8:48 am

Bravo, svaka čast!
cappucino

PostPostao/la tom_hifi » Pon srp 28, 2025 8:52 am

Bravo, odlično! :) :clap:
tom_hifi

PostPostao/la dredder » Pon srp 28, 2025 9:25 am

Bravo Khadgar, napokon malo rifreša za čitati.
dredder

PostPostao/la beboni » Uto srp 29, 2025 9:48 pm

Svaka čast.Koliko ti je vremena oduzeo taj rifreš?
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja