Problem zapečenog ferita u MF transformatoru

Problem zapečenog ferita u MF transformatoru

PostPostao/la phobon » Pon pro 30, 2024 2:11 pm

Znam da ovo nije forum kolekcionara starih radija,
ali možda netko ima ideju ili iskustvo ...

Ovo mi se dogodilo nebrojeno puta do sada, i bez obzira što sam toliko tih starudija prebacio preko ruku,
i dalje nemam pravo rješenje za ovaj problem.
Dakle, pojavila se potreba za poštelavanjem prijemnika, i kod pokušaja okretanja ferita jednostavno se je zalomio i puknuo.
Činjenica je da neki stari aparati imaju ove međufrekvence jako zalivene,
i ne znam više kako bih pokušao da odblokiram jezgricu, osim struganja i zagrijavanja.
Posudio sam i puhalicu za vrući zrak, ali ni ona nije pomogla baš previše.
Sve više sumnjam da je u nekim slučajevima riječ i o nekoj vrsti kemijske reakcije uzrokovane starenjem između
plastičnog tijela koji nosi zavojnicu - ferita i samog voska koji je pri tome korišten.
Recept za napraviti bespotreban posao je kad nakon bezbroj pokušaja tijelo zavojnice popusti u podnožju
pa se sve skupa okrene, a žice su tanje od kose.
Tada je zadovoljstvo zaista potpuno ...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

Re: Problem zapečenog ferita u MF transformatoru

PostPostao/la Ivor » Pon pro 30, 2024 5:22 pm

Uvijek nastojim izbjeći podešavanje MF krugova kod starih radija, ali to nije uvijek moguće. Sličan problem se pojavljuje i kod drugih zavojnuca s feritnom jezgrom.
Ako nema druge, nastojim najprije mehanički odstraniti što više parafina finim izvijačem. Nakon toga najprije nastojim pažljivo pomalo okrenuti jezgru prema unutrašnjosti zavojnice, gdje ima manje parafina. Čim osjetim da parafin lagano popušta, okrećem jezgru malo pomalo lijevo-desno da bih je što više olabavio. Kad mi uspije okrenuti par okretaja prema unutra, ponovo očistim ostatke parafina finim izvijačem.
Ako je moguće, izvadim jezgru sa suprotne strane i temeljito je očistim. Zatim je ponovo ubacim u zavojnicu. Sada se već lakše okreće i može se njome "pročistiti" čitav put okretanjem jezgre od jednog kraja do drugog. Naravno, time se izgubi svaki trag originalnog položaja jezgre i podešavanje treba ponoviti iz početka.
Imam problem za svako rješenje
Ivor

PostPostao/la Ivor » Pon pro 30, 2024 5:36 pm

U tvom slučaju sa slike iz prvog posta, radi se o MF filteru iz RIZ-ovog prijemnika, gdje su feritne jezgre s obe strane, obe zalivene parafinom, što dodatno otežava situaciju. Najprije treba utvrditi koju je stranu lakše pomaknuti prema unutra i početi s tom jezgrom. Time se bar malo olakša posao s druge strane, koja se na početku pokazala težom.
Nisam pristaša zagrijavanja zavojnica kod vađenja jezgre. Imam loše iskustvo, jer se tako počne topiti i plastika tijela zavojnice s navojem, a to dodatno otežava posao, ako već potpuno ne unušti zavojnicu.
Ovakvim postupkom sam "otvorio" mnoge zavojnice starih radija i več dugo nisam imao većih problema niti mi se smrskao ferit. :D
Nisam nikad opazio tragove kakve kemijske reakcije između parafina i plastike.
Ivor

PostPostao/la phobon » Pon pro 30, 2024 6:27 pm

Da, sve što si opisao i ja osobno tako radim, ali nekada to jednostavno nije dovoljno.
Posebno je vesel slučaj kad se neki radnik koji je to sklapao u tvornici zaigra sa parafinom.
Ove su katastrofalno zalivene, kao što si rekao i sa jedne - i sa druge strane.
Krenuo sam sa zadnje strane (po običaju) i odmah sam zdrobio jezgru.
Srećom imao sam rezervnu, a zavojnica nije pukla.
Međutim,ostale su katastrofalno zapečene, ne pomaže ništa, polomio sam pet komada štapića za štimanje.
Imam jedan štapić koji sam napravio od stare igle za štrikanje, a riječ je o mekanijoj plastici.
To namjerno koristim jer štapić pukne prije nego se zalomi ferit.
Onda ga samo naoštrim ponovo.
Ovog sam toliko puta oštrio da više nije bilo smisla pokušavati - predao sam se i odlučio odustati.
phobon

PostPostao/la phobon » Pon pro 30, 2024 6:34 pm

Ne znam zašto su to tako radili, valjda su računali da za to neće biti nikakve potrebe za popravkom,
u svim međama su stiroflex kondenzatori i njihov životni vijek je dug.
Sasvim je sigurno da nitko od konstruktora nije mogao ni pomisliti da bi neko lud to išao popravljati nakon 60 godina :D

Uglavnom, ovog kojeg sam uspio otvoriti riješio sam sa komadićem gumice
(izvađene i trake-lastike, a za nuždu može i iz gaća :lol: )
Inače, strani radio prijemnici iz istog perioda uglavnom imaju to riješeno na taj način.
Efikasno, ferit stoji na mjestu i ako ga se ide dirati zamijeni se samo gumica.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

PostPostao/la Ivor » Pon pro 30, 2024 7:38 pm

phobon napisao:Uglavnom, ovog kojeg sam uspio otvoriti riješio sam sa komadićem gumice
(izvađene i trake-lastike, a za nuždu može i iz gaća :lol: )
I ja sam koristio isti sistem.
Kad je jednom izvađen ferit, sve je puno lakše.
Ivor

PostPostao/la Ivor » Uto ruj 23, 2025 10:06 am

Nedavno sam otkrio novi način, mnogo elegantniji. Nakon što sam odstranio patafin malim izvijačem, koliko je moguće, s vanjske strane sam kapnuo malo skidača laka za nokte. Parafin je nakon kratkog vremena omekšao i raspao se na fina zrnca. Ferit je izašao mnogo lakše, bez forsiranja. Malo sam ga još oprao u istom otapalu i odstranio sve ostatke parafina.
20250920_153320.jpg
Imam ovakav skidač laka za nokte bez acetona. Glavni sastojak je etil acetat. S acetonom nisam probao, možda i to pomaže. :?:
Kolega koristi u tu svrhu ulje za podmazivanje šivaćih strojeva. :idea:
Ivor

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ruj 23, 2025 10:48 am

Znaš i sam da je aceton jako agresivna stvar i možda bi mogao pojesti plastiku na kojoj je zavojnica namotana,a nisam siguran da li bi mogao nastradati lak na lak žici. Tako da bi prvo probao sa njime na nekom feritu iz krame koji ti nije bitan.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Vrati se na: Refresh starih uređaja