Ton generator XR2206

Ton generator XR2206

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 08, 2013 1:03 am

Danas mi je došao paketić iz Elmatisa, ja i poštar sreli se baš ispred mog ulaza a ono vidim poštar nosi neki paketić. Priupitam ga jel to za mene,a on kaže da je. Mislio ja nešto sa ebaya a ono iz Elmatisa, jučer naručio danas dobio(5+ za brzinu).
Uglavnom osim nekih dijelića koji nisu za mene došao je xr2206 komada jedan za mene. Kako sam ovih dana malo tražio po oba foruma temu di se spominje ton generator naletio sam na ovaj čipac.
Na internetu sam našao ovu šemu http://radiohobbystore.com/diy-kits/fun ... 00khz.html" target="_blank" target="_blank a kako su toliko dobri i stavili tiskanu pločicu nije bilo druge nego se prihvatiti posla i prema njihovom rasporedu elemenata probati rekreirati štamu. Koliko sam uspio u tome ne znam ali raspored elemenata na pločici je skoro pa isti.

PCB.jpg

Uglavnom ovo nije kraj, našo ja post od gospona :ugeek: koji kaže da je stavio na izlaz jedan mali bufferčić da smanji izlaznu impedanciju od 600 oma na nešto prihvatljivije. Koliko je to potrebno ili nije ne bih znao ali ajmo ovom tako reći "tvorničkom" proizvodu dodati malo i neki DIYerski štih pa jel ima netko ideju za kakav buffer koji ide do oala kHz-a. Ovaj je narihtan da ide do 100kHz ali,ali možda ga malo isfriziram da zađe i do 1MHz pa bi trebao neki buffer koji može to pratiti. :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Ton generator XR2206

PostPostao/la aparatusonitus » Pet stu 08, 2013 1:33 am

Trebao si pitati ovdje što naručiti prije narudžbe jbg...Mnogo bolji monolitni generator funkcija je Maxim MAX038 koji je dobavljiv na ebay-u za male pare, ali moraš imati i malo sreće da ti ne uvale fake chip, kao i uvjek. Dobro dokumementirani projekt ima u samom datashetu odnosno datashetu za MAX038EVB evaluation boardu koji se nekada mogao naručiti. Danas gotovi MAX038EVKIT nije moguće naći (ne trudi se, ja sam sve okrenuo), odnosno našao sam pločicu koja je kopija one iz datasheeta za MAX038EVKIT, ali je u biti teško možeš platiti i dobiti. Ono što se može naraučiti gotovo je ovdje http://www.radioelec.com/en/printedcirc ... -1372.html za 10€ i bez bojazni od carine/pdv jer dolazi iz Francuske.

Inače, sad kad si rješio pitanje skopa, moraš znati i to da su svi generatori funkcija gotovi ili diy vrlo hendikepirani jer rade puno toga ali ništa ne rade odlično. U budućnosti će ti jednom zatrebati (audio) signal generator s vrlo malim izobličenjima za sinusodni signal, odnosno generator pravokutnog signala (koji nije izveden iz sinusnog signala kao što je u svima uglavnom napravljeno, pa i onim kvalitetnijim).
aparatusonitus

PostPostao/la midruzin » Pet stu 08, 2013 6:10 am

Ja sam napravio prije dosta godina audiogenerator s frekvencmetrom sa vrlo sličnim chipom ICL8038 (on ima nešto veća izobličenja od XR2026). Odlično radi i ima vrlo upotrebljiv buffer s izlazom od 50 ohma sa standardnim tranzistorima BC141/161, pa je sasvim dovoljan za sve amaterske potrebe. Moram pronaći samo shemu, pa ću ju staviti na forum.
midruzin

PostPostao/la micro » Pet stu 08, 2013 6:16 am

Da razocaram malo, XR2206 ima velika izoblicenja vec i na relativno niskim fekvencijama(100 kHz) , o 1MHz nemoj ni da sanjas, vazi ono koliko novca toliko ...... :D

Ako ga mislis koristiti da na jednom kanalu pokazuje signal sa XR2206 a na drugom kanalu izlaz sa necega onda moze da posluzi. Inace MAX038 je bezobrazno skup i kod kupovine rizik od fake.
micro

PostPostao/la tubeman » Pet stu 08, 2013 7:56 am

Što to znači fake i čemu tolika histerija oko toga ???

Razumijem da se na neki univerzalni i jeftini (vjerojatno i žnj klase) tip tranzistora može naštancati kojekakvi natpis, ali funkcionalni dio se ne može baš samo tako fakirati jer to nema smisla.
Tako umjesto nekog OPA možeš dobiti NEKI TL čemu se ne čudim jer imaju istu funkcionalnost i raspored nogu.
Na kraju se i teško to skuži jer se konačni rezultat mjeri uglavnom na uhometar i eventualno unimer, a samograditeljski zanos je takav da se kod valuacije blokiraju sve percepcije koje bi mogle osjetiti bilo što lošije od savršenog :) :)

Ali da se netko bavi time da štanca fake XR je pomalo smiješno.
Možda je bolje zapitati se nismo li mi taj sklop skurili pa onda optužujemo nekoga da nam je podvalio :) :)
Ili dobijemo neku žnj klasu komponenti (iz loše serije) koja namjerno ima nižu cijenu.
U to da netko projektira i PROIZVODI fake komponente nekako ne mogu povjerovati :) :)

Osim toga, u normalnim velikim dućanima sve se može sve nabaviti s velikom sigurnoću.
Jesmo li u EU ili nismo ? :)
A to što ćemo ušparati 20 centi od 1€ i strepiti da će nam netko poslati neki spaljeni čip ili m3 maticu umjesto njega ne vrijedi toliko. Barem meni.

Inače, ja sam cijeli taj put prošao i na kraju završio na koliko-toliko "pravim" uređajima.
Imam i XR-e i ICL-e (nabavljene davno kada se mr. Fake još nije pojavio :) ) i MAX-e i što ti ja znam što, ali sve su to igračkice koje MOGU biti korisne, pogotovo ako nemaš što drugo, ali na kraju ispadnu samo igračkice.
Svi ti sklopovi su OK, ali mora se misliti na to da njihovo pravo funkcioniranje zahtijeva puno više periferije nego što piše u datasheetu.
Datasheet u pravilu daje tek principijelni osnovni sklop.

Najveća korist je veselje da si nešto sam napravio.
Npr. izobličenje oscilatora manje veće od 0.005 % čini ga neupotrebljivim kod mjerenja izobličenja sklopova jer ispadne da mjeriš izobličenje samog oscilatora :) :)
itd...
Ali, budući da je bolje išta nego ništa, i da dobar uređaj dosta košta (ali može ih se povoljno nabaviti), a ovoga se može evoluirati, samo naprijed.

Ionako si XR već nabavio :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Dean » Pet stu 08, 2013 8:22 am

Tubeman, što onda predlažeš? Ja bih isto trebao nešto. Imam Iskrin RC generator, ali on ima samo sinus. Koji čip kupiti ili koji (jeftiniji) gotov uređaj kupiti?
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la micro » Pet stu 08, 2013 9:22 am

Tko je spominjao da se XR2206 prodaje fake :D .

Ja sam uzeo jedan od novijih AD waweform generatora, sa ebaya, zalemljen na pcb , sad imam problem ne znam koji je tocno cip u pitanju, ne mogu naci shemu na hardu od njega , a ne mogu procitati oznaku na njemu, velicina cipa je 3x2 mm :lol:

Radi se mislim o AD9833 :) .

Problem nije napisati kod za mikrokontroler da radi sa istim problem je izlaz tog generatora odnosno pojacalo koje bi radilo sa njim. Izlaz je oko 0,6Vpp , sinus i trokut, za cetvrtke je mislim napon napajanja ili polovina napajanja
.
Frekvencija zavisno koji se oscilator upotrijebi , za 25MHz oscilator rezolucija je 0,1Hz , i ide od 0 do max 12,5MHz.

Evo jednog linka sta moze AD9833 , ali je upravljan preko PC-a ja mislim sa mikrokontrolerom pa mi PC ne treba.
Watch on youtube.com
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 08, 2013 9:55 am

Aparatusonituse, znam vidio sam kolika ima izobličenja ali rekoh ako Harkonen pika sa time po svojim uređajima biti će dovoljno dobar za mene. Znam i za max038 njega mi je također Harkonen davno predložio ali samo se može nabaviti na ebayu pa rekoh da ne riskiram. A za ovo čudo ionako imam sve dijelove doma po ladicama tako da neće biti problema oko brzinskog sklapanja kada dobijem dovoljno elena da zakuham pločicu.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 08, 2013 1:53 pm

Jedno pitanje, koliko bi bilo korisno za ovakav uređajčić napraviti neko malošumno napajanje i staviti umjesto standardnog sa lm317? Imam ionako sve dijelove za takvo napajanje pa ne bi predstavljalo ekstra trošak.
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » Pet stu 08, 2013 2:19 pm

Za pikanja po uređajima unutar audio opsega i bez mjerenja izobličenja, taj stari čip uz adekvatan izlazni
niskoimpedantni stupanj koji ima dobar propusni opseg (tako da sam ne povećava klir faktor) je sasvim zadovoljavajuć,
a Khadgar će bez puno ulupanih para imati generator koji je na kraju krajeva, sam napravio....... i to je to.
Uvijek ima bolje. Kome treba bolje.
Opus Diy
harkonen

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala