Što to znači fake i čemu tolika histerija oko toga ???
Razumijem da se na neki univerzalni i jeftini (vjerojatno i žnj klase) tip tranzistora može naštancati kojekakvi natpis, ali funkcionalni dio se ne može baš samo tako fakirati jer to nema smisla.
Tako umjesto nekog OPA možeš dobiti NEKI TL čemu se ne čudim jer imaju istu funkcionalnost i raspored nogu.
Na kraju se i teško to skuži jer se konačni rezultat mjeri uglavnom na uhometar i eventualno unimer, a samograditeljski zanos je takav da se kod valuacije blokiraju sve percepcije koje bi mogle osjetiti bilo što lošije od savršenog

Ali da se netko bavi time da štanca fake XR je pomalo smiješno.
Možda je bolje zapitati se nismo li mi taj sklop skurili pa onda optužujemo nekoga da nam je podvalio

Ili dobijemo neku žnj klasu komponenti (iz loše serije) koja namjerno ima nižu cijenu.
U to da netko projektira i PROIZVODI fake komponente nekako ne mogu povjerovati

Osim toga, u normalnim velikim dućanima sve se može sve nabaviti s velikom sigurnoću.
Jesmo li u EU ili nismo ?

A to što ćemo ušparati 20 centi od 1€ i strepiti da će nam netko poslati neki spaljeni čip ili m3 maticu umjesto njega ne vrijedi toliko. Barem meni.
Inače, ja sam cijeli taj put prošao i na kraju završio na koliko-toliko "pravim" uređajima.
Imam i XR-e i ICL-e (nabavljene davno kada se mr. Fake još nije pojavio

) i MAX-e i što ti ja znam što, ali sve su to igračkice koje MOGU biti korisne, pogotovo ako nemaš što drugo, ali na kraju ispadnu samo igračkice.
Svi ti sklopovi su OK, ali mora se misliti na to da njihovo pravo funkcioniranje zahtijeva puno više periferije nego što piše u datasheetu.
Datasheet u pravilu daje tek principijelni osnovni sklop.
Najveća korist je veselje da si nešto sam napravio.
Npr. izobličenje oscilatora manje veće od 0.005 % čini ga neupotrebljivim kod mjerenja izobličenja sklopova jer ispadne da mjeriš izobličenje samog oscilatora

itd...
Ali, budući da je bolje išta nego ništa, i da dobar uređaj dosta košta (ali može ih se povoljno nabaviti), a ovoga se može evoluirati, samo naprijed.
Ionako si XR već nabavio

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......