Netko to zove hrčakerenjem, netko "klasificiranjem" (

), a što se mene tiče, može bilo tko zvati kako god hoće

Već sam napisao koja je bila pobuda za izgradnjom tog uređaja.
Trenutno se po hangarima nalazi neodređena količina cijevi u svakakvom stanju.
Osim toga stvara se kolekcija koja trenutno ima preko 1.000 različitih cijevi.
Ima posve bezvrijednih, a ima bome i neka količina prilično rijetkih i vrijednih primjeraka.
Za ustanovljavanje stanja potreban je takav uređaj.
Što zbog provjere stanja zatečenih cijevi, što zbog bržeg i lakšeg pronalaženja zamjene po kutijama.
Isto tako, kod restauracije starih cijevnih uređaja, posjedovanje takvog uređaja je neprocjenjivo.
Zašto baš takav?
Prvo zato jer sam si baš na njega zapikirao.
Mogućnosti i brzina mjerenja barem deset pute premašuje bilo koji klasični tube tester.
Sve to radi brzo i precizno, bez potrebe pretraživanja datasheetova ili pronalaženja kartica za pojedinu cijev.
Sve još usporava ako cijev ima više sistema u balonu. Ova uređaj to sve radi odjednom.
Osim toga, bio je to i mali izazov koji podrazumijeva nešto malo znanja baratanja lemilicom, snalaženje s mehanikom, strpljenja, i na kraju nešto ulaganja.
Uređaj koji nije kompletan, ne služi svrsi.
Na žalost, osim onih cijevi koje se nalaze u uobičajenom DIY-erskom vidokrugu ima ih jako puno s mnoštvom različitih podnožja.
Što dalje, to izgleda da je i cilj sve dalji. Ali napreduje se pomalo

Za jednu skupinu takvih malko rjeđih (ali ne i rijetkih) cijevi napravljen je danas popodne sljedeći modul.
UV podnožje se koristi za 4 polne "bajonet" cijevi. To su uglavnom nešto starije triode tipa 3A/107A, 3A/108A itd...
Podnožje S6A se koristi za malo manje rijetke, uglavnom Wehrmacht cijevi tipa RV12PV2000 i slične.
Nisu baš previše rijetke, ali ih nema puno na tržištu. Jaako su iskoristive. Nekakva "zamjena" za njih su ruske 12J1P.

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......